Dania jednogarnkowe

Jajka w sosie chrzanowym to popularny przysmak z czasów PRL-u. Pojawiały się często w barach mlecznych i szkolnych stołówkach. Teraz jajka z dodatkiem chrzanu zyskują drugą młodość. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ich smak, wypróbuj przepisy naszych użytkowników.

Jajka w sosie chrzanowym | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Trzeba przyznać, że Polacy uwielbiają jajka przygotowane na wiele sposobów. Na twardo, na miękko, sadzone, w koszulce, faszerowane czy właśnie z dodatkiem aromatycznego sosu - niezależnie od rodzaju, królują na polskich stołach i to nie tylko podczas świąt wielkanocnych czy uroczystości rodzinnych. Jajka w sosie chrzanowym to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Przekonaj się, jaka jest historia tego dania i jak odtworzyć jego wyjątkowy smak.

Zobacz także: Jak sprawdzić, czy jajka są zepsute?

Jajka w sosie chrzanowym, czyli szlagier PRL-u

Nie zdziw się, jeśli bliscy skrzywią się, gdy tylko powiesz o przepisie na jajka w sosie chrzanowym. Dla dużego grona Polaków to niezbyt przyjemne wspomnienie… z czasów szkolnych! Ta przekąska pojawiała się przynajmniej dwa razy w tygodniu na polskich stołówkach, więc dzieci po pewnym czasie miały jej już dość. Naprzemiennie serwowano jajka w sosie chrzanowym, musztardowym czy koperkowym. 

Jak wiadomo, proste i tanie posiłki były na wagę złota w czasach PRL-u. Dlatego jajka z sosem chrzanowym na obiad często serwowano też w barach mlecznych. Nie wymagały dużej liczby składników i były szybkie w przygotowaniu.

Zobacz: Jajka zapiekane w bułce z szynką

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym?

Choć w pierwszej chwili mogą wywołać niemiłe skojarzenia, to z pewnością dla niektórych będą sentymentalną podróżą do młodości. Jajka w sosie chrzanowym to naprawdę wyjątkowe danie, które warto spróbować. Możesz podać je na Wielkanoc, podczas imprezy z bliskimi lub po prostu do jarskiego obiadu z ziemniakami. 

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym? To naprawdę nic trudnego. Zobacz, jakich składników użyć i postępuj według poniższego, sprawdzonego przepisu.

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo 

Sos chrzanowy:

  • 4 łyżki chrzanu 
  • Szklanka bulionu (ok. 250 ml)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki gęstej śmietany 30%
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz 
  • odrobina zimnej i gorącej wody

Przepis na jajka w sosie chrzanowym wcale nie jest skomplikowany. Na początku podgrzej bulion w średniej wielkości garnku lub patelni z wysokim rantem. W osobnym naczyniu połącz mąkę z małą ilością zimnej i gorącej wody. Uważaj, by nie utworzyły się grudki. Tak powstałą masę wlej do gorącego bulionu. Zagotuj, cały czas mieszając, by konsystencja sosu była jednolita.

Po zagotowaniu dodaj chrzan oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. Wsyp cukier dla przełamania smaku. Wyłącz palnik, przekrój jajka na połówki i umieść w sosie. Dodaj gęstą śmietanę i ewentualnie udekoruj poszatkowaną zieloną cebulką lub koperkiem. 

Z czym podawać jajka w sosie chrzanowym?

To, popularne w czasach PRL-u, danie można zajadać zarówno w formie przekąski, jak i obiadu. Co dodać do jajek w sosie chrzanowym? Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej sycąca, podaj ją w towarzystwie podsmażonych lub ugotowanych ziemniaków. Świetnie pasują też buraczki na ciepło lub zimno, surówka z marchewki lub selera.

Jeśli jajka z dodatkiem chrzanu pamiętasz jedynie ze szkolnej stołówki lub baru mlecznego, zachęcamy cię do odczarowania tego dania i przyrządzenia go na Wielkanoc. Zaskoczysz nie tylko siebie, ale i najbliższych! A może nigdy nie miałeś okazji wypróbować PRL-owskiego przepisu? Zainspiruj się sprawdzonymi recepturami naszych użytkowników. Smacznego!

1. Jajka w sosie chrzanowym

 Jajka w sosie chrzanowym Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka w sosie chrzanowym

 Jajka w sosie chrzanowym Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka z sosem chrzanowym

 Jajka z sosem chrzanowym Zobacz przepis

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

 Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sos chrzanowo-jajeczny

 Sos chrzanowo-jajeczny Zobacz przepis

Sos chrzanowo-jajeczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos chrzanowy do jajek

 Sos chrzanowy do jajek Zobacz przepis

Sos chrzanowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym z kawiorem

 Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym z kawiorem Zobacz przepis

Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 275

60 min
5

Przepis dnia

Przekąski Świąteczna mięsna zapiekanka

Wytrawne ciasto drożdżowe, Jeśli jeszcze nie robiliście to czas nadrobić zal...

Odsłon: 4679

60 min
34

Przepis dnia

Dania główne Wytrawne ciasto twarogowe

Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .

Odsłon: 2036

60 min
41

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8