Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.
Marynata do mięs
Składniki
- 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Składniki
- 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Etapy przygotowania
Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości). Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto przyrządzić je w następujący sposób (tutaj użyłam polędwicy wieprzowej): Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony...

Obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Życzę smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2477
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3168
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2477



Składniki
- 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości). Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto przyrządzić je w następujący sposób (tutaj użyłam polędwicy wieprzowej): Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony...
Obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Życzę smacznego! :)
Bardzo aromatycznie brzmiąca marynata. Chyba trzeba się wybrać do mięsnego po zapasy i wypróbować :)
Czasami własnie do tej marynaty dodawałam zarówno czosnek, jak i imbir, ale nie miażdżyłam ich, a okładałam mięso plasterkami. Zapach w domu podczas pieczenia jest wtedy jeszcze bardziej wyczuwalny. Ja również lubię polską kuchnię, bo jest bardzo smaczna i niepowtarzalna, ale czasami trochę zbyt ciężka. Jestem na niej wychowana i może odrobinę nią znudzona, dlatego próbuję kuchni z całego świata, a ta orientalna smakuje mi najbardziej - bardzo lubię jeść ostro, z mnóstwem przypraw. Ale nasz polski czerwony barszczyk mogłabym jeść codziennie - kocham buraki! Świetnie, ze wzajemnie poznajecie swoje kultury pod względem kulinarnym. Wasza kuchnia musi być niezwykle bogata w smaki. I o to chodzi! Jedzenie to sama przyjemność :) Przesyłam serdeczne pozdrowienia z Wrocławia :)
Nigdy nie robiłam mięsa w marynacie. Trzeba w końcu wypróbować.
Dziękuję bardzo. Bardzo lubię ostre dania i czasami dodaję także chilli lub pierz cayenne. Świetnym dodatkiem może być także kilka kropel sosu Sriracha, ale to dla "ostro lubnych" ;). A kuchnia indonezyjska jest wspaniała - bardzo aromatyczna, wyrazista, z mnóstwem równych smaków. Zazdroszczę tych wspaniałych aromatów na co dzień. Ja również serdecznie pozdrawiam :)