Ewa_Gotuje

Czerstwy chleb - co z nim zrobić?

Zdarzyło ci się kupić zbyt wiele chleba, który bardzo szybko się zeschnął i już nie za bardzo nadaje się do jedzenia? Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać!

Fot. 123RF/Picsel

Badania wskazują, że bardzo często kupujemy chleb, jednak równie często go wyrzucamy. Niewiele osób wie, w jaki sposób wykorzystać czerstwe pieczywo, tymczasem nie trzeba wiele wysiłku, aby wyczarować z niego naprawdę smaczny posiłek. Wyrzucanie chleba powinno być ostatecznością. Oto kilka sposobów, dzięki którym uda wam się tego uniknąć.

1. Odśwież go

Istnieje wiele sposobów na to, aby lekko zeschnięte pieczywo znów stało się miękkie i apetyczne. Jak to osiągnąć? Bardzo popularnym trikiem jest włożenie pieczywa do lekko rozgrzanego piekarnika, a obok umieszczenie miseczki z wodą. Wystarczy 5 minut, aby para sprawiła, że chleb znów będzie miękki. W podobny sposób możemy również odświeżać pieczywo w mikrofalówce. Pamiętajcie jednak, że wówczas czas pieczenia powinien być zdecydowanie krótszy.

2. Wykorzystaj go do zagęszczenia sosów i zup

Zbyt rzadki sos lub zupa? Nie musisz sięgać po kaloryczną śmietanę lub zasmażkę. Skrobia zawarta w pieczywie może zdziałać cuda i co bardzo ważne, nie wpłynie znacząco na smak naszego dania. Rozkrusz kilka kawałków czerstwego pieczywa do potrawy którą chcesz zagęścić. Jeśli nie planujesz miksować jej na gładki krem, zadbaj o to, aby kawałki pieczywa były naprawdę małe.

3. Dodaj go do pasztetów lub kotletów

Podczas przygotowywania domowych pasztetów, klopsów, czy też kotletów mielonych, nie zapominajcie o dodaniu pieczywa namoczonego w mleku. Dzięki niemu będą one delikatniejsze, mniej zbite i bardziej wilgotne. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym wypadku sięgnąć po czerstwe pieczywo.

4. Przygotuj bułkę tartą

Bułkę tartą najczęściej kupujemy w sklepie, a przecież to nic innego jak pokruszony, suchy chleb. Skoro możemy przygotować ją samodzielnie, to po co przepłacać? Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że zrobienie domowej bułki tartej jest banalnie proste - potrzebujemy jedynie tarki lub wytrzymałego miksera.

Zapewniamy, że samodzielnie zrobiona bułka tarta smakuje o wiele lepiej niż ta kupna. Wymieszajcie ją z orzechami lub drobno posiekanymi ziołami, a otrzymacie panierkę, która zupełnie odmieni smak dobrze znanych wam dań.

5. Zrób zapiekankę chlebową

Równie dobrym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa będzie przygotowanie zapiekanki chlebowej. Możecie przygotować ją zarówno w wersji słodkiej (z owocami, orzechami i miodem) jak i wytrawnej (z szynką, serem i warzywami). Danie to jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, gdzie serwuje się je niemal o każdej porze dnia.

6. Zrób zupę chlebową

We Włoszech lub Hiszpanii zupa chlebowa jest bardzo popularną potrawą, do której przygotowania wykorzystuje się niemal wyłącznie lekko czerstwe pieczywo. Do tego kilka prostych dodatków, takich jak oliwa, czosnek, warzywa i przepyszna zupa jest gotowa. Także w wielu regionach Polski jada się podobne zupy, chociaż można odnieść wrażenie, że w ostatnich latach danie to zostało nieco zapomniane. To wielka szkoda, bo jest nie tylko smaczne, ale również pozwala nam nie marnować jedzenia.

7. Zrób tosty francuskie

Tosty francuskie są bardzo popularnym sposobem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Do przygotowania tej potrawy najlepiej nadają się słodkie bułki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać również zwykły chleb. Przygotowanie tostów francuskich zajmuje zaledwie kilka chwil i podobnie jak w przypadku zapiekanki chlebowej, możecie zaserwować je zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 17

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 241

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1115

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 283

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133451

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5