Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie

Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 623

Każdy z nas chyba lubi grilla, ale odpowiednio zamarynowane i przyprawione mięsko jest jeszcze lepsze ! :) Ketchup, musztarda, miód i sos sojowy ? Bleee !!! Smaki się gryzą. Jednak jeśli przyrządzisz marynatę według mojego przepisu.... ma to sens i działa !

Składniki

  • Kilogram podudzi z kurczaka
  • Kilogram karkówki
  • 4 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 7 łyżek oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki przyprawy Tandori
  • 3 łyżki knorr do mięs
  • 3 łyżki czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oregano
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu
  • Pół dużej startej cebuli
  • 9 ząbków czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 50ml whisky lub śliwowicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie

Przygotowanie

  1. Mieszamy i łączymy wszystkie składniki. Można całość lekko podgrzać aby lepiej związało.

  2. Pod skórkę kurczaka wsuwam czosnek, im więcej tym lepiej, wtedy aromat przejdzie mięso. Układam w pojemniku i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin wcześniej nakłuwając mięso wykałaczką aby marynata wniknęła wewnątrz.

  3. Dno pojemnika polewam marynatą i układam warstwę karkówki, później polewam marynatą górę i układam następną warstwę, polewam marynatą i tak w koło aż do wypełnienia pojemnika. Następnie patyczkiem do szaszłyków przebijam wielokrotnie cały stos w różnych miejscach aby marynata wniknęła do mięsa. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin.

  4. Mięso jak i kurczaka staram się trzymać na 3 lub czwartym poziomie grilla co kilkanaście minut obracając. Ważne jest aby rozpalić porządnie tak aby temperatura rozchodziła się po całości paleniska.

  5. Jedni karkówkę pieką kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony. Moja karkówka na ruszcie leżała przez godzinę, wierzcie mi lub nie, ale wyszła wybitna. Grubość plastrów też robi swoje, ja ciąłem na 2-3 cm i nie rozbijałem.

    Smaż po swojemu tak jak lubisz - krócej lub dłużej. Ale polecam marynatę:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 09 maja Marynata na bogato.
Z pewnością smacznie wyszło.
Ile osób jadło te fajne rzeczy? :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń