Spis treści:
- Szuflada pod piekarnikiem - miejsce na blaszki i foremki
- Do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?
Przy dzisiejszym zawrotnym tempie życia mało kto spędza wiele godzin, aby studiować każdy element różnych sprzętów kuchennych. Coraz więcej osób nie sięga nawet po instrukcję, intuicyjnie podchodząc do kupionych akcesoriów AGD. Czy wiesz, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Może jesteś w gronie nielicznych osób, które korzystają z niej według oryginalnego zamierzenia producentów.
Sprawdź także: Jak przechowywać korzeń imbiru? Uważaj, w lodówce często pleśnieje
Szuflada pod piekarnikiem - miejsce na blaszki i foremki
Masz dużą kuchnię? Pewnie szuflada pod piekarnikiem to miejsce na blaszki i foremki do pieczenia - możesz łatwo po nie sięgnąć i idealnie się tam mieszczą.
Przy kuchni o nieco mniejszych gabarytach wspomniana przestrzeń to najczęściej dodatkowe miejsce do przechowywania żywności czy artykułów kuchennych. Mąka, makaron, cukier, a może papier do pieczenia? Polacy chętnie umieszczają tam produkty, których nie używają na co dzień lub w dużych ilościach.
Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem to nie miejsce na blaszki i foremki - producenci zaprojektowali ten sprzęt AGD w zupełnie inny sposób, który jednak wydaje się całkiem logiczny.
Do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?
Choć każdy zna funkcjonalności piekarnika, a niektórzy nawet wszystkie jego tryby, to okazuje się, że wciąż błędnie korzystają z przestrzeni umieszczonej zaraz pod drzwiczkami. Też zastanawiałeś się, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?
Wiesz już, że nie jest to miejsce do przechowywania żywności na później czy blaszek do pieczenia. Pomysł projektantów związany był z wyższą temperaturą, jaka dociera do szuflady. Okazuje się, że to przestrzeń do podgrzewania żywności lub naczyń. Choć wnętrze wcale nie nagrzewa się zbyt mocno, pozwala już na wolniejszą utratę ciepła przez potrawę.
Gdy więc upieczesz mięso lub ciasto i nie chcesz, żeby zbyt szybko wystygło, włóż je do szuflady pod piekarnikiem. Sprzęt wciąż oddaje ciepło, dlatego danie z pewnością zachowa wyższą temperaturę. A może zależy ci, żeby potrawę prosto z pieca zaserwować na gorących półmiskach, jak to bywa w restauracjach? Wówczas, podczas pieczenia, zastawę umieść w szufladzie. Będzie bezpieczna i nie popęka, a zaserwowane w niej smakołyki dłużej utrzymają ciepło.
Choć zamysł producentów był nieco inny, mało kto korzysta właśnie w ten sposób z szuflady pod piekarnikiem. Teraz już wiesz, do czego również możesz jej używać.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę »
Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować »
Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »