Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy z nas chyba lubi grilla, ale odpowiednio zamarynowane i przyprawione mięsko jest jeszcze lepsze ! :) Ketchup, musztarda, miód i sos sojowy ? Bleee !!! Smaki się gryzą. Jednak jeśli przyrządzisz marynatę według mojego przepisu.... ma to sens i działa !
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14576
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1854
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14576
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19642
Składniki
Mieszamy i łączymy wszystkie składniki. Można całość lekko podgrzać aby lepiej związało.
Pod skórkę kurczaka wsuwam czosnek, im więcej tym lepiej, wtedy aromat przejdzie mięso. Układam w pojemniku i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin wcześniej nakłuwając mięso wykałaczką aby marynata wniknęła wewnątrz.
Dno pojemnika polewam marynatą i układam warstwę karkówki, później polewam marynatą górę i układam następną warstwę, polewam marynatą i tak w koło aż do wypełnienia pojemnika. Następnie patyczkiem do szaszłyków przebijam wielokrotnie cały stos w różnych miejscach aby marynata wniknęła do mięsa. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin.
Mięso jak i kurczaka staram się trzymać na 3 lub czwartym poziomie grilla co kilkanaście minut obracając. Ważne jest aby rozpalić porządnie tak aby temperatura rozchodziła się po całości paleniska.
Jedni karkówkę pieką kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony. Moja karkówka na ruszcie leżała przez godzinę, wierzcie mi lub nie, ale wyszła wybitna. Grubość plastrów też robi swoje, ja ciąłem na 2-3 cm i nie rozbijałem. Smaż po swojemu tak jak lubisz - krócej lub dłużej. Ale polecam marynatę:)