Ewa_Gotuje

Czy arbuza można jeść z pestkami?

Arbuz to jeden z najchętniej spożywanych owoców, zwłaszcza podczas letnich upałów. Nic dziwnego, doskonale nawadnia oraz posiada wiele cennych witamin i minerałów. Czy jednak można jeść arbuza z pestkami, czy raczej należy je wyrzucić?

Fot.123RF/Picsel

Co stanie się z organizmem, kiedy zjesz arbuza z pestkami? Czy wraz z połknięciem pestki możesz spodziewać się, że w brzuchu wyrośnie ci olbrzymi owoc? Oczywiście jest to mit, powtarzany często małym dzieciom. Być może dlatego, by nie zakrztusiły się nasionami podczas jedzenia arbuza. Tak naprawdę okazuje się, że pestki arbuza mają wiele właściwości prozdrowotnych.

Sprawdź także: Co jeść podczas upałów?

Jakie właściwości odżywcze mają pestki arbuza?

Arbuzy to pyszne, zdrowe i niskokaloryczne owoce. Ponadto pestki arbuza są bogate w magnez, który jest niezwykle istotny w codziennej diecie. Niedobór magnezu może skutkować rozdrażnieniem, wypadaniem włosów lub zbyt wysokim ciśnieniem. W ich składzie znajdziemy także:

  • żelazo – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego,
  • cynk – niezbędny składnik wielu enzymów, uczestniczy w procesie biosyntezy białek, kwasów nukleinowych oraz czerwonych krwinek,
  • kwas foliowy – uczestniczy w syntezie DNA, korzystnie wpływa na płodność oraz jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, w pierwszym okresie życia płodowego dziecka.

Ponadto są źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego. Mają również właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwstarzeniowe, za sprawą zawartych w ich antyoksydantów. Pestki arbuza są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pestki arbuza a zdrowie

Pestki arbuza są jadalne, co więcej w ich składzie znajdziemy szereg cennych właściwości odżywczych i leczniczych. Okazuje się, że działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i bakteriobójczo, mogą okazać się również pomocne przy leczeniu infekcji grzybiczych. Pestki arbuza wpływają korzystnie na układ oddechowy, krwionośny i pokarmowy. Powinny znaleźć się w diecie osób, które mają problemy z zaparciami.

Pyszne sposoby na pestki arbuza

Najprostszym sposobem na przemycenie pestek arbuza do naszej diety będzie spożywanie ich wraz ze świeżym owocem. Jednak niewiele osób wie, że pestki arbuza można poddać obróbce termicznej. Wystarczy porządnie je wysuszyć i wyłożyć na papier do pieczenia, a następnie piec przez pół godziny w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Aby nadać im więcej smaku, możesz dodać do nich sól oraz oliwę z oliwek. Świetnym sposobem będzie również uprażenie pestek arbuza na suchej patelni.



Zobacz także:

Jej kwiaty zachwycają zapachem. Jak uprawiać maciejkę? »

Szara pleśń na truskawkach: jak jej zapobiec? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 925

15 min
17
Wędliny Salceson wieprzowy z golonki.

Z podanego poniżej surowca wykonałem 2 salcesony. Bardzo polecam zrobić taki...

Odsłon: 1278

>60 min
9

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0