Czarne kulki mocy – odtruwają organizm, łagodzą bóle brzucha i jelit. Co można zrobić z owoców czarnego bzu?

Czarny bez to składnik, który wielu osobom kojarzy się z pysznymi przetworami, takimi jak soki, dżemy czy nalewki. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że jego owoce – poza wyjątkowym smakiem – wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Jakich konkretnie? I co można zrobić z owoców czarnego bzu?

Owoce czarnego bzu – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czarny bez (Sambucus nigra L.) to roślina z rodziny piżmaczkowatych, która cieszy się dużą popularnością zarówno w świecie kulinariów, jak i w ziołolecznictwie. Na szczególną uwagę zasługują jej owoce, które wyróżniają się nie tylko atrakcyjnym smakiem, ale również bardzo wszechstronnym działaniem na organizm. Doskonale sprawdzają się one przy osłabieniu odporności, schorzeniach metabolicznych, stanach zapalnych oraz przykrych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Jaka jeszcze prozdrowotna moc kryje się w tym składniku? Kiedy najlepiej udać się na zbiory i co można zrobić z owoców czarnego bzu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

 Sprawdź także: Jak przechowywać jabłka na zimę? Metoda mojego dziadka zawsze się sprawdza

Owoce czarnego bzu – wartości odżywcze 

Ile kalorii mają i co dokładnie w sobie kryją owoce czarnego bzu? Wartości odżywcze w standardowej szklance (ok. 145 g) surowego składnika kształtują się następująco: 

  • Wartość energetyczna: 106 kcal; 
  • Białko: 0,96 g; 
  • Tłuszcz: 0,73 g; 
  • Węglowodany: 26,68 g; 
  • Błonnik: 10,15 g; 
  • Witamina B1: 0,1 mg; 
  • Witamina B2: 0,09 mg; 
  • Witamina B3: 0,73 mg; 
  • Witamina B5: 0,2 mg; 
  • Witamina B6: 0,33 mg; 
  • Witamina B9: 8,7 µg; 
  • Witamina C: 52,2 mg; 
  • Witamina A: 43,5 µg; 
  • Żelazo: 2,32 mg; 
  • Miedź: 0,09 mg; 
  • Potas: 406 mg; 
  • Cynk: 0,16 mg; 
  • Magnez: 7,25 mg; 
  • Wapń: 55,1 mg; 
  • Fosfor: 56,55 mg; 
  • Selen: 0,87 µg. 

Owoce czarnego bzu to nie tylko skarbnica witamin i minerałów, ale również prawdziwa bomba składników bioaktywnych, takich jak antocyjany, flawonoidy, terpeny oraz kwasy fenolowe. Wśród nich prym wiedzie kwercetyna, rutyna oraz kwas galusowy. 

Jakie właściwości mają owoce czarnego bzu? 

W pierwszej kolejności warto wspomnieć o ich potencjale przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Według doniesień ze świata nauki obecne w nich związki świetnie radzą sobie ze zwalczaniem wirusa grypy, zakażeń górnych dróg oddechowych oraz niektórych bakterii – zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. To właśnie dlatego przetwory z tego surowca są powszechnie stosowane przy osłabieniu odporności. 

Co jeszcze do zaoferowania mają nam owoce czarnego bzu? W bazie badań naukowych można natknąć się na publikacje wskazujące na ich potencjał przeciwnowotworowy, np. w przypadku raka jajnika, piersi oraz okrężnicy. Co więcej, wspomagają one funkcjonowanie układu krążenia, poprawiając profil lipidowy i zapobiegając pęknięciu blaszki miażdżycowej. Nie sposób nie wspomnieć także o ich działaniu neuroprotekcyjnym, za którym stoją m.in. silne przeciwutleniacze.  

Jakie właściwości mają owoce czarnego bzu poza tymi wyżej wymienionymi? Okazuje się, że mogą być one prawdziwym wybawieniem dla osób zmagających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, a to wszystko za sprawą błonnika, który reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom oraz łagodzi ból. Ponadto obniżają one poziom cukru we krwi, dzięki czemu mogą stanowić cenny element profilaktyki cukrzycy i innych zaburzeń gospodarki węglowodanowej. 

Kiedy zbierać owoce czarnego bzu? 

Najczęściej jest to możliwe na przełomie sierpnia i września, kiedy są już czarne lub ciemnofioletowe. Pamiętaj, aby nie spożywać ich na surowo, zwłaszcza gdy nie są jeszcze do końca dojrzałe – owoce w takiej formie zawierają toksyczne substancje, które mogą wywołać wymioty, biegunkę, osłabienie oraz ból brzucha. Aby uniknąć przykrych dolegliwości, koniecznie poddaj surowiec obróbce termicznej, np. pieczeniu lub gotowaniu.  

Czy owoce czarnego bzu można mrozić 

Zastanawiasz się, czy owoce czarnego bzu można mrozić? Odpowiedź brzmi tak, jednak trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować. Zacznij od ich opłukania, a następnie osuszenia i posortowania. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość do spożycia, możesz wymieszać je z cukrem – w takiej wersji mogą leżeć w zamrażalniku nawet przez 12 miesięcy. W przypadku braku cukru czas ten skraca się do sześciu, maksymalnie ośmiu miesięcy. Bardzo ważne jest również stosowne opakowanie. Unikaj zwykłych foliowych woreczków – znacznie lepszym wyborem będą torebki zamykane hermetycznie. Postaraj się nie upychać owoców do oporu – najlepiej zostawić im nieco przestrzeni. Nie układaj torebek jedna na drugiej, dopóki ich zawartość dobrze się nie zamrozi.  

Co można zrobić z owoców czarnego bzu? 

Co można zrobić z owoców czarnego bzu? Możliwości jest naprawdę wiele. Możesz wyczarować z nich pyszne przetwory, które przyjdą ci z pomocą przy przeziębieniu czy ochocie na smaczną przekąskę. Poznaj kilka przepisów, które bez problemu zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni.  

Dżem z owoców czarnego bzu 

Dżem z owoców czarnego bzu to bardzo uniwersalny przysmak, który możesz spożywać solo oraz jako dodatek do gofrów, naleśników, owsianki czy omletów. Poza głównym komponentem do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wody oraz cukru. Opłucz owoce, po czym przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. Po obróbce termicznej zmiksuj je na gładką masę, dosyp cukier i kontynuuj gotowanie przez kwadrans. Jeszcze gorący dżem umieść w słoikach, a następnie postaw je do góry dnem i zaczekaj, aż wystygną. Gdy tak się stanie, przełóż je w chłodne miejsce.  

Sok z owoców czarnego bzu 

Nie przepadasz za dżemami, a chciałbyś wprowadzić owoce czarnego bzu do swojego jadłospisu? W takim razie zrób z nich pyszny sok. Podobnie jak w przypadku dżemu poza surowcem musisz mieć pod ręką cukier oraz wodę. Realizację przepisu rozpocznij od opłukania owoców. Umieść je w garnku, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu przecedź zawartość garnka, zostawiając sam sok. Wsyp do niego cukier i kontynuuj obróbkę termiczną przez 10 minut. Przelej jeszcze gorący sok do słoików, po czym szczelnie je zakręć i poddaj procesowi pasteryzacji. Gdy wystygną, umieść je w chłodnym miejscu.  

Nalewka z owoców czarnego bzu 

Co można zrobić z owoców czarnego bzu poza dżemem lub sokiem? Na przykład rozgrzewającą nalewkę. Poza owocami w jej skład wchodzi wódka, spirytus, woda oraz cukier. Opłucz owoce, po czym przełóż je do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut od momentu zagotowania. Przecedź je przez sitko, czekając, aż woda swobodnie spłynie do garnka. Tak powstały sok połącz z wódką i spirytusem, a następnie przelej do szklanej butelki. Po tygodniu dodaj do nalewki cukier i odstaw ją na kolejne dwa miesiące.  

Źródło: vitapedia.pl, doz.pl, pl.magicgardening.net 

 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 36

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1988

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0