Spis treści:
Jesienią i zimą szczególnie mocno inspirujemy się kuchnią azjatycką, w której imbir pełni ważną funkcję. W Polsce chętnie dodajemy go do herbaty i zupy, robimy z niego napar albo słodkie wypieki. Wszystko po to, by wzmocnić odporność, przegonić wirusy oraz bakterie, ale także dodać daniom wyrazistego smaku. Czy wiesz, jak przechowywać korzeń imbiru, żeby nie pleśniał? Jak długo można go trzymać w domu? Przekonaj się, czy lodówka to najlepsze miejsce dla tego produktu.
Sprawdź także: Wymocz wątróbkę przed smażeniem. Przestanie być gorzka, nie będzie twarda
Jak długo można przechowywać korzeń imbiru?
Korzeń imbiru można w kuchni stosować na wiele sposobów. Ten świeży dodaje się do potraw w całości, w plasterkach, zmielony czy starty. Kulinarnym powodzeniem cieszy się też imbir suszony, najczęściej w formie płatków (małych kawałków) lub mielony (w postaci przyprawy w proszku). To właśnie suszony korzeń będzie miał najdłuższą datę przydatności do spożycia - nawet do dwóch, trzech lat.
Jak długo można przechowywać korzeń imbiru, który jest świeży? Ten oczywiście dojrzewa i psuje się znacznie szybciej. Jeśli trzymasz go w odpowiednich warunkach, powinien wytrzymać do trzech tygodni. Po tym czasie możesz zaobserwować, że zmiękł lub nawet spleśniał. Dowiedz się, jednak jak przechowywać korzeń imbiru, żeby jak najdłużej mógł służyć jako składnik zup, dań głównych i deserów.
Jak przechowywać korzeń imbiru?
Co oczywiste, schowanie imbiru we właściwym miejscu w kuchni wydłuża jego datę przydatności do spożycia. Ten suszony może być trzymany w temperaturze pokojowej (w szklanym pojemniku na przyprawy) i na długo będzie aromatycznym dodatkiem. A jak przechowywać korzeń imbiru, żeby mieć pewność, że od razu nie spleśnieje? Najczęściej, instynktownie, świeże kłącze trafia po prostu do kosza z owocami do zimnej spiżarni albo szuflady z warzywami do lodówki. To prawda, korzeń imbiru trzeba przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej również nie kroić go na mniejsze kawałki i nie obierać go ze skórki, która pełni funkcję ochronną i zapobiega wysuszaniu.
Nie wystarczy jednak po prostu włożyć go do lodówki. Przed umieszczeniem w szufladzie z warzywami, owiń korzeń folią spożywczą, ręcznikiem papierowym lub folią aluminiową. Następnie schowaj go do plastikowego pojemnika czy woreczka na żywność. W ten sposób ochronisz imbir przed dostępem do światła słonecznego, wyższych temperatur, wilgoci oraz zanieczyszczeń, które mogą mieć wpływ na szybsze przejrzenie. Taki korzeń będzie zdatny do spożycia do trzech tygodni.
Jak przechowywać korzeń imbiru? Możesz go także zamrozić - szczególnie ten starty lub podzielony na mniejsze fragmenty. Roślina jest mrozoodporna, więc nie zmieni swoich właściwości czy konsystencji. Umyty, dobrze osuszony korzeń należy pokroić na plastry dwu- lub trzycentymetrowe albo obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Potem przełożyć do woreczka lub pojemnika i zamrozić. Ten tarty najlepiej wcześniej docisnąć do dna (tworząc płaską warstwę), aby w przyszłości łatwiej było go porcjować. W tej formie imbir możesz przechowywać nawet do pół roku.
Źródło: Smaker.pl, naturalnieozdrowiu.pl, tadar.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę »
Fleksitarianizm to jedna z najzdrowszych diet. Z niczego nie trzeba rezygnować »
Te produkty trzeba łączyć z tłuszczem. Pomogą chronić przed niedoborem »