Co zrobić, żeby piersi z kurczaka nie były mdłe? Oto przepis na nieziemską marynatę

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, które ląduje na naszych talerzach. Jednak nieodpowiednio przyrządzone może wyjść suche i bez smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest odpowiednia marynata, dzięki której kurczak będzie wyrazisty i soczysty. Podpowiemy ci, jak przygotować idealną marynatę do kurczaka oraz co zrobić, żeby piersi z kurczaka nie były mdłe.

Najlepsza marynata do piersi z kurczaka | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chociaż pierś z kurczaka jest mięsem dość łatwym w przygotowaniu, niedoświadczonemu kucharzowi może wyjść sucha i mało wyrazista. Aby tego uniknąć, możesz przygotować pyszną marynatę, która nie tylko nada twojemu obiadowi charakteru, ale i sprawi, że będzie soczysty. Sprawdź, jak z kilku prostych składników wyczarować marynatę do piersi z kurczaka.

Sprawdź także: 6 marynat zmiękczających mięso. Najlepsze przepisy na marynaty do mięs do grilla

Właściwości piersi kurczaka

Pierś z kurczaka to zdrowe mięso, które warto uwzględnić w swojej diecie. Jest lekkostrawne, ma sporo białka, a jednocześnie niewiele tłuszczu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. W 100 gramach mięsa z piersi kurczaka znajduje się 98 kcal. Warto sięgać po nie również, kiedy masz wysoki poziom cholesterolu. Znajdziesz w nim również witaminy z grupy B oraz substancje mineralne, potas, żelazo, cynk, magnez, mangan czy miedź. Taki zestaw korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. Białko zawarte w kurczaku wspiera także pracę mięśni, a także sprawia, że po posiłku będziesz długo czuć się syty. Warto jedynie pamiętać, aby kupować dobre jakościowo mięso, najlepiej te ekologiczne, bez antybiotyków. 

Co zrobić, żeby piersi z kurczaka nie były mdłe?

Mówi się, że najzdrowiej przygotowywać pierś z kurczaka na parze. Wiąże się to jednak często z tym, że twój obiad będzie nieco mdły. Oczywiście możesz dodać do niego sól, pieprz i świeże zioła. Jednak pieczona lub grillowana pierś z kurczaka, również jest dobrym wyborem pod względem dietetycznym, a jednocześnie będzie pełna smaku. Ważne, aby unikać smażenia na dużej ilości tłuszczu oraz używania gotowych "fixów", mieszanek przypraw, w których mogą znaleźć się niepotrzebne konserwanty i barwniki. Należy również uważać z ilością soli. Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO, optymalna ilość soli dla dorosłego człowieka w ciągu dnia wynosi zaledwie 5 g, co odpowiada jednej łyżeczce. 

Marynata do piersi z kurczaka – przepisy 

To jaką marynatę do kurczaka przyrządzisz, zależy oczywiście od twoich preferencji. Bazą sosu może być oliwa z oliwek, sos sojowy, olej sezamowy, jogurt, a także odrobina alkoholu. Smak kurczaka doskonale podbije również czosnek. Świetnie sprawdzą się zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, oregano, bazylia, cząber, czy estragon. Możesz również zastosować ostrą, słodką lub wędzoną paprykę. Mięso będzie miększe, jeśli dodasz do niego  odrobinę soku z cytryny. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na marynaty do kurczaka.

Należy jedynie pamiętać, że im dłużej mięso będzie leżakować w marynacie, tym nabierze więcej smaku. Optymalny czas to od kilku do 12 godzin. 

Jogurtowo-ziołowa marynata do kurczaka 

Ta marynata do piersi z kurczaka idealnie wpasuje się w klimat kuchni śródziemnomorskiej. Przygotujesz ją ze składników, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce. Idealnie smakować będzie z sałatką grecką i podpieczoną bitą lub bagietką. Przygotuj: 150 g jogurtu greckiego, sok z połówki cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek, trzy ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, sól i pieprz. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i zamarynować w nich kurczaka. 

Marynata do kurczaka BBQ 

Lubisz słodko-ostre smaki? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj marynatę BBQ do piersi z kurczaka, będziesz potrzebować: cztery łyżki keczupu, cztery łyżki srirachy (lub innego ostrego sosu), trzy łyżki sosu sojowego, trzy łyżeczki musztardy, dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz trzy łyżeczki brązowego cukru. Przełóż wszystkie składniki do miseczki, mieszaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka masa. 

Marynata z sosem sojowym i sherry

Wyrazista marynata do kurczaka z nutką czegoś mocniejszego. Przygotuj: 50 ml sosu sojowego, 50 ml sherry, pół cytryny, dwie łyżki oleju sezamowego, łyżkę cukru brązowego. Połącz wszystkie składniki, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie zamarynuj piersi kurczaka i odstaw do lodówki.  

Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na pyszne marynaty do kurczaka. 

1. Kurczak z grilla w marynacie satay z orzeszkowym sosem

 Kurczak z grilla w marynacie satay z orzeszkowym sosem Zobacz przepis

Kurczak w marynacie satay z orzeszkowym sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Marynata do kurczaka

 Marynata do kurczaka Zobacz przepis

Marynata do kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Marynata do kurczaka miodowo czosnkowa

 Marynata do kurczaka miodowo czosnkowa Zobacz przepis

Marynata do kurczaka miodowo czosnkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pyszna marynata do kurczaka/indyka

 Pyszna marynata do kurczaka/indyka Zobacz przepis

Pyszna marynata do kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kurczak w marynacie cytrusowej

 Kurczak w marynacie cytrusowej Zobacz przepis

Kurczak w marynacie cytrusowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kurczak w marynacie ziołowej

 Kurczak w marynacie ziołowej Zobacz przepis

Kurczak w marynacie ziołowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kąski z kurczaka w jogurtowej marynacie

 Kąski z kurczaka w jogurtowej marynacie Zobacz przepis

Kąski z kurczaka w jogurtowej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczony kurczak w maślanej marynacie

 Pieczony kurczak w maślanej marynacie Zobacz przepis

Pieczony kurczak w maślanej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej

 Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej Zobacz przepis

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej

 Kurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej Zobacz przepis

Kurczak w marynacie majonezowo-ketchupowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
15 min
2
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 41

30 min
4
Ciasta Szybkie ciasto z galaretką i owocami

Prościutkie ciasto z truskawkami i galaretką to znakomity pomysł na weekendow...

Odsłon: 99

15 min
2
Sałatki Sałatka curry

Sałatka curry to wyjątkowo aromatyczna i nieco ostra propozycja na pożywny lu...

Odsłon: 7884

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0