Czy lepsze są jajka brązowe czy białe? Od czego zależy kolor skorupki jajka?

Czy lepsze są jajka białe, czy brązowe? Takie pytanie zadaje sobie sporo osób nie tylko w Wielkanoc. Dlatego też dzisiaj postanowiliśmy rozwiać wszystkie wątpliwości na ten temat. Odpowiemy też, czy kolor skorupki jajka wpływa na jego smak i na co zwrócić uwagę przy kupowaniu jajek.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Jakie jajka wybierać w sklepie? Wiele osób odruchowo sięga po te brązowe. Niektórzy uważają zaś, że tylko te białe są zdrowe. Czy rzeczywiście kolor jajek ma znaczenie? Czy wpływa na smak i wartości odżywcze? Sprawdź koniecznie wszelkie szczegóły na ten temat. 

 Sprawdź także: Jajka w sosie chrzanowym. Tani obiad z PRL-owskich stołówek znowu modny

Kolory jajek – jakie występują?  

Jajka kurze występują przede wszystkim w kolorach białym, beżowym oraz brązowym. Najprawdopodobniej najchętniej wybieramy jajka brązowe. Być może wynika to z tego, że te jajka są też najbardziej dostępne i najczęściej spotykamy takowe w sklepach. Pojawiają się jednak opinie, że brązowe jajka uznajemy po prostu za zdrowsze. Wydawać by się mogło bowiem, że taki kolor świadczy o tym, że kury hodowane są w sposób naturalny. Przez lata, w wielu przypadkach także do dzisiaj, biały kolor był dowodem modyfikacji genetycznych. 

Podobno po brązowe jajka najchętniej sięgają także Azjaci, na przykład mieszkańcy Singapuru. Tutaj chodzi jednak przede wszystkim o uwarunkowania kulturowe. Kolor czerwony, czyli ten najbliższy brązowemu, zapewnia radość i szczęście i chroni przed złymi mocami. 

A jak to wygląda w przypadku krajów europejskich, na przykład we Francji, w Hiszpanii czy w Niemczech? Okazuje się, że mieszkańcy tych krajów decydują się przede wszystkim na białe jajka. Zresztą w Stanach Zjednoczonych wyłącznie takie jajka są dostępne w sprzedaży. Amerykanie twierdzą, że te jajka są najbezpieczniejsze. Z czego może to wynikać? Najprawdopodobniej chodzi o to, że widać na nich każde, nawet najmniejsze, zabrudzenie. 

Co decyduje o kolorze jajka? Sprawdź! 

Dawno już obalono opinie jakoby kolor skorupki jajka wynikał z rasy kur, czy sposobu hodowli. Na barwę nie ma wpływu także pokarm, którym karmione są kury. Kolor skorupki zależy tylko i wyłącznie od genów konkretnej kury. Jeżeli zwierzę to posiada jasne upierzenie, to wówczas znosi białe jajka. Jeżeli zaś ma ciemne pióra, to analogicznie – znosi jajka brązowe oraz beżowe. Chodzi oczywiście o ilość barwników odkładanych w skorupce jajka. Te wytwarzane są w trakcie procesów zachodzących podczas przemiany hemoglobiny krwi. 

Lepsze są jajka białe czy brązowe? 

Które jajka smakują lepiej – białe czy brązowe? Tak naprawdę kolor skorupki nie ma tutaj najmniejszego znaczenia. Jajka, białe, brązowe czy beżowe są tak samo zdrowe i tak samo smaczne. Każde jajko zawiera szereg witamin, w tym przede wszystkim witaminy A i witaminy E, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B12. Inne cenne składniki zawarte w jajkach to między innymi: potas, fosfor, żelazo, magnez, selen. Warto wspomnieć także o lecytynie, która zawarta jest w jajkach. Jest niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Wystarczy zjeść dwa jajka dziennie, aby pokryć całkowite zapotrzebowanie na tym substancje. Światowa Organizacja Zdrowia, czyli WHO zaleca jeść nawet 10 jajek tygodniowo. 

Czy kolor skorupki jajka wpływa na smak? 

Kolor skorupki jajka, tak jak wspomnieliśmy, absolutnie nie wpływa na smak. Wszystkie jajka naprawdę smakują tak samo. Wiele osób uważa, że tak zwane swojskie jajka, czyli jajka z wolnego wybiegu od szczęśliwych kur, smakują o wiele lepiej niż na przykład jajka trójki, czyli te z chowu klatkowego. Natomiast i w tej kwestii zrobiono wiele badań i doświadczeń i zdaniem większości wszystkie te jajka smakują tak samo. Mimo to oczywiście zachęcamy do kupowania jajek ze sprawdzonego źródła, czyli z tak zwanego wolnego wybiegu, najlepiej jajka „zerówki”. Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Może się jednak okazać, że jajka z różnych źródeł będą jednak w smaku różniły się od siebie. Wpływ na smak mogą mieć bowiem rodzaj paszy, sposób gotowania jajek czy na przykład świeżość. Na przykład kury jedzące paszę bogatą w tłuszcze, mogą wytwarzać bardziej aromatyczne jajka niż na przykład kury jedzące paszę o niskiej zawartości tłuszczu. Okazuje się, że kury karmione paszą z dużą ilością oleju rybnego mogą wytwarzać jajka, które będą przypominały w smaku ryby.  

Opinia na temat jajek z wolnego wybiegu, jakoby smakowały o wiele lepiej niż te tzw. trójki, mogła jednak nie wziąć się znikąd. Bardzo często dieta takiej kury jest bowiem znacznie lepsza niż tej hodowanej na przemysłowej farmie. Warto pamiętać także, że jajko długo przechowywane, może smakować zupełnie inaczej niż to świeże. Warto oczywiście przechowywać jajka w odpowiednich warunkach, najlepiej w stabilnej, niskiej temperaturze. 

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu jajek? 

Kupując jajka zwracaj uwagę na ich oznaczenia. Symbol „0” na jajkach to symbol jajek ekologicznych. Tych jest na rynku zdecydowanie najmniej i najczęściej są one najdroższe. „1” to oznaczenie dla jajek z wolnowybiegowego, „2” jajek od kur z chowu ściółkowego, a „3” dla jajek pochodzących z chowu klatkowego. Świadomość Polaków na temat pochodzenia jajek z roku na rok rośnie. Chcemy coraz mniej przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Dlatego coraz chętniej podejmujemy etyczne wybory i jednak stawiamy na jajka zerówki czy jedynki. Coraz więcej firm produkujących żywność z jajkami w składzie wycofuje ze swoich linii produkcyjnych jajka „3”. 

Pamiętaj, że kupując jajka możesz także wybrać ich konkretny rozmiar. Tutaj oznaczenia są dość oczywiste – od S, czyli bardzo małych jajek o wadze poniżej 53 gramów, aż po XL czy – czyli jajka bardzo duże, których waga przekracza 73 g. 

Pamiętaj, aby wybierać jajka ze sprawdzonych źródeł. Kupując jajka w sklepie, na przykład w znanym sieciowym supermarkecie, raczej masz pewność, że trafiająca tam do obiegu żywność została odpowiednio przebadana. A to oznacza, że jest bezpieczna. W dobie mody na eko pojawiło się sporo mniej lub bardziej profesjonalnych ferm kurzych. Wybieraj te znane, certyfikowane. W przeciwnym razie możesz trafić na nieświeże jajka, a ich jedzenie może skończyć się nawet bardzo poważnymi chorobami. 

Pamiętaj, że kolor skorupki jajka zależy tylko i wyłącznie od genów danej kury. Ty posiadające jasne pióra będą znosić jajka o białej barwie. Kury o ciemnych piórach zapewniają jajka brązowe. Kolor nie ma dla Ciebie większego znaczenia – każde jajko, niezależnie czy białe, czy brązowe, będzie tak samo zdrowe i będzie tak samo smaczne. Szukając jajek na Wielkanoc, zapewne wybierzesz jajka białe – lepiej widać na nich bowiem barwniki czy po prostu wielkanocne malunki. Tego typu produkty znajdziesz w znanych sklepach bez najmniejszego problemu. 

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 940

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6