Czy skorupki jajek da się wykorzystać?

Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające.

Fot. 123RF/Picsel

Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek znajdziemy wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy, takie jak np. miedź, żelazo, cynk, krzem czy też fluor. Co ważne, skorupki zawierają w sobie bardzo dużą ilość cennego wapnia, który wzmacnia kości oraz chroni przed osteoporozą. Warto również wiedzieć, że w skorupkach jaj nie odkładają się żadne metale ciężkie, nawet jeśli kury są karmione paszą, która je zawiera. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać skorupki i co dzięki temu zyskasz.

1. Użyj skorupek jako nawozu

Każdy ogrodnik powinien poznać tę sztuczkę - drobno pokruszone skorupki należy wsypać do otworów w ziemi przed sadzeniem roślin. Aby osiągnąć najlepsze efekty, czynność powinno się powtarzać co 2 tygodnie. W ten sposób rośliny będą pięknie się rozwijać i rosnąć. Wszystko to za sprawą minerałów zawartych w skorupkach, które poprzez glebę przenikają do roślin, wzmacniając je.

2. Dodaj do kawy

Starasz się ograniczać cukier w diecie, jednak kawa bez jego dodatku wydaje się zbyt gorzka? Mamy na to prostą radę. Z pomocą przyjdą oczywiście skorupki jaj. Zacznij od dokładnego wyparzenia ich we wrzątku. Następnie możesz dodać je do mielonej kawy, którą przygotujesz w tradycyjny sposób. Po jej zaparzeniu możesz usunąć skorupki i cieszyć się napojem, który w niemal magiczny sposób stał się słodszy.

3. Wyczyść przypalone garnki

Przypalony garnek lub patelnia? To nic strasznego! Wystarczy, że do przypalonego naczynia włożysz skorupki, dodasz niedużą ilość płynu do mycia naczyń oraz szklankę wody. W ten sposób uzyskasz niezwodny środek czyszczący.

Reklama

4. Użyj skorupek do ostrzenia noży

Borykasz się z problemem tępych noży? Czy da się je naostrzyć bez ostrzałki? Okazuje się, że tak i to przy pomocy niepozornych skorupek. Wystarczy, że obierzesz jajka, a ich skorupki rozkruszysz na desce. Teraz możesz spróbować pokroić je nożem, tak jak siekałbyś np. zioła lub cebulę. Nóż naostrzy się w kilka chwil!

5. Przygotuj domową maseczkę

Jeśli na twojej twarzy często pojawiają się zaczerwienienia lub wypryski, warto wypróbować domową maseczkę przygotowaną na bazie skorupek jaj. Wystarczy, że drobniutko pokruszone skorupki wymieszasz z surowym białkiem. Tak powstałą pastę należy rozprowadzić równomiernie po twarzy, a po 10 minutach spłukać pod bieżącą wodą. Twoja cera nabierze blasku, a ty na długo zapomnisz o jakichkolwiek niedoskonałościach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
30 min
10
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilo...

Odsłon: 252

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

5