Najlepsze przepisy na ogórki

Ile kalorii ma arbuz?

Po arbuza powinniśmy sięgać w szczycie jego sezonu, który przypada na miesiące od czerwca do końca sierpnia. To właśnie wtedy jest najbardziej dojrzały i ma najwięcej prozdrowotnych właściwości.

123RF/Picsel

Jakie właściwości odżywcze ma arbuz?

Wiele osób może zaskoczyć fakt, że w 100 g arbuza znajduje się 1,5 raza więcej antyoksydantów niż w dużym, surowym pomidorze. Głównym z nich jest likopen, który ma za zadanie wymieść z naszego organizmu wolne rodniki będące kluczową przyczyną starzenia się organizmu i rozwoju chorób np. nadciśnienia lub raka.

Arbuz zawiera również magnez i potas oraz witaminy A i C wpływające na utrzymanie pięknej i promienistej cery. W jego miąższu i skórce znajdziemy aminokwas o nazwie cytrulina, która pomaga sportowcom w zmniejszeniu bólu mięśni po treningu, wspomaga także funkcjonowanie naszego układu krwionośnego i obniża ciśnienie. 

Ile kalorii jest w 100 g arbuza?

Arbuz należy do pięciu owoców o najniższej kaloryczności. W 100 g znajduje się tylko około 36 kalorii. Głownie dlatego, że składa się on w 90% z wody. Pozostałe 10% stanowią węglowodany oraz błonnik pokarmowy.

Z czym łączyć arbuza? 

Ten niezwykle orzeźwiający owoc możesz wykorzystać do przygotowania smoothies, izotoników i sorbetów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań wytrawnych – połączony z serem feta stanowi znakomitą bazę do sałatek. 

Co ciekawe arbuza poleca się jeść wraz z pestkami. Są one bogate w białko, mają działanie antygrzybiczne oraz antybakteryjne. Jednak jeśli dbamy o linię, lepiej się ich pozbyć, ponieważ 100 g suchych pestek to średnio 600 kalorii.

Zobacz także: 

Ile kalorii mają truskawki? >>




Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka porowo-gruszkowa

Słodko-ostra surówka. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonego, smażoneg...

Odsłon: 31

15 min
0
Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 138

15 min
4
Dania główne Ogórki kanapkowe

Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...

Odsłon: 10970

60 min
21
Dodatki Mizeria do obiadu

Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...

Odsłon: 269

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26