Ewa_Gotuje

Dodaj do kawy, kilogramy będą lecieć w dół. Mało znany przepis na odchudzającą kawę

Wielu Polaków rozpoczyna każdy dzień od ulubionej kawy. To rytuał, który świetnie rozbudza i poprawia funkcjonowanie organizmu. Wystarczy dodać jeszcze jeden składnik do napoju, żeby stał się pomocnikiem w zrzucaniu nadmiarowych kilogramów. Sprawdź, jak zrobić odchudzającą kawę z awokado.

Kawa z awokado na odchudzanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Awokado kojarzy się z produktem, który polecany jest do tworzenia zdrowych śniadań. Jeśli nie zamierzasz użyć go jako składnika kanapki, zawsze możesz wykorzystać do przygotowania nietypowej kawy o prozdrowotnych właściwościach. Połącz moc kofeinowego napoju z działaniem owocu, aby spalać zbędne kilogramy. Kawa z awokado na odchudzanie to rewelacyjny pomysł na początek dnia.

Sprawdź także: Wrzuć do gorącej kawy zamiast cukru. Wydzieli się hormon szczęścia, serce też podziękuje

Kawa z awokado na odchudzanie

Kawa z tahini, gorzkim kakao czy cynamonem to najlepsze poranne sposoby na podkręcenie metabolizmu. Z kolei kawa kuloodporna syci na dłużej i hamuje apetyt. A gdyby połączyć te dwie zalety w jednym napoju? Kawa z awokado na odchudzanie zarówno przyspiesza spalanie tłuszczu, jak i może stanowić pożywne śniadanie. Wszystko za sprawą wartości odżywczych owocu, który dostarcza wielu niezbędnych składników. Choć wydaje się niestandardowa, to robi się ją błyskawicznie i tylko z kilku łatwo dostępnych składników.

Awokado a odchudzanie

Choć dietetycy zalecają jedzenie awokado na śniadanie, zazwyczaj każą zachować w tym umiar. Dlaczego? Zielony owoc dostarcza dużą porcję kalorii - w 100 gramach to ok. 160 kcal. Dzięki temu świetnie syci i zapewnia porządną dawkę energii. Co więcej, jest źródłem witamin A, C, E, K i tych z grupy B. W jego składzie znajdują się również potas, magnez, wapń, cynk, mangan, fosfor, kwas foliowy i antyoksydanty.  

Awokado a odchudzanie - czy skoro owoc jest wysokokaloryczny, może pomóc w redukcji wagi? Wbrew pozorom, kalorie zawarte w awokado nie będą powodować przyrostu kilogramów, tylko pomogą w walce o zgrabną figurę. Wszystko dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pobudzają metabolizm. W efekcie dochodzi do spalania tłuszczu i utraty masy ciała. Owoc jedzony w rozsądnych porcjach może więc wspierać odchudzanie.

Jak zrobić odchudzającą kawę z awokado?

Kawa z awokado na odchudzanie to napój bardzo prosty w przygotowaniu. Jak go zrobić? Przygotuj: duże i dojrzałe awokado, 3 płaskie łyżeczki kawy200 ml wrzątku, 100 ml skondensowanego mleka słodzonego (ew. mleczka kokosowego), łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Na początku zrób kawę - we wrzątku rozpuść trzy łyżeczki proszku i odstaw do wystygnięcia. Wydrąż miąższ z awokado i przełóż do miski. Zmiksuj blenderem ręcznym wraz z mlekiem skondensowanym i ekstraktem waniliowym (ew. zblenduj z samym mleczkiem kokosowym) na aksamitne purée. Lekko schłodzoną kawę wlewaj niewielkim strumieniem, ciągle miksując. Gotowy napój przelej do filiżanek i od razu podaj. Jeśli zależy ci na efekcie odchudzającym napoju, możesz dodać też szczyptę cynamonu.

Kawa z awokado na odchudzanie

 Kawa z awokado na odchudzanie Zobacz przepis

Kawa z awokado na odchudzanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co daje picie kawy z awokado? Pamiętaj, że to solidna dawka antyoksydantów, które chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami, miażdżycą czy cukrzycą. Te substancje opóźniają również starzenie się organizmu, a w połączeniu z witaminami obecnymi w owocu - poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Kawa z awokado na odchudzanie pomaga oczywiście zrzucić niechciane kilogramy i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podkręca metabolizm, a więc przyspiesza też spalanie tłuszczu. Napój działa przeciwzapalnie, obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu i poprawia pracę układu nerwowego. Wspiera układ sercowo-naczyniowy, regulując ciśnienie krwi. Kawa pobudza i dodaje energii, szczególnie z samego rana.

Nie wszyscy jednak będą mogli skorzystać z właściwości kawy z awokado na odchudzanie. Przeciwwskazania do jej spożywania to m.in. uczulenie na lateks - ze względu na alergię krzyżową, którą wywołuje owoc. Szczególną ostrożność przy jedzeniu awokado powinni też zachować wszyscy z nadwrażliwością żołądka lub jelit (np. z zespołem jelita drażliwego). Może ono wywołać dolegliwości gastryczne, w tym np. nudności. Owoc może też zmniejszyć działanie leków przeciwzakrzepowych, dlatego lepiej skonsultować się z lekarzem przed skorzystaniem z przepisu. Podobnie z samą kawą - wolno ją pić w odstępie 2-3 godzin od przyjmowania leków. Co więcej, uważać powinni też wszyscy z chorobami nerek - awokado to źródło dużej ilości potasu, który trudno usunąć z organizmu przy takich przypadłościach.

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, poezja-smaku.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Dla milionów Polaków to smak dzieciństwa. Czy warto po nią sięgać? »

Śniadanie mocy naszych dziadków. Jest bardzo sycące, a poza tym dobre dla serca i jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13