Ewa_Gotuje

Co zrobić, żeby cytryny nie pleśniały? Banalny, ale skuteczny sposób na przechowywanie cytryn

Kupiłeś zbyt dużo cytryn i część z nich pokryła się nieestetyczną pleśnią? Niestety, popsute owoce należy jak najszybciej wyrzucić. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać cytryny, aby nie spleśniały. Wystarczy zastosować prosty trik, który uchroni cię przed marnowaniem jedzenia.

Jak przechowywać cytryny, aby nie spleśniały? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cytryny to bardzo zdrowe owoce. Cenione są przede wszystkim ze względu na zawartość witaminy C, która wspiera odporność oraz pomaga zapobiegać infekcjom, co jest szczególnie istotne w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowo cytryna dostarcza cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu oraz wykazują potencjał przeciwnowotworowy. Zawiera także potas, wapń i magnez, a także błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom i przyspiesza metabolizm. Ponadto cytryna ma działanie wspierające trawienie, korzystnie wpływa na kondycję skóry, a także pomaga dbać o świeży oddech.

Warto więc włączyć cytryny do swojej diety. Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio przechowywać je po zakupie. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego cytryny pleśnieją oraz jak tego uniknąć. 

Sprawdź także: Czarne kulki mocy – odtruwają organizm, łagodzą bóle brzucha i jelit. Co można zrobić z owoców czarnego bzu?

Dlaczego cytryny pleśnieją?

Jeżeli chcesz, aby zakupione przez ciebie cytryny, były zdatne do spożycia jak najdłużej, zwróć uwagę na ich stan już w sklepie. Niejednokrotnie na ich skórce można znaleźć ślady pleśnienia. Dlatego wybieraj tylko jędrne owoce o ładnym zapachu, bez śladów uszkodzeń. Zastanawiasz się, dlaczego cytryny pleśnieją? Najczęstszą przyczyną psucia się cytryn jest ich nieodpowiednie przechowywanie. 

Jak przechowywać cytryny?

Cytryny najlepiej przechowywać osobno, nie wkładając jej do jednej miski z innymi owocami. Możesz trzymać je na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej lub schować je do lodówki. Pamiętaj, aby zapewnić im dostęp powietrza, np. wkładające je do przewiewnego koszyka, ten zabieg zapobiegnie ich pleśnieniu. Warto pamiętać, aby unikać uprzedniego krojenia cytryny w plasterki, lepiej przechowywać je w całości. Świetnym miejscem będzie także chłodna spiżarnia. Unikaj natomiast okolic piekarników czy palników, wysoka temperatura może przyspieszyć psucie się owoców. 

Warto również unikać mycia owoców po przyniesieniu ich do domu, lepszym rozwiązaniem będzie wyczyszczenie ich dopiero przed zjedzeniem. Ponieważ na skórce cytryn znajdują się woski oraz substancje chroniące je przed psuciem. Oczywiście przed spożyciem należy się ich pozbyć, jednak nie ma sensu robić tego zbyt wcześnie. Sposobem na przechowywanie cytryn przez długi czas, nawet do kilku tygodni, jest umycie nieuszkodzonych owoców, a następnie włożenie ich do czystego słoika i zalanie całości wodą. 

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...

Odsłon: 20230

>60 min
51
>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 133

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2727

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0