Spis treści:
Na grillu możemy przygotowywać różne rodzaje mięs, najczęściej decydujemy się na kiełbasę, boczek, szaszłyki, kurczaka oraz oczywiście grillowy klasyk, czyli karkówkę. Warto pamiętać, że nieodpowiednio przygotowane mięso, może wyjść suche i łykowate. Jednak istnieje prosty sposób, który nie tylko je zmiękczy, ale i doda mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Mowa tu oczywiście o marynacie do mięs. Jeżeli jednak brakuje ci inspiracji, podpowiadamy jak przygotować 6 marynat zmiękczających mięso, dzięki którym twoje potrawy na grilla w mig znikną z talerzy.
Sprawdź także: Najlepsze sałatki na grilla. Top 10 prostych przepisów
Jak marynować mięso na grilla?
Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z grillowaniem, na początek warto zapoznać się z ogólnymi zasadami. Jak długo marynować mięso z grilla? Z reguły zaleca się, aby marynować je ok. 12 godzin, najlepiej dzień wcześniej. Dzięki temu mięso będzie mieć czas, aby dokładnie przejść smakiem przypraw i dodatków. Jeśli jednak brakuje ci czasu, a goście niebawem mają zjawić się u waszych drzwi, warto zamarynować mięso nawet kilka godzin wcześniej. Należy pamiętać także o tym, aby mięso przechowywać w odpowiednim, szczelnym opakowaniu, najlepiej wybierać te szklane lub ceramiczne. Niektóre pojemniki plastikowe w kontakcie z marynatą mogą wejść w reakcje chemiczne, przez co szkodliwe substancje mogą dostać się do mięsa. Kiedy już zamarynujesz mięso nie zapomnij włożyć go do lodówki!
Jakie składniki wybrać do marynaty do mięs z grilla? W dużej mierze jest to kwestia gustu. Świetnie sprawdzą się marynaty na bazie oliwy z oliwek, miodu, musztardy, sosu sojowego, tahini, a nawet majonezu. Nie zapomnij również o przyprawach i ziołach, takich jak tymianek, rozmaryn, czosnek, słodka i ostra papryka, chili, bazylia czy oregano.
6 marynat zmiękczających mięso
Składniki, które pomogą ci zmiękczyć mięso, bez trudu znajdziesz w swojej lodówce. Możesz na przykład użyć odrobiny octu jabłkowego, dobrze sprawdzi się również sok z cytryny (inną opcją jest obłożenie mięsa cytrynowymi plasterkami). Niektórzy zamiast octu czy cytryny, do marynaty dodają 50 ml mocnego alkoholu, on również ma sprawić, że mięso będzie rozpływać się w ustach.
Co ciekawe, mięso na grilla może stać się kruche dzięki skórce papai. Po obraniu owocu obłóż je skórką owocu i odczekaj kilka godzin. Podobnie zadziałają plasterki kiwi, one również doskonale zmiękczą mięso.
W jaki sposób komponować składniki, aby marynata smakowała najlepiej? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na marynaty zmiękczające mięso. Co najlepsze przepisy te są niezwykle proste, w każdym z nich wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie jr wymieszać, a następnie posmarować nimi mięso, zamknąć w szczelnym opakowaniu, wstawić do lodówki i gotowe!
Marynata miętowo-jogurtowa z kurkumą
Jeżeli lubisz orzeźwiające, orientalne smaki, marynata z dodatkiem jogurtu, mięty i kurkumy będzie idealna dla ciebie. Świetnie będzie nadawać się do kurczaka. Będziesz potrzebować: 100 ml jogurtu greckiego, sok z limonki, spora garść świeżej mięty, łyżeczka kurkumy, szczypta cukru, sól i pieprz.
W misce umieść jogurt, następnie dodaj posiekaną miętę oraz sok z połówki lionki. Wsyp cukier, kurkumę, odrobinę cukru, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kawałki kurczaka obłóż marynatą, zamknij w pojemniku i odstaw do lodówki.
Marynata miodowo-musztardowa
Mięsa z grilla wyjątkowo dobrze smakują w towarzystwie słodko-ostrej marynaty. Tu sprawdzi się ta z dodatkiem miodu oraz ostrej musztardy. Przygotuj: dwie łyżki miodu, łyżkę octu balsamicznego, dwie łyżki sosu sojowego, trzy łyżeczki ulubionej ostrej musztardy, trzy ząbki czosnku, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki.
Wszystkie składniki dodaj do miski, mieszaj, aż powstanie gęsta pasta. Taka marynata świetnie sprawdzi się do karkówki oraz szaszłyków.
Włoska marynara do mięs z grilla
Grill w stylu włoskim? Nic prostszego! Oto składniki, których będziesz potrzebować: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki passaty pomidorowej, szczypta oregano i bazylii, dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz.
Do miski dodaj oliwę z oliwek i passatę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do masy. Wsyp pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Marynata BBQ do mięs z grilla
Słodko-dymny smak marynaty BBQ, to wybór idealny dla osób, które lubią kuchnię amerykańską. Będziesz potrzebować: dwie łyżki sosu sojowego, 50 ml whisky lub burbona, 2 łyżki oleju rzepakowego, łyżka masła orzechowego, dwie łyżki powideł lub dżemu śliwkowego, odrobinę suszonego czosnku, łyżeczkę papryki wędzonej, sól i pieprz cayenne.
Przygotowanie tego sosu jest niezwykle proste, wystarczy przełożyć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszać.
Marynata orzechowo-kolendrowa w stylu orientalnym
Do miłośników orientalnych smaków dobrą propozycją będzie połączenie masła orzechowego z mlekiem kokosowym, limonką i kolendrą. Przygotuj: dwie łyżki masła orzechowego, pięć łyżek mleka kokosowego, dwie łyżki soku z limonki, garść świeżej kolendry, kawałek imbiru, sól i pieprz, odrobinę chili.
Zanim rozpoczniesz przygotowywanie marynaty, warto przemieszać nieco zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, tak aby nabrać zarówno gęste mleka, jak i wody kokosowej. Następnie przełóż wszystkie składniki do miski, kolendrę drobno posiekaj, imbir obierz zetrzyj na tarce i również dorzuć do całości. Wszystko wymieszaj i zamarynuj mięso.
Marynata majonezowa do mięs z grilla
Idealna marynata dla osób, które lubią majonez, doskonale będzie pasować do karkówki. Będziesz potrzebować: dwie łyżki majonezu, dwie łyżki keczupu, dwie łyżeczki musztardy, dwa ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie rozbij mięso i dokładnie rozsmaruj marynatę na plastrach karkówki. Odstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Najlepsze marynaty do grilla
Masz ochotę na jeszcze większą dawkę inspiracji? Koniecznie zajrzyj do przepisów na marynaty do mięs z grilla przygotowane przez naszych użytkowników.
1. Marynata do mięsa na grilla
Zobacz przepisMarynata do mięsa na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Karkówka z grilla w pysznej marynacie
Zobacz przepisKarkówka z grilla w pysznej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Skrzydełka z grilla w marynacie słodko-kwaśnej
Zobacz przepisSkrzydełka z grilla w marynacie słodko-kwaśnej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie
Zobacz przepisKarkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Marynowanie karkówki na grilla. Wyśmienita marynata
Zobacz przepisMarynowanie karkówki na grilla. Wyśmienita marynata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Idealna marynata do Karkówki z grilla paprykowo-pomidorowa. Jak zrobić?
Zobacz przepisIdealna marynata do Karkówki z grilla paprykowo-pomidorowa. Jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Marynata do kurczaka
Zobacz przepisMarynata do kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kurczak w marynacie ziołowej
Zobacz przepisKurczak w marynacie ziołowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »
Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »
Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »