Jajka w sosie chrzanowym. Tani obiad z PRL-owskich stołówek znowu modny

Jajka w sosie chrzanowym to popularny przysmak z czasów PRL-u. Pojawiały się często w barach mlecznych i szkolnych stołówkach. Teraz jajka z dodatkiem chrzanu zyskują drugą młodość. Jeśli chcesz przypomnieć sobie ich smak, wypróbuj przepisy naszych użytkowników.

Jajka w sosie chrzanowym | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Trzeba przyznać, że Polacy uwielbiają jajka przygotowane na wiele sposobów. Na twardo, na miękko, sadzone, w koszulce, faszerowane czy właśnie z dodatkiem aromatycznego sosu - niezależnie od rodzaju, królują na polskich stołach i to nie tylko podczas świąt wielkanocnych czy uroczystości rodzinnych. Jajka w sosie chrzanowym to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Przekonaj się, jaka jest historia tego dania i jak odtworzyć jego wyjątkowy smak.

Zobacz także: Jak sprawdzić, czy jajka są zepsute?

Jajka w sosie chrzanowym, czyli szlagier PRL-u

Nie zdziw się, jeśli bliscy skrzywią się, gdy tylko powiesz o przepisie na jajka w sosie chrzanowym. Dla dużego grona Polaków to niezbyt przyjemne wspomnienie… z czasów szkolnych! Ta przekąska pojawiała się przynajmniej dwa razy w tygodniu na polskich stołówkach, więc dzieci po pewnym czasie miały jej już dość. Naprzemiennie serwowano jajka w sosie chrzanowym, musztardowym czy koperkowym. 

Jak wiadomo, proste i tanie posiłki były na wagę złota w czasach PRL-u. Dlatego jajka z sosem chrzanowym na obiad często serwowano też w barach mlecznych. Nie wymagały dużej liczby składników i były szybkie w przygotowaniu.

Zobacz: Jajka zapiekane w bułce z szynką

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym?

Choć w pierwszej chwili mogą wywołać niemiłe skojarzenia, to z pewnością dla niektórych będą sentymentalną podróżą do młodości. Jajka w sosie chrzanowym to naprawdę wyjątkowe danie, które warto spróbować. Możesz podać je na Wielkanoc, podczas imprezy z bliskimi lub po prostu do jarskiego obiadu z ziemniakami. 

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym? To naprawdę nic trudnego. Zobacz, jakich składników użyć i postępuj według poniższego, sprawdzonego przepisu.

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo 

Sos chrzanowy:

  • 4 łyżki chrzanu 
  • Szklanka bulionu (ok. 250 ml)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki gęstej śmietany 30%
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz 
  • odrobina zimnej i gorącej wody

Przepis na jajka w sosie chrzanowym wcale nie jest skomplikowany. Na początku podgrzej bulion w średniej wielkości garnku lub patelni z wysokim rantem. W osobnym naczyniu połącz mąkę z małą ilością zimnej i gorącej wody. Uważaj, by nie utworzyły się grudki. Tak powstałą masę wlej do gorącego bulionu. Zagotuj, cały czas mieszając, by konsystencja sosu była jednolita.

Po zagotowaniu dodaj chrzan oraz dopraw solą i pieprzem według uznania. Wsyp cukier dla przełamania smaku. Wyłącz palnik, przekrój jajka na połówki i umieść w sosie. Dodaj gęstą śmietanę i ewentualnie udekoruj poszatkowaną zieloną cebulką lub koperkiem. 

Z czym podawać jajka w sosie chrzanowym?

To, popularne w czasach PRL-u, danie można zajadać zarówno w formie przekąski, jak i obiadu. Co dodać do jajek w sosie chrzanowym? Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej sycąca, podaj ją w towarzystwie podsmażonych lub ugotowanych ziemniaków. Świetnie pasują też buraczki na ciepło lub zimno, surówka z marchewki lub selera.

Jeśli jajka z dodatkiem chrzanu pamiętasz jedynie ze szkolnej stołówki lub baru mlecznego, zachęcamy cię do odczarowania tego dania i przyrządzenia go na Wielkanoc. Zaskoczysz nie tylko siebie, ale i najbliższych! A może nigdy nie miałeś okazji wypróbować PRL-owskiego przepisu? Zainspiruj się sprawdzonymi recepturami naszych użytkowników. Smacznego!

1. Jajka w sosie chrzanowym

 Jajka w sosie chrzanowym Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jajka w sosie chrzanowym

 Jajka w sosie chrzanowym Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Jajka z sosem chrzanowym

 Jajka z sosem chrzanowym Zobacz przepis

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

 Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym Zobacz przepis

Jajka w sosie chrzanowo-koperkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sos chrzanowo-jajeczny

 Sos chrzanowo-jajeczny Zobacz przepis

Sos chrzanowo-jajeczny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos chrzanowy do jajek

 Sos chrzanowy do jajek Zobacz przepis

Sos chrzanowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym z kawiorem

 Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym z kawiorem Zobacz przepis

Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Domowa pasta waniliowa

Jeśli widzieliście już jakieś moje przepisy na ciasta i desery, mogliście zau...

Odsłon: 478

15 min
1
30 min
16
Ciasta Ciasto ze śliwkami

Puszyste , delikatne ciasto , które nie wymaga wyrabiania , ze śliwkami smaku...

Odsłon: 126

30 min
1
Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 92

60 min
2
Ciasta Szarlotka z budyniem

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 436

60 min
9
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

3
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6
Ewa gotuje Ewa gotuje: Zupa jarzynowa z pstrągiem, zapiekanka warzywna, rogaliki z nadzieniem bananowym

W kuchni Ewy Wachowicz królują przede wszystkim składniki dobrej jakości. W 520. odcinku prowadząca przygotuje z nich pyszne i zdrowe dania. Aromat...

2
Informacje Sosy do makaronu. Aromatyczne, zdrowe i szybkie do zrobienia

Pyszny i aromatyczny sos to podstawa każdego makaronu. To on decyduje o ,,być albo nie być” tego dania – odpowiednio skomponowane i przyprawione sk...

2