Ewa_Gotuje

Co to jest propolis? Poznaj naturalne lekarstwo na wiele problemów zdrowotnych prosto od pszczół

Czy kiedykolwiek słyszałeś o propolisie? Być może pszczoły kojarzą ci się wyłącznie z produkcją miodu. Jeśli tak dotychczas było, zdecydowanie powinieneś dowiedzieć się więcej o zdrowotnych właściwościach propolisu, który nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem.

Dlaczego warto stosować propolis? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest propolis? To substancja nazywana również kitem pszczelim, która przez same pszczoły używana jest głównie do uszczelniania konstrukcji uli. Ma ona formę mieszanki, w której skład wchodzi żywica zbierana z drzew oraz wydzielina produkowana przez gruczoły owadów. Zdarza się, że znajdowane są w nim również śladowe ilości pierzgi, wosku pszczelego oraz zebranego pyłku kwiatowego. Ta lepka, gęsta substancja z czasem lekko wysycha, staje się elastyczna, a następnie krucha i twarda. Ze względu na różnorodne składniki, z których powstaje oraz w zależności od drzew, z których jest zbierana żywica, propolis może przybrać brunatny, żółtawy lub czerwonawy odcień.  

Sprawdź także: Dziewanna na kaszel, grypę i nie tylko. Przygotuj syrop do słoiczków na zimę

Właściwości propolisu 

Jakie właściwości propolisu są warte uwagi? Kit pszczeli ceniony jest w medycynie naturalnej za niesamowitą moc uśmierzania dolegliwości bólowych. Wykazuje on własności przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, dlatego tak często wiele osób sięga po preparaty, które mają go w swoim składzie. Propolis jest również nieoceniony w walce z wirusami i bakteriami, dlatego warto z niego korzystać, gdy męczy cię typowe jesienno-zimowe przeziębienie, a twój układ odpornościowy wymaga szybkiego wsparcia i wzmocnienia. 

Z kitu pszczelego bardzo chętnie korzystają osoby narażone na przewlekły stres, ponieważ działa on uspokajająco i relaksująco. W zależności od przeznaczenia i potrzeb zdrowotnych możesz z niego korzystać wewnętrznie i zewnętrznie — oczywiście z umiarem i zdrowym rozsądkiem! Jakie są wartości odżywcze propolisu, które sprawiają, że jest on tak wyjątkowy? 

Wartości odżywcze propolisu 

Kit pszczeli to naturalny antybiotyk, który nie bez powodu zapracował sobie na to zaszczytne miano. Przyglądając się bliżej jego związkom bioaktywnym, warto zwrócić uwagę na zawarte w nim mikroelementy. Należą do nich żelazo, fosfor, miedź, kobalt, cynk, mangan, selen oraz magnez i krzem. 

Propolis jest również źródłem witamin z grupy B oraz witamin C, D i E. Zawiera także związki fenolowe, które działają przeciwalergicznie, przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. W kicie pszczelim znajdziesz także flawonoidy, które kompleksowo wspierają ludzki organizm na wielu płaszczyznach. 

W propolisie nie brakuje również olejków eterycznych i naturalnych substancji zapachowych, które są szczególnie wyczuwalne, gdy sięgniesz po świeży produkt — gdy stwardnieje i wyschnie, praktycznie nie wydziela żadnego zapachu. Tak liczne substancje odżywcze, którymi cechuje się ten naturalny antybiotyk, przyjdą ci z pomocą w wielu dolegliwościach. Na co pomaga propolis i jak z jego pomocą zadbać o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie? 

Na co pomaga propolis? 

Czy wiedziałeś o tym, że niesamowite własności propolisu były znane już starożytnym Grekom? W tamtych czasach kit pszczeli wykorzystywano głównie w leczeniu i odkażaniu ran. Obecnie znanych jest znacznie więcej jego zastosowań, które być może i Tobie okażą się przydatne. 

Propolis przyjdzie ci z pomocą w przypadku najpowszechniejszych dolegliwości. Jeśli borykasz się z grypą, przeziębieniem, spadkiem odporności organizmu lub bólem gardła, możesz użyć preparatów z kitem pszczelim, który świetnie radzi sobie z różnego typu stanami zapalnymi i spadkiem odporności organizmu. 

Jednocześnie nie musisz martwić się o swój żołądek — kit pszczeli jest bowiem specyfikiem pomocnym w leczeniu chorób układu pokarmowego, błon śluzowych i nie powoduje ich podrażnień. Świetnie sprawdza się jako doraźny środek przy takich dolegliwościach jak pleśniawki, afty, paradontoza i zapalenia dziąseł. Propolis jest także niezastąpionym naturalnym panaceum na hemoroidy i pomaga w leczeniu żylaków nóg. 

Preparatów na bazie kitu pszczelego nie może zabraknąć u osób, które na co dzień zmagają się z różnego rodzaju chorobami skóry. Na co pomaga propolis? Między innymi na grzybicę stóp, opryszczkę, trądzik, odciski i trudno gojące się rany. Z kitu pszczelego możesz skorzystać także wtedy, gdy nabawisz się odmrożeń lub oparzeń. Jeśli natomiast jesteś osobą leżącą i borykasz się z odleżynami, propolis pomoże złagodzić dokuczliwe objawy i przyspieszy proces gojenia się ran powierzchniowych. 

Jak widzisz, kit pszczeli może być pomocny w leczeniu rozmaitych chorób. Trzeba jednak wiedzieć, jak stosować propolis i w jakiej formie jest on dostępny, by sobie nie zaszkodzić podczas jego suplementacji. Na należy zwrócić szczególną uwagę? 

Jak stosować propolis? 

Warto zacząć od tego, że propolisu nie stosuje się na surowo. W zależności od dolegliwości i sposobu jego aplikacji może on być elementem składu takich środków, jak maści, kremy, czopki, tabletki, pudry i aerozole. 

Chcesz zadbać o swoją cerę i zastanawiasz się nad tym, czy kit pszczeli jest również stosowany w produkcji kosmetyków? Wiedz, że w sprzedaży znajdziesz najróżniejsze balsamy, kremy, toniki czy kosmetyki ochronne do ust z propolisem. 

Kto powinien unikać propolisu? 

Decydując się na preparaty i kosmetyki z propolisem, zawsze pamiętaj o tym, by stosować je zgodnie z przeznaczeniem i wedle informacji zamieszczonych na ulotce bądź zaleceń lekarza lub farmaceuty. Nie zapominaj również o tym, by przed zastosowaniem danego środka upewnić się, że nie wywoła on u ciebie reakcji uczuleniowej. 

Kto powinien unikać propolisu? Przede wszystkim alergicy. Niestety udowodniono, że w kicie pszczelim znajduje się około 30 substancji o charakterze uczulającym. Powinieneś także zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu preparatów na jego bazie, jeśli wiesz, że chorujesz na łuszczycę lub atopowe zapalenie skóry. 

W suplementacji kitem pszczelim ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jeśli regularnie zażywasz leki, również skonsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, czy specyfiki z propolisem nie wejdą w reakcję z substancjami czynnymi w stosowanych przez ciebie farmaceutykach. 

Co zrobić z propolisem? 

Co zrobić z propolisem i w jakiej formie możesz go spotkać? Jest on bardzo często stosowany w produkcji nalewek, również tych „domowej roboty”. Powstają one na bazie spirytusu, ponieważ kit pszczeli nie jest rozpuszczalny w wodzie. W sprzedaży pojawia się również coraz więcej produktów z propolisem w formie cukierków, żelków i gumy do żucia — nie tylko tych dla łasuchów, ale także w pastylkach do ssania na ból gardła. 

Opracowała: Anna Hutek

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 115

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 797

15 min
14
15 min
6
15 min
2
Dania główne Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...

Odsłon: 499

30 min
7

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13