Dania jednogarnkowe

Po arbuza powinniśmy sięgać w szczycie jego sezonu, który przypada na miesiące od czerwca do końca sierpnia. To właśnie wtedy jest najbardziej dojrzały i ma najwięcej prozdrowotnych właściwości.

123RF/Picsel

Jakie właściwości odżywcze ma arbuz?

Wiele osób może zaskoczyć fakt, że w 100 g arbuza znajduje się 1,5 raza więcej antyoksydantów niż w dużym, surowym pomidorze. Głównym z nich jest likopen, który ma za zadanie wymieść z naszego organizmu wolne rodniki będące kluczową przyczyną starzenia się organizmu i rozwoju chorób np. nadciśnienia lub raka.

Arbuz zawiera również magnez i potas oraz witaminy A i C wpływające na utrzymanie pięknej i promienistej cery. W jego miąższu i skórce znajdziemy aminokwas o nazwie cytrulina, która pomaga sportowcom w zmniejszeniu bólu mięśni po treningu, wspomaga także funkcjonowanie naszego układu krwionośnego i obniża ciśnienie. 

Ile kalorii jest w 100 g arbuza?

Arbuz należy do pięciu owoców o najniższej kaloryczności. W 100 g znajduje się tylko około 36 kalorii. Głownie dlatego, że składa się on w 90% z wody. Pozostałe 10% stanowią węglowodany oraz błonnik pokarmowy.

Z czym łączyć arbuza? 

Ten niezwykle orzeźwiający owoc możesz wykorzystać do przygotowania smoothies, izotoników i sorbetów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań wytrawnych – połączony z serem feta stanowi znakomitą bazę do sałatek. 

Co ciekawe arbuza poleca się jeść wraz z pestkami. Są one bogate w białko, mają działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. Jednak jeśli dbamy o linię, lepiej się ich pozbyć, ponieważ 100 g suchych pestek to średnio 600 kalorii.

Zobacz także: 

Ile kalorii mają truskawki? >>




Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1154

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 174

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8