Dania jednogarnkowe

Zastanawiałeś się kiedyś, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Każda z przestrzeni zaprojektowanych przez producentów sprzętów kuchennych ma przypisane zastosowanie. Okazuje się jednak, że wspomniana szuflada często używana jest w inny sposób niż zamierzony przez twórców.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? | Fot.123RF/Picsel / Smaker.pl

Spis treści:

Przy dzisiejszym zawrotnym tempie życia mało kto spędza wiele godzin, aby studiować każdy element różnych sprzętów kuchennych. Coraz więcej osób nie sięga nawet po instrukcję, intuicyjnie podchodząc do kupionych akcesoriów AGD. Czy wiesz, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem? Może jesteś w gronie nielicznych osób, które korzystają z niej według oryginalnego zamierzenia producentów.

Sprawdź także: Jak przechowywać korzeń imbiru? Uważaj, w lodówce często pleśnieje

Szuflada pod piekarnikiem - miejsce na blaszki i foremki

Masz dużą kuchnię? Pewnie szuflada pod piekarnikiem to miejsce na blaszki i foremki do pieczenia - możesz łatwo po nie sięgnąć i idealnie się tam mieszczą.

Przy kuchni o nieco mniejszych gabarytach wspomniana przestrzeń to najczęściej dodatkowe miejsce do przechowywania żywności czy artykułów kuchennych. Mąka, makaron, cukier, a może papier do pieczenia? Polacy chętnie umieszczają tam produkty, których nie używają na co dzień lub w dużych ilościach.

Okazuje się jednak, że szuflada pod piekarnikiem to nie miejsce na blaszki i foremki - producenci zaprojektowali ten sprzęt AGD w zupełnie inny sposób, który jednak wydaje się całkiem logiczny.

Do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?

Choć każdy zna funkcjonalności piekarnika, a niektórzy nawet wszystkie jego tryby, to okazuje się, że wciąż błędnie korzystają z przestrzeni umieszczonej zaraz pod drzwiczkami. Też zastanawiałeś się, do czego tak naprawdę służy szuflada pod piekarnikiem?

Wiesz już, że nie jest to miejsce do przechowywania żywności na później czy blaszek do pieczenia. Pomysł projektantów związany był z wyższą temperaturą, jaka dociera do szuflady. Okazuje się, że to przestrzeń do podgrzewania żywności lub naczyń. Choć wnętrze wcale nie nagrzewa się zbyt mocno, pozwala już na wolniejszą utratę ciepła przez potrawę. 

Gdy więc upieczesz mięso lub ciasto i nie chcesz, żeby zbyt szybko wystygło, włóż je do szuflady pod piekarnikiem. Sprzęt wciąż oddaje ciepło, dlatego danie z pewnością zachowa wyższą temperaturę. A może zależy ci, żeby potrawę prosto z pieca zaserwować na gorących półmiskach, jak to bywa w restauracjach? Wówczas, podczas pieczenia, zastawę umieść w szufladzie. Będzie bezpieczna i nie popęka, a zaserwowane w niej smakołyki dłużej utrzymają ciepło.

Choć zamysł producentów był nieco inny, mało kto korzysta właśnie w ten sposób z szuflady pod piekarnikiem. Teraz już wiesz, do czego również możesz jej używać.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę »

Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować »

Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 44

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 51

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 79

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1083

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2616

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

18
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0