Co jeść podczas upałów?

Woda jest nam niezbędna do życia – jest to oczywiste stwierdzenie, jednak wielu z nas wciąż traktuje temat odpowiedniego nawadniania bardzo pobłażliwie. To duży błąd, gdyż zwłaszcza latem, do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje dużej ilości płynów i nawadniających produktów.

W upalne dni, gdy wskazania termometrów zaczynają niebezpiecznie oscylować w granicach 30 stopni, warto zadbać o to, aby nasz organizm otrzymał odpowiednią ilość płynów. Okazuje się bowiem, że nie zawsze musimy odczuwać pragnienie, aby być odwodnionym. Pierwszymi oznakami takiego stanu jest zmęczenie, złe samopoczucie, ciemna barwa moczu oraz utrata elastyczności skóry.

Średnie zapotrzebowanie na płyny wynosi ok. 2 litrów w przypadku kobiet i pół litra więcej w przypadku mężczyzn. Jednak wiele osób zaznacza, że wypicie takiej ilości wody jest dla nich niewykonalne i sporej samodyscypliny. Warto jednak wiedzieć, że zalecenia nie odnoszą się jedynie do wody, a płynów w ogóle, w tym także tych znajdujących się w jedzeniu. Aby nasz organizm pozostał odpowiednio nawodniony w czasie upałów, wystarczy wyłączyć do diety kilka produktów. Pozytywne efekty odczujecie z pewnością szybko na własnej skórze. Zwłaszcza że jest to doskonały sposób, by poza wodą, dostarczyć do naszego organizmu także sporo witamin i mikroelementów.


Co powinniśmy jeść podczas upałów?


1. Ogórki

Warzywa te są niedoceniane, gdyż nie zawierają zbyt wielu witamin, jednak w czasie gorącego lata sprawdzą się doskonale jako składnik diety, który pomoże nam utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Niestety, poza witaminą K, hamującą rozwój nowotworów, ogórki nie mogą pochwalić się zbyt bogatym składem. Jednak to wysoka zawartość wody (stanowiąca ok. 96%) jest ich tajną bronią. To właśnie dzięki niej ogórki świetnie oczyszczają nasz organizm, a o ich zbawiennym wpływie na cerę musiał przekonać się każdy, kto choć raz wypróbował ogórkową maseczkę.

 

Zobacz też: 5 zaskakujących właściwości ogórków

Wszyscy wiemy, że pomidory najlepiej smakują latem. Okazuje się, że w tym czasie warto jeść je z jeszcze jednego powodu. Otóż aż w 90% składają się z wody i są jej cennym źródłem w naszej diecie. Są osoby, które w czasie upałów wolą zjeść pomidora niż wypić szklankę wody, jak się okazuje nie jest to złe posunięcie. Co więcej, te warzywa dostarczają do naszego organizmu wiele substancji odżywczych, w tym witaminę C, potas, błonnik i cholinę, obniżających ryzyko wystąpienie wylewów, zawałów oraz innych chorób układu krążenia. Warto też wiedzieć, iż dojrzałe pomidory są fantastycznym źródłem przeciwutleniaczy, chroniących nas przed nowotworami.

 

Zobacz też: 10 zaskakujących faktów o pomidorach

Arbuz jest owocem po który szczególnie chętnie sięgamy w czasie upałów. Doskonale orzeźwia, a przy okazji gasi pragnienie. Nic dziwnego, skoro w 92% składa się z wody. Ale na tym nie kończą się jego zalety. Okazuje się bowiem, że niepozorny arbuz zawiera więcej antyoksydantów niż pomidory, przez co staje się bardzo istotnym składnikiem każdej diety antyrakowej. Ponadto, do swojego jadłospisu powinni włączyć go także sportowcy, gdyż sok z tego owocu zmniejsza ból mięśni po zbyt forsownych ćwiczeniach.


Zobacz też: Jak wybrać dobrego arbuza?

Warzywa te są bardzo charakterystyczne dla kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Ich mieszkańcy na co dzień muszą zmagać się z temperaturami przekraczającymi 30 stopni, dlatego dobrze wiedzą co robią, włączając bakłażany do swojej diety. 92% bakłażana to woda, znalazło się w nim jeszcze miejsce na wiele substancji odżywczych. Znajdziemy w nich flawonoidy, które mają działanie przeciwalergiczne i przeciwgrzybiczne. Ponadto, bakłażany są cennym źródłem antyoksydantów, dzięki którym długo będziemy cieszyć się doskonałym zdrowiem. Warto wiedzieć, że sok z bakłażanów zapobiega miażdżycy, pomaga w regeneracji wątroby chroni nas przed zawałem serca.


Zobacz też: Bakłażan - warzywo pełne tajemnic

96% wody, a do tego sporo witamin i składników odżywczych - o czym mowa? Oczywiście o selerze naciowym, który jest uznawany za bardzo istotny element wielu diet - w tym tych odchudzających i nawadniających. Naukowcy udowodnili, że w selerze znajdziemy aż 86 substancji aktywnych, które doskonale wpływają na nasze zdrowie - działają kojąco na system nerwowy, obniżają ciśnienie krwi, a nawet pomagają w profilaktyce wielu nowotworów.


Zobacz też: Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, gdyż w 95% składają się z wody. Ciekawostką może być fakt, że zawarta w nich siarka pozwala nam zadbać o kondycję naszej cery i włosów. Osoby na diecie z pewnością ucieszy informacja, że rzodkiewka zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Co więcej, tych niepozornych warzywach znajdziemy sporo witaminy C i B oraz pierwiastki takie jak fosfor i potas, doskonale wpływające na kondycję organizmu.


Zobacz też: Chłodzące dania - w sam raz na upały

Cukinia jest bardzo niedocenianym warzywem. Wiele osób twierdzi, że to „sama woda". To fakt, gdyż stanowi ona aż 95% masy tego warzywa, jednak podczas upałów staje się to jej zdecydowanym atutem. Dzięki wysokiej zawartości wody, cukinia jest warzywem niskokalorycznym, które bez wyrzutów sumienia możemy jeść nawet podczas diet odchudzających. Ponadto, warzywo to obfituje w witaminy A, C, K, PP, B1 oraz beta-karoten. Aby jak najbardziej skorzystać na właściwościach cukinii powinniśmy jeść ją na surowo.


Zobacz też: Co zrobić z cukinią?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 36168

60 min
45
Pieczywo Chleb zwykły na drożdżach

Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...

Odsłon: 363

30 min
9

Polecane artykuły

0
Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

2
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4