Złote mleko dyniowe – balsam dla gardła, opatrunek dla żołądka. Jak je zrobić?

Kupiłeś dynię, ale nie wiesz, co z niej zrobić? Oczywiście możesz iść w klasykę i przygotować zupę dyniową lub ciasto. Niewiele osób wie jednak, że z tego jesiennego owocu można przygotować przepyszne złote mleko dyniowe. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości oraz jak zrobić mleko z dyni we własnej kuchni.

Złote mleko dyniowe – działanie, właściwości, przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dyniowe latte z korzennymi przyprawami to napój, który jesienią zdecydowanie króluje w kawiarnianych menu. Okazuje się, że ma jednak poważnego konkurenta. Mowa tu o złotym mleku dyniowym, przyrządzanym na bazie purée z dyni oraz kompozycji przypraw. Dużym plusem tej mikstury jest to, że można pić go również wieczorem, nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nie wpłynie na jakość snu. Będzie rónież bezpieczna dla dzieci. Sprawdź, jakie właściwości ma złote mleko dyniowe, oraz poznaj przepis na ten pyszny napój. 

Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Jakie właściwości ma złote mleko dyniowe?

Jednym z najważniejszych składników złotego mleka dyniowego, jest oczywiście dynia. To bardzo zdrowie warzywo, jest niskokaloryczne, zawiera witaminę A, E, C i K, kwas foliowy, oraz minerały: potas, wapń, fosfor, magnez czy sód. Warto spożywać je ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne, pomaga w walce organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Jedzenie dyni pomoże ci zadbać o kondycję skóry, wszystko za sprawą zawartych w niej witaminach A i E. Dynia wpływa również pozytywnie na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej oraz zaćma. W dyni znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Drugim najważniejszym składnikiem jest kurkumowa pasta. Kurkuma zawiera witaminy z grypy B, witaminę E i K, oraz minerały, m. in.: magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor czy sód. Jest również źródłem kurkuminy, która należy do silnych przeciwutleniaczy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwzapalne, pomaga chronić organizm przed nowotworami. Dodatkowo działa  przeciwbakteryjne, wspiera walkę z infekcjami, a także wzmacnia odporność organizmu. Spożywanie kurkumy wpływa również na prawidłowe trawienie oraz układ nerwowy, pomaga zapobiegać chorobom mózgu, w tym chorobie Alzheimera, działa również przeciwdepresyjnie. 

Jak zrobić złote mleko dyniowe?

Aby przygotować pastę z kurkumy, zaopatrz się w następujące składniki: 220 ml wody, 60 g oleju kokosowego cztery łyżki kurkumy, dwie łyżeczki cynamonu, pięć ziaren kardamonu, odrobinę czarnego pieprzu. 

Do małego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, mieszaj, aż powstanie pasta. Wyłącz grzanie i dodaj olej kokosowy. Kurkumową pastę przełóż do wyparzonego słoika, przechowuj w lodówce nawet do trzech miesięcy. 

Do przygotowania jednej porcji złotego mleka dyniowego, będziesz potrzebować: trzech łyżek purée z dyni piżmowej, 10 g pasty z kurkumy, 100 mol wody, 100 ml mleka, wybrany słodzik, np. cukier, miód, erytrytol, syrop klonowy. Wszystkie składniki włóż do rondelka i poczekaj, aż masa się zagotuje. Całość dokładnie wymieszaj, wymij kiedy nieco przestygnie. 

Kto powinien pić mleko dyniowe? Tak naprawdę, każdy. Doskonale wzmocni odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie kojące i przeciwzapalne, dlatego pomoże na bolące gardło. Co więcej, świetnie wpłynie na trawienie oraz błonę śluzową żołądka. Korzystnie działa również na serce i układ nerwowy.

Przeciwwskazaniem do picia złotego mleka dyniowego mogą być natomiast alergie pokarmowe, np. nietolerancja laktozy (wówczas można użyć mleka roślinnego). Dynia ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego ostrożnie powinni spożywać ją diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. 

Źródło: zielonekoktajle.blogspot.com, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 128

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 176

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 152

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326