Co zrobić, żeby kompot z suszu nie był gorzki? Winowajca to jeden, malutki składnik

Aromatyczny napój pełen korzennych przypraw i słodko-kwaśnych owoców. Kompot z suszu to niezbędny element kolacji wigilijnej w wielu domach. Czy wiesz jednak, jak przygotować kompot z suszu, żeby nie był gorzki? Nieodpowiednie użycie jednego składnika może popsuć jego smak!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W zależności od regionu Polski możemy spotkać się z różnymi przepisami na idealny kompot z suszu. Niektóre gospodynie bazują przede wszystkim na suszonych jabłkach, w innych domach królują śliwki, również te wędzone. Oczywiście nie może zabraknąć również sporej ilości aromatycznych przypraw: cynamonu, anyżu, czy skórki pomarańczowej. Okazuje się jednak, że pewien popularny składnik, który niemal zawsze dodaje się do tego zimowego napoju, może sprawić, że nabierze nieprzyjemnego posmaku. Jak przygotować kompot z suszu, żeby nie był gorzki?

Sprawdź także: Jak nie przytyć w święta? 5 prostych zasad dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Jak zrobić idealny kompot z suszu?

Kompot z suszu to nie tylko pyszny dodatek do wigilijnej kolacji, napój ten doskonale wpływa także na trawienie. Dlatego tradycyjnie podawany powinien być po spożytym posiłku. To, w jaki sposób przygotujemy kompot z suszu, w dużej mierze zależy od naszych preferencji. Dlatego można dowolnie modyfikować kompozycję przypraw, stopień słodyczy czy kwaśności. W niektórych domach kompot z suszu bywa podawany również w formie słodkiej owocowej zupy, wraz z makaronem lub kluseczkami. Oczywiście najlepiej smakować będzie napój zrobiony z własnoręcznie ususzonych owoców.  

Jak przygotować kompot z suszu? Do zrobienia tego bożonarodzeniowego napoju, będziesz potrzebować: 150 g suszonych jabłek, 100 g suszonych gruszek, 100 g suszonych śliwek, 100 g suszonych moreli, 100 g suszonej żurawiny, trzy litry wody, cukier (możesz użyć również erytrytolu lub miodu), laska cynamonu, siedem goździków, gwiazdkę anyżu, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny do smaku.

Zacznij od wypłukania suszonych owoców w zimnej wodzie. Następnie przecedź je, zalej ciepłą wodą, dodaj przyprawy, skórkę pomarańczową i pozostaw na minimum godzinę. Tak przygotowaną mieszankę gotuj na małym ogniu, kiedy zacznie bulgotać, dodaj słodzik. Ilość cukru zależy od twoich upodobań, do tych proporcji można dodać około trzech-czterech łyżek. Jeśli nie lubisz słodkich napojów, możesz pominąć ten krok. Kompot powinien gotować się około 10 minut. Dodaj sok z cytryny do smaku. Odstaw napój na około dwie godziny, następnie możesz go przecedzić. Im dłużej owoce z przyprawami pozostaną w garnku, tym bardziej intensywny będzie jego smak.

Co zrobić, żeby kompot z suszu nie był gorzki?

Czy zdarzyło ci się ugotować wielki garnek kompotu z suszu, który niestety okazał się gorzki? Winowajcami tego przykrego zdarzenia prawdopodobnie były goździki. Pomimo tego, że nadają one zimowym napojom niepowtarzalnego aromatu, nieodpowiednio użyte mogą popsuć cały efekt. Dlatego, jeśli nie chcesz, żeby twój kompot wyszedł gorzki, wrzuć goździki dopiero pod koniec gotowania. Pamiętaj, by wyjąć je po około 15 minutach. 

Najlepsze przepisy na kompot z suszu

Nasi użytkownicy uwielbiają świąteczne przepisy i chętnie się nimi dzielą. Sprawdź, w jaki sposób przygotowali kompot z suszu.

1. Wigilijny kompot z suszu

 Wigilijny kompot z suszu Zobacz przepis

Wigilijny kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kompot z suszu

 Kompot z suszu Zobacz przepis

Kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wigilijny kompot z suszu

 Wigilijny kompot z suszu Zobacz przepis

Wigilijny kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kompot z suszu z truskawkami

 Kompot z suszu z truskawkami Zobacz przepis

Kompot z suszu z truskawkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kompot z suszu

 Kompot z suszu Zobacz przepis

Kompot z suszu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kompot z suszu z morelami i figami

 Kompot z suszu z morelami i figami Zobacz przepis

Kompot z suszu z morelami i figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Wigilijny kompot z suszu z miodem

 Wigilijny kompot z suszu z miodem Zobacz przepis

Wigilijny kompot z suszu z miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wigilijny kompot z suszu ze śliwkami i morelami

 Wigilijny kompot z suszu ze śliwkami i morelami Zobacz przepis

Wigilijny kompot z suszu ze śliwkami i morelami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Nigdy nie stawiaj jej na świątecznym stole. Ta ryba gwarantuje problemy »

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie lekki jak chmurka »

6 domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Tak unormujesz jego wartości »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb na maślance

Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...

Odsłon: 41

30 min
3
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 346

60 min
4
Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 162

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0