Dodaj ten składnik do kawy. Ten deser będzie hitem tegorocznego lata

Prawdziwi fani kawy nie wyobrażają sobie dodawać do niej mleka, twierdząc, że kwintesencją smaku jest wyłącznie espresso. Jeżeli jednak lubisz przełamywać gorzkość kawy słodkimi dodatkami, koniecznie wypróbuj przepis na ten pyszny włoski kawowy deser. Sprawdź, czym jest l'affogato al caffè oraz jak go zrobić we własnej kuchni.

Najlepszy deser na upały, l'affogato al caffè | Fot.123RF/CanvaPro

Spis treści:

Kawa to jeden z tych napojów, bez których trudno wyobrazić sobie dzień. Nie tylko dodaje energii o poranku, jest również doskonałym sposobem na zadbanie o układ nerwowy, pomaga się skoncentrować, redukuje stres, a także poprawia samopoczucie. Co więcej, wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi, a także jest źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ponadto kawie przypisuje się właściwości przyspieszające przemianę materii, co ma pomagać w odchudzaniu. Oczywiście najzdrowszym wyborem będzie kawa czarna, czasem jednak warto zrobić małe odstępstwo od diety i pozwolić sobie na pyszny deser.

Sprawdź także: Rzymscy medycy leczyli nią wszelkie dolegliwości żołądkowe. Macierzanka – napar, herbata i zastosowanie w kuchni

Co to jest l'affogato al caffè?

Włosi to jeden z tych narodów, dla których kawa jest obowiązkowym punktów w ciągu dnia. O poranku wielu mieszkańców słonecznej Italii sięga po cappuccino ze słodkim dodatkiem w postaci herbatników, biscotti lub rogalika, cornetto. Natomiast, zwieńczeniem lunchu musi być oczywiście malutkie, za to niezwykle mocne i aromatyczne, espresso. Jednak to nie te włoskie propozycje stały się ostatnio hitem w kawiarnianych menu. Prawdziwą furorę wśród mieszkańców i turystów odwiedzających lokale w Londynie, Hongkongu, czy japońskim Sapporo został włoski deser kawowy L'affogato al caffè.

L'affogato al caffè to nic innego jak espresso z dodatkiem lodów waniliowych. Gorące, mocne espresso oraz delikatne, kremowe lody, które pod wpływem ciepła rozpuszczają się, tworząc waniliową śmietankę to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć.  

L'affogato al caffè przepis

Przygotowanie deseru L'affogato al caffè jest banalnie proste. Wystarczy, że przygotujesz dobrej jakości lody waniliowe, możesz także pokusić się o zrobienie ich w domu. Szklankę słodkiej śmietanki 30 proc. ubij mikserem wraz z trzema czwartymi szklanki mleczka skondensowanego, laską wanilii oraz trzema sporymi łyżkami serka mascarpone. Masę możesz również dosłodzić wedle uznania, następnie przełóż ją do pojemnika i schowaj do lodówki. Kiedy lody nabiorą odpowiedniej konsystencji, czyli stężeją, możesz przejść do przygotowywania deseru. 

Do filiżanki lub szklanki włóż dwie gałki lodów, a następnie zalej je shotem gorącego espresso. Górę deseru możesz udekorować bitą  śmietaną. 

Źródło: well.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 128

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 879

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13