Ewa_Gotuje

Czekolada z owocami Rafała

Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała.

Ciasto parzone
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
5 jaj

Krem czekoladowy z mango
750 ml mleka
160 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
150 g czekolady deserowej
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 mango

Polewa malinowa
¾ szklanki malin
6 łyżek wody
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dekoracja
świeże maliny
borówki
mięta

Ciasto parzone
Masło i wodę podgrzać w rondelku, doprowadzając do wrzenia. Wsypać mąkę. Zmniejszyć moc palnika i ucierać do powstania gęstej, szklistej i bezgrudkowej masy (powinna odchodzić od brzegów rondelka). Ostudzić, następnie wbijać kolejno jajka, miksując ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Ciasto podzielić na dwie tortownice o średnicy 23 cm (tortownice powinny być wysmarowane masłem i wyłożone papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, aby ciasto nie opadło.

Krem czekoladowy z mango
500 ml mleka zagotować ze 130 g cukru. Do wysokiego naczynia przelać pozostałą część mleka, dodać jajko, żółtka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kakao. Zmiksować do połączenia składników, następnie przelać do wrzącego mleka. Gotować masę, mieszając energicznie. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Kiedy masa uzyska konsystencję budyniu, zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z pozostałą częścią cukru (ma powstać biała, puszysta masa). Do tartego masła dodać wystudzony budyń (cały czas mieszając). Część przygotowanego kremu wyłożyć na upieczony wcześniej blat ciasta, wysypać kawałki mango i przykryć pozostałą częścią kremu (najlepiej w blaszce/tortownicy, w której blat był pieczony). Przykryć drugim blatem.

Polewa malinowa
Maliny, wodę i skrobię ziemniaczaną podgrzać w rondelku na średnim ogniu. Gdy polewa osiągnie odpowiednią konsystencję, zdjąć z palnika i lekko ostudzić. Przetrzeć przez sitko. Polewę wylać na karpatkę.

Dekoracja
Udekorować owocami oraz miętą. Wstawić do lodówki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1062

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 280

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133440

15 min
146
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 4336

30 min
27

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5