Ewa_Gotuje

Domowe chipsy jabłkowe – jak zrobić fit przekąskę? Z czym najlepiej jeść chipsy z jabłek?

Chipsy nie muszą być niezdrowe! Te zrobione z jesiennych, polskich jabłek będą doskonałą alternatywą dla kalorycznych przekąsek ze sklepu. Ponadto dostarczą ci mnóstwa witamin i minerałów. Koniecznie sięgnij po nie, jeśli jesteś jedną z tych osób, które lubią pochrupać coś podczas wieczornego seansu przed telewizorem. Sprawdź, jak zrobić domowe chipsy jabłkowe.

Najlepszy sposób na chipsy z jabłek | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zdrowa dieta powinna być oparta o lokalne i sezonowe produkty. Jedząc warzywa i owoce dostępne o danej porze roku, nie tylko dbamy o organizm, ale i nie nadszarpniemy naszego domowego budżetu. Jesienią królują oczywiście polskie jabłka, można wykorzystać je nie tylko do przygotowywania przetworów i szarlotek. Świetnie smakować będą również w formie zdrowych chipsów. W poniższym artykule podpowiemy ci,  jakie właściwości mają suszone jabłka oraz podpowiemy ci, jak je zrobić. 

Sprawdź także: Złote mleko dyniowe – balsam dla gardła, opatrunek dla żołądka. Jak je zrobić?

Jakie właściwości mają suszone jabłka? 

Jabłka suszone zawierają sporo wartości odżywczych, takich jak witamina A, C oraz beta-karoten, a także substancje mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez czy sód. Chipsy jabłkowe to także świetne źródło błonnika pokarmowego, wspiera układ pokarmowy, odpowiada za prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom. Zapewnia także uczucie sytości po posiłku, oraz przyspiesza przemianę materii, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Dodatkowo błonnik pokarmowy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesteroli we krwi. 

Zawartość witaminy A korzystnie wpływa na zdrowie oczu, pomaga także chronić je przed chorobami. Jedzenie jabłek to również doskonały sposób, aby zadbać o kondycję skóry, a także wzmocnić włosy i paznokcie. Witamina C odpowiada natomiast za wsparcie odporności organizmu. Jabłka mają także właściwości przeciwutleniające, pomagają neutralizować wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo, a także opóźniają procesy starzenia. 

Suszone jabłka są bardzo zdrowe, warto jednak pamiętać, że mają one więcej kalorii niż tradycyjny, świeży owoc. Wszystko dlatego, że jabłkowe chipsy pozbawione są wody. W 100 g suszonych jabłek znajduje się 238 kcal, podczas gdy w wersji świeżej, jest ich tylko 46.

Jak zrobić domowe chipsy jabłkowe?

Do przygotowania chipsów jabłkowych, będziesz potrzebować jedynie świeżych i nieuszkodzonych owoców. Z kilograma jabłek powstanie około 250 g chipsów.

Ilość jest całkowicie dowolna. Co więcej, suszenie jabłek jest również świetnym sposobem na konserwację żywności. Odpowiednio przechowywane jabłkowe chipsy mogą być zdatne do spożycia przez wiele miesięcy. Jabłka możesz wysuszyć w piekarniku, specjalnej suszarce, a nawet zastosować babciną metodę, czyli rozłożyć je na słońcu lub wysuszyć na kaloryferze, będzie to jednak trwało dłużej. 

Jak zrobić domowe chipsy jabłkowe? Zacznij od dokładnego umycia jabłek, następnie je osusz i wytnij gniazda nasienne. Pamiętaj, aby nie obierać ich ze skórki. Następnie jabłka pokrój w cienkie plasterki. Opcjonalnie możesz obsypać cynamonem, a także skropić sokiem z cytryny. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a następnie rozłóż na niej jabłkowe talarki, pamiętaj, aby nie stykały się ze sobą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 70 stopni z termoobiegiem, przez około trzy godziny. Mniej więcej po półtorej godziny, przewróć je na drugą stronę. 

Z czym jeść czipsy jabłkowe? Świetnym dodatkiem do jabłkowych chipsów będzie masło orzechowe, które jest dobrym źródłem tłuszczów w diecie. Należy jednak pamiętać, aby zwrócić uwagę na jego skład, powinien zawiera jedynie orzechy ziemne. Unikaj produktów z dużą ilością cukru, soli oraz oleju palmowego. 

Źródła: dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0