Spis treści:
- Jaka jest historia jajek w sosie chrzanowym?
- Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym?
- Z czym podawać jajka w sosie chrzanowym?
- Jaki jest przepis na jajka w sosie chrzanowym?
Trzeba przyznać, że Polacy uwielbiają jajka przygotowane na wiele sposobów. Na twardo, na miękko, sadzone, w koszulce, faszerowane czy właśnie z dodatkiem aromatycznego sosu - niezależnie od rodzaju, królują na polskich stołach i to nie tylko podczas świąt wielkanocnych czy uroczystości rodzinnych. Jajka w sosie chrzanowym to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Przekonaj się, jaka jest historia tego dania i jak odtworzyć jego wyjątkowy smak.
Zobacz także: Jak sprawdzić, czy jajka są zepsute?
Jajka w sosie chrzanowym, czyli szlagier PRL-u
Nie zdziw się, jeśli bliscy skrzywią się, gdy tylko powiesz o przepisie na jajka w sosie chrzanowym. Dla dużego grona Polaków to niezbyt przyjemne wspomnienie… z czasów szkolnych! Ta przekąska pojawiała się przynajmniej dwa razy w tygodniu na polskich stołówkach, więc dzieci po pewnym czasie miały jej już dość. Naprzemiennie serwowano jajka w sosie chrzanowym, musztardowym czy koperkowym.
Jak wiadomo, proste i tanie posiłki były na wagę złota w czasach PRL-u. Dlatego jajka z sosem chrzanowym na obiad często serwowano też w barach mlecznych. Nie wymagały dużej liczby składników i były szybkie w przygotowaniu.
Zobacz: Jajka zapiekane w bułce z szynką
Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym?
Choć w pierwszej chwili mogą wywołać niemiłe skojarzenia, to z pewnością dla niektórych będą sentymentalną podróżą do młodości. Jajka w sosie chrzanowym to naprawdę wyjątkowe danie, które warto spróbować. Możesz podać je na Wielkanoc, podczas imprezy z bliskimi lub po prostu do jarskiego obiadu z ziemniakami.
Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym? To naprawdę nic trudnego. Zobacz, jakich składników użyć i postępuj według poniższego, sprawdzonego przepisu.
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
Sos chrzanowy:
- 4 łyżki chrzanu
- Szklanka bulionu (ok. 250 ml)
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki gęstej śmietany 30%
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- odrobina zimnej i gorącej wody
Przepis na jajka w sosie chrzanowym wcale nie jest skomplikowany. Na początku podgrzej bulion w średniej wielkości garnku lub patelni z wysokim rantem. W osobnym naczyniu połącz mąkę z małą ilością zimnej i gorącej wody. Uważaj, by nie utworzyły się grudki. Tak powstałą masę wlej do gorącego bulionu. Zagotuj, cały czas mieszając, by konsystencja sosu była jednolita.
Po zagotowaniu dodaj chrzan oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. Wsyp cukier dla przełamania smaku. Wyłącz palnik, przekrój jajka na połówki i umieść w sosie. Dodaj gęstą śmietanę i ewentualnie udekoruj poszatkowaną zieloną cebulką lub koperkiem.
Z czym podawać jajka w sosie chrzanowym?
To, popularne w czasach PRL-u, danie można zajadać zarówno w formie przekąski, jak i obiadu. Co dodać do jajek w sosie chrzanowym? Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej sycąca, podaj ją w towarzystwie podsmażonych lub ugotowanych ziemniaków. Świetnie pasują też buraczki na ciepło lub zimno, surówka z marchewki lub selera.
Jeśli jajka z dodatkiem chrzanu pamiętasz jedynie ze szkolnej stołówki lub baru mlecznego, zachęcamy cię do odczarowania tego dania i przyrządzenia go na Wielkanoc. Zaskoczysz nie tylko siebie, ale i najbliższych! A może nigdy nie miałeś okazji wypróbować PRL-owskiego przepisu? Zainspiruj się sprawdzonymi recepturami naszych użytkowników. Smacznego!
1. Jajka w sosie chrzanowym
Zobacz przepisJajka w sosie chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Jajka w sosie chrzanowym
Zobacz przepisJajka w sosie chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Jajka z sosem chrzanowym
Zobacz przepisJak zrobić jajka w sosie chrzanowym? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym
Zobacz przepisJajka w sosie chrzanowo-koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sos chrzanowo-jajeczny
Zobacz przepisSos chrzanowo-jajeczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym z kawiorem
Zobacz przepisJajka w sosie majonezowo-chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »
Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »