Spis treści:
Kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, świetnie wpływa na układ nerwowy, obniża stres, wspiera pamięć i koncentrację. Co więcej, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona. Obecne są w niej przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Ponadto regularne picie kawy pomaga regulować ciśnienie krwi oraz obniżyć zbyt wysoki poziom cukru. Kawa to także świetny produkt, dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ przyspiesza przemianę materii oraz pomaga spalić tkankę tłuszczową. Jak widać kawa ma bardzo dobry wpływ na organizm. Czy wiesz jednak, co się stanie, gdy dodasz do niej gorzką czekoladę? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Napój na spokojny sen. Do mleka wystarczy dodać aromatyczną przyprawę
Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Najlepsza czekolada to oczywiście ta gorzka, z wysoką zawartością kakao. W sklepach znajdziemy 60-, 70-, a nawet 90-procentową gorzką czekoladę, oczywiście im więcej kakao w składzie, tym lepiej. W ziarnach kakaowca obecne są wspomniane wcześniej przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszać stany zapalne w organizmie, chronią go przed stresem oksydacyjnym, wspierają odporność, wpływają na hamowanie przedwczesnych procesów starzenia, a także zmniejszają ryzyko zachowania na nowotwory. Obecne są tu także witaminy z grupy B i K, a także składniki mineralne: magnez, mangan, potas, fosfor, cynk, selen, miedź i żelazo.
Gorzka czekolada pomaga także zadbać o układ krążenia, wspiera pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, a także zmniejsza poziom "złego" cholesterolu. Czekoladę warto jeść także z powodu jej korzystnego działania na samopoczucie, przypisuje się jej działanie przeciwdepresyjne, obecna w niej fenyletylamina, stymuluje wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Co więcej, gorzka czekolada korzystnie wpływa na pracę mózgu, pamięć i koncentrację, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób pracujących umysłowo oraz uczniów.
Kawa z gorzką czekoladą – przepis
Obawiasz się, że dodawanie czekolady do kawy sprawi, że przytyjesz? Bez obaw, w jednej kostce gorzkiej czekolady (6 g) znajduje się jedynie ok. 35 kcal. Możesz więc dorzucić jedna lub dwie kostki do swojego porannego napoju, nie tylko poprawi ona jego smak, ale i będzie mieć walory prozdrowotne. Warto jednak wybierać czekoladę dobrej jakości, możesz także poszukać tej, do której nie dodano cukru.
Przygotowanie kawy z gorzką czekoladą jest banalnie proste. Zaparz mocną czarną kawę tak jak zwykle, najlepsza będzie ta ze świeżo mielonych ziaren. A następnie do gorącego napoju dorzuć do niej kostkę (lub dwie) gorzkiej czekolady, wymieszaj wszystko, aż się rozpuści. Dzięki czekoladzie obejdzie się bez dodatkowego dosładzania kawy. Oczywiście możesz dolać do niej mleko lub napój roślinny, jeżeli lubisz mocno słodkie napoje, możesz dosłodzić ją miodem lub erytrytolem, oraz wsypać przyprawy, np. cynamon lub kardamon.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, ncez.pzh.gov.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »