Ewa_Gotuje

Czy skórka dyni jest jadalna? Po te gatunki warto wybrać się do sklepu

Czy kiedykolwiek jadłeś dynię w całości lub bez termicznej obróbki? Na temat tego warzywa utarło się dużo mitów, które najwyższy czas obalić. Odkryj, czy skórka dyni jest jadalna i czy dynię można jeść surową. Odpowiedzi mocno cię zaskoczą.

Czy można jeść skórkę dyni? Okazuje się, że odpowiedź nie jest taka oczywista | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wychodzi na to, że jeśli nie chcesz spędzić dużo czasu przy obróbce dyni, kupuj tę piżmową. Dlaczego? Bo praktycznie nie musisz z nią nic robić, a i tak będzie zdatna do spożycia. Dowiedz się, czy skórka dyni jest jadalna i czy dynię można jeść surową. Okazuje się, że w kuchni można zaoszczędzić sporo czasu.

Sprawdź także: Szuflada pod piekarnikiem to nie dodatkowe miejsce do przechowywania. Zaprojektowano ją w innym celu

Czy skórka dyni jest jadalna?

Wiele osób od razu zabiera się do wykrawania miąższu, nie myśląc nawet o tym, czy skórka dyni jest jadalna. Utarło się przeświadczenie, że nawet po pieczeniu warzywa, do jedzenia nadaje się tylko jego wnętrze. Czy zewnętrzna warstwa powinna trafić do kosza? Okazuje się, że wcale nie.

Skórkę dyni można jeść w przypadku młodych warzyw, ponieważ jest jeszcze cienka i łatwa do pogryzienia. Warto ją pozostawić, tym bardziej że właśnie pod nią kryje się najwięcej składników odżywczych dyni. Co więcej, jadalną skórką cechują się też dojrzałe okazy niektórych gatunków dyni. Jeśli w sklepie kupisz hokkaido, piżmową, kabocha, delicata lub mandaryn, możesz śmiało spożyć ich skórkę.

Kiedy lepiej obrać dynię? W przypadku, gdy ma łykowatą, twardą, zanieczyszczoną i/lub grubą zewnętrzną warstwę. Do takich dyń należą m.in. zwyczajna i makaronowa.

Jak obierać dynię?

Nabyłeś warzywo, którego skórka nie nadaje się do spożycia? Musisz dowiedzieć się, jak obierać dynię, aby wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze. Pamiętaj, że w kuchni wciąż możesz wykorzystać miąższ i pestki. Warzywo dokładnie umyj z zewnątrz, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń lub chemii. Ostrym i większym nożem ostrożnie przekrój ją na pół. Uważaj, gruba skóra może stawiać opór.

Łyżką wybierz wszystkie pestki i włókna - tak, aby w środku pozostawić tylko oczyszczony miąższ. Przepłukane i osuszone pestki pozostaw na dwa, trzy dni w cieplejszym pomieszczeniu, aby były zdatne do spożycia. Jeśli skórka jest bardzo gruba, pokrój połówki na mniejsze kawałki lub plastry. Weź ostry nóż i (uważając na dłonie) powoli odkrój skórę od miąższu. Możesz też upiec dynię (ok. 40 minut w 200 stopniach Celsjusza), aby zmiękczyć warzywo i dopiero wówczas odkroić skórę. 

Jeśli skórka dyni jest natomiast cienka, ale pełna zabrudzeń czy plamek - sięgnij po prostu po większą obieraczkę. Powinna bez problemu dać sobie z nią radę.

Czy dynię można jeść surową?

Kolejnym odruchem w kuchni związanym z dynią jest chęć jej ugotowania lub upieczenia. Choć to najpopularniejsze metody przyrządzania warzywa, to warto zastanowić się, czy dynię można jeść surową? Jak najbardziej, pod warunkiem kupienia odpowiedniego gatunku. 

W takim wydaniu można jeść miąższ z dyni piżmowej, pienna lunga i muscat de Provence, których wnętrze nie jest zbyt twarde. Świetnie sprawdzą się do sałatek czy zdrowych koktajli. Z surowej dyni warto też wycisnąć z sok lub zetrzeć ją na tarce i użyć do surówki.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 656

15 min
25

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 830

30 min
42

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0