Dodatki Przepis na:
Marynata do mięs

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24956
Dodano: 22.08.2014
Odsłon: 303676
Składniki
- 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich cieczy.
Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości).
Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto przyrządzić je w następujący sposób (tutaj użyłam polędwicy wieprzowej):
Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony...
-
Obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.
-
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.
Życzę smacznego! :)
Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 24 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
z taką marynatą wiele potraw dobrze smakuje!7 Kto głosował? | Odpowiedz

aaasikkk 23 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo aromatycznie brzmiąca marynata. Chyba trzeba się wybrać do mięsnego po zapasy i wypróbować :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawa marynata.3 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 22 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Nigdy nie robiłam mięsa w marynacie. Trzeba w końcu wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
bardzo dobry przepis na marynatę do mięs:-) robię podobną i zawsze mięso potem jest bardzo smaczne i soczyste :-), dodaję również pastę ,,Samba Brandal", albo podobną /gotowa pasta z ostrej papryczki z dodatkami czosnku i ziół/ w polskich sklepach widziałam pastę w słoiczkach ,,Sambal Olek" jest podobna w smaku, ale to zastosowanie pasty oczywiście nie jest konieczne :-)Twój przepis jest bardzo dobry i zastosowane składniki faktycznie nadadzą mięsu wyrazistego smaku :-) Pozdrawiam serdecznie z Holandii :-) / tutaj kuchnia jest od wielu lat praktycznie indonezyjska z uwagi na holenderskie ,,kolonie" indonezyjskie i stad jest ogromny wybór indonezyjskich przypraw / Odpowiedzi: 3 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz