Grill - temat specjalny

Dziewanna na kaszel, grypę i nie tylko. Przygotuj syrop do słoiczków na zimę

To roślina niezwykle pomocna w leczeniu chorób układu oddechowego oraz stanów zapalnych. Jej piękne żółte kwiaty powinny znaleźć zastosowanie w twojej kuchni. Poznaj właściwości dziewanny. Czy wiesz, jak przygotować z niej syrop?

Do przygotowania naparu z dziewanny będziesz potrzebował suszonych kwiatów, a syropu - świeżych | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zwykle rośnie dziko. Można ją spotkać na łące lub polu. Zachwyca nie tylko swoim pięknym wyglądem, ale także właściwościami. Poznaj zastosowanie dziewanny. 

Sprawdź także: Młody jęczmień. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, ma mnóstwo błonnika i antyoksydantów

Co to jest dziewanna?

Dziewanna to roślina, która swoje zastosowanie znalazła w ziołolecznictwie. Ma charakterystyczne żółte kwiaty, które wyrastają na długiej, prostej łodydze. Może osiągać nawet wysokość dwóch metrów. Najczęściej spotykana jest na łąkach i polach, gdzie rośnie dziko.

To kwiaty dziewanny mają cenne właściwości lecznicze. Są bardzo delikatne, dlatego ich obróbka może sprawiać kłopot. Kwiaty należy zbierać w pełni rozkwitu, kiedy poranna rosa już obeschnie. Bardzo szybko więdną i tracą swój piękny żółty kolor. Dlatego, jeśli zbierzemy kwiaty rośliny, spieszmy się z obróbką.

Dziewanna jest często składnikiem syropów na gardło, suplementów diety wspierających odporność i układ oddechowy.

Jakie właściwości lecznicze ma dziewanna?

Dziewanna ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawiera flawonoidy, garbniki, saponiny oraz związki śluzowe, kumaryny, olejki eteryczne oraz kwasy organiczne.

Jej właściwości mogą być szczególnie przydatne w leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Pomoże w astmie, zwalczeniu uporczywego i suchego kaszlu, odkrztuszaniu i rozrzedzaniu flegmy. Ze względu na swoje działanie łagodzące i powlekające, może przynieść ulgę w bólu gardła i chrypie.

Można ją także stosować na problemy żołądkowe. Sprawdzi się w przypadku biegunek, kolek jelitowych oraz przy nieżytach żołądka. Warto ją użyć także w formie okładów na stłuczenia, rany, stany zapalne odleżyny i oparzenia, a także w przypadku stanów reumatycznych.

Kwiaty dziewanny - przeciwwskazania

Należy zachować ostrożność, kiedy wprowadzamy do naszej diety zioła. Dziewanna może u niektórych osób powodować uczulenie. Odradza się stosowania jej w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią. Należy uważać w przypadku podawania dziewanny dzieciom poniżej 12 roku życia.

Co można przygotować z dziewanny?

Kwiat dziewanny można wykorzystywać do przygotowania naparów, olejków oraz syropów.

Do przygotowania naparu będziesz potrzebował łyżki suszonych kwiatów. Wystarczy zalać je pół litrem wrzącej wody. Po kilkunastu minutach można odcedzić napar. Aby przyniósł oczekiwane skutki, należy przyjmować codziennie pół szklanki naparu lub jedną do dwóch łyżeczek cztery razy dziennie.

Z suszonych kwiatów można przygotować także olejek. Dwie garści suszu zalej dwoma szklankami oliwy z oliwek i odstaw w chłodne i ciemne miejsce. Po ok. dwóch tygodniach olejek będzie gotowy. Przyda się do leczenia stanów zapalnych skóry, ran oraz siniaków. Można go także dodać do kąpieli. Zadziała uspokajająco oraz złagodzi ból, który może wystąpić w przypadku stanów reumatycznych lub po intensywnym wysiłku fizycznym.

Przepis na syrop z dziewanny

Ze świeżych kwiatów dziewanny można również przygotować syrop. Będziesz do niego potrzebował:

Składniki

  • pół litra świeżych kwiatów dziewanny,
  • pół litra wody,
  • 120 gramów cukru,
  • sok z jednej cytryny.

Kwiaty dziewanny umieść w garnku, zalej wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia, ostudź i umieść w lodówce na 24 godziny. Następnego dnia odcedź płyn przez gazę lub drobne sitko. Dodaj do niego sok z cytryny oraz cukier, a następnie ponownie zagotuj. Kiedy wywar zacznie wrzeć, przelej go do małych słoiczków i buteleczek. Syrop można przechowywać przez tydzień.



Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »

Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »

Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2014

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2