Każdy z nas chyba lubi grilla, ale odpowiednio zamarynowane i przyprawione mięsko jest jeszcze lepsze ! :) Ketchup, musztarda, miód i sos sojowy ? Bleee !!! Smaki się gryzą. Jednak jeśli przyrządzisz marynatę według mojego przepisu.... ma to sens i działa !
Karkówka i podudzia z grilla w wyjątkowej marynacie
Składniki
- Kilogram podudzi z kurczaka
- Kilogram karkówki
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki musztardy
- 7 łyżek oleju
- 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki przyprawy Tandori
- 3 łyżki knorr do mięs
- 3 łyżki czosnku granulowanego
- 3 łyżki oregano
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu
- Pół dużej startej cebuli
- 9 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 50ml whisky lub śliwowicy
Składniki
- Kilogram podudzi z kurczaka
- Kilogram karkówki
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki musztardy
- 7 łyżek oleju
- 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki przyprawy Tandori
- 3 łyżki knorr do mięs
- 3 łyżki czosnku granulowanego
- 3 łyżki oregano
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu
- Pół dużej startej cebuli
- 9 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 50ml whisky lub śliwowicy

Etapy przygotowania
Mieszamy i łączymy wszystkie składniki. Można całość lekko podgrzać aby lepiej związało.

Pod skórkę kurczaka wsuwam czosnek, im więcej tym lepiej, wtedy aromat przejdzie mięso. Układam w pojemniku i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin wcześniej nakłuwając mięso wykałaczką aby marynata wniknęła wewnątrz.

Dno pojemnika polewam marynatą i układam warstwę karkówki, później polewam marynatą górę i układam następną warstwę, polewam marynatą i tak w koło aż do wypełnienia pojemnika. Następnie patyczkiem do szaszłyków przebijam wielokrotnie cały stos w różnych miejscach aby marynata wniknęła do mięsa. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin.

Mięso jak i kurczaka staram się trzymać na 3 lub czwartym poziomie grilla co kilkanaście minut obracając. Ważne jest aby rozpalić porządnie tak aby temperatura rozchodziła się po całości paleniska.

Jedni karkówkę pieką kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony. Moja karkówka na ruszcie leżała przez godzinę, wierzcie mi lub nie, ale wyszła wybitna. Grubość plastrów też robi swoje, ja ciąłem na 2-3 cm i nie rozbijałem. Smaż po swojemu tak jak lubisz - krócej lub dłużej. Ale polecam marynatę:)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7150

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1436

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 319

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36254
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone koniecznie wypróbuj ten prze...
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Jajka
- Mleko
- Wołowina
- Orzechy
- Przyprawy
- Curry
- Cynamon
- Czosnek
- Imbir
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 7150

Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Azjatycka
- Polska
- Ryż
- Warzywa
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 1436

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych og...
- Polska
- Buliony
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Papryka
- Wieprzowina
- Grzyby
- Prawdziwki
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
Odsłon: 319

Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 36254



Składniki
- Kilogram podudzi z kurczaka
- Kilogram karkówki
- 4 łyżki ketchupu
- 3 łyżki musztardy
- 7 łyżek oleju
- 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki przyprawy Tandori
- 3 łyżki knorr do mięs
- 3 łyżki czosnku granulowanego
- 3 łyżki oregano
- 2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego roztartego w moździerzu
- Pół dużej startej cebuli
- 9 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 50ml whisky lub śliwowicy
Mieszamy i łączymy wszystkie składniki. Można całość lekko podgrzać aby lepiej związało.
Pod skórkę kurczaka wsuwam czosnek, im więcej tym lepiej, wtedy aromat przejdzie mięso. Układam w pojemniku i zalewam marynatą. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin wcześniej nakłuwając mięso wykałaczką aby marynata wniknęła wewnątrz.
Dno pojemnika polewam marynatą i układam warstwę karkówki, później polewam marynatą górę i układam następną warstwę, polewam marynatą i tak w koło aż do wypełnienia pojemnika. Następnie patyczkiem do szaszłyków przebijam wielokrotnie cały stos w różnych miejscach aby marynata wniknęła do mięsa. Odstawiam do lodówki na minimum dwadzieścia godzin.
Mięso jak i kurczaka staram się trzymać na 3 lub czwartym poziomie grilla co kilkanaście minut obracając. Ważne jest aby rozpalić porządnie tak aby temperatura rozchodziła się po całości paleniska.
Jedni karkówkę pieką kilka minut z jednej i kilka minut z drugiej strony. Moja karkówka na ruszcie leżała przez godzinę, wierzcie mi lub nie, ale wyszła wybitna. Grubość plastrów też robi swoje, ja ciąłem na 2-3 cm i nie rozbijałem. Smaż po swojemu tak jak lubisz - krócej lub dłużej. Ale polecam marynatę:)
Marynata na bogato. Z pewnością smacznie wyszło. Ile osób jadło te fajne rzeczy? :-)
Pyszna góra mięcha z grilla :)