Dania jednogarnkowe

Kupiłeś dynię, ale nie wiesz, co z niej zrobić? Oczywiście możesz iść w klasykę i przygotować zupę dyniową lub ciasto. Niewiele osób wie jednak, że z tego jesiennego owocu można przygotować przepyszne złote mleko dyniowe. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości oraz jak zrobić mleko z dyni we własnej kuchni.

Złote mleko dyniowe – działanie, właściwości, przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dyniowe latte z korzennymi przyprawami to napój, który jesienią zdecydowanie króluje w kawiarnianych menu. Okazuje się, że ma jednak poważnego konkurenta. Mowa tu o złotym mleku dyniowym, przyrządzanym na bazie purée z dyni oraz kompozycji przypraw. Dużym plusem tej mikstury jest to, że można pić go również wieczorem, nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nie wpłynie na jakość snu. Będzie rónież bezpieczna dla dzieci. Sprawdź, jakie właściwości ma złote mleko dyniowe, oraz poznaj przepis na ten pyszny napój. 

Sprawdź także: Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Jakie właściwości ma złote mleko dyniowe?

Jednym z najważniejszych składników złotego mleka dyniowego, jest oczywiście dynia. To bardzo zdrowie warzywo, jest niskokaloryczne, zawiera witaminę A, E, C i K, kwas foliowy, oraz minerały: potas, wapń, fosfor, magnez czy sód. Warto spożywać je ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, który ma działanie antyoksydacyjne, pomaga w walce organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Jedzenie dyni pomoże ci zadbać o kondycję skóry, wszystko za sprawą zawartych w niej witaminach A i E. Dynia wpływa również pozytywnie na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej oraz zaćma. W dyni znajduje się także błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. 

Drugim najważniejszym składnikiem jest kurkumowa pasta. Kurkuma zawiera witaminy z grypy B, witaminę E i K, oraz minerały, m. in.: magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor czy sód. Jest również źródłem kurkuminy, która należy do silnych przeciwutleniaczy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwzapalne, pomaga chronić organizm przed nowotworami. Dodatkowo działa  przeciwbakteryjne, wspiera walkę z infekcjami, a także wzmacnia odporność organizmu. Spożywanie kurkumy wpływa również na prawidłowe trawienie oraz układ nerwowy, pomaga zapobiegać chorobom mózgu, w tym chorobie Alzheimera, działa również przeciwdepresyjnie. 

Jak zrobić złote mleko dyniowe?

Aby przygotować pastę z kurkumy, zaopatrz się w następujące składniki: 220 ml wody, 60 g oleju kokosowego cztery łyżki kurkumy, dwie łyżeczki cynamonu, pięć ziaren kardamonu, odrobinę czarnego pieprzu. 

Do małego garnka wlej wodę, wrzuć wszystkie przyprawy i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, mieszaj, aż powstanie pasta. Wyłącz grzanie i dodaj olej kokosowy. Kurkumową pastę przełóż do wyparzonego słoika, przechowuj w lodówce nawet do trzech miesięcy. 

Do przygotowania jednej porcji złotego mleka dyniowego, będziesz potrzebować: trzech łyżek purée z dyni piżmowej, 10 g pasty z kurkumy, 100 mol wody, 100 ml mleka, wybrany słodzik, np. cukier, miód, erytrytol, syrop klonowy. Wszystkie składniki włóż do rondelka i poczekaj, aż masa się zagotuje. Całość dokładnie wymieszaj, wymij kiedy nieco przestygnie. 

Kto powinien pić mleko dyniowe? Tak naprawdę, każdy. Doskonale wzmocni odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ma działanie kojące i przeciwzapalne, dlatego pomoże na bolące gardło. Co więcej, świetnie wpłynie na trawienie oraz błonę śluzową żołądka. Korzystnie działa również na serce i układ nerwowy.

Przeciwwskazaniem do picia złotego mleka dyniowego mogą być natomiast alergie pokarmowe, np. nietolerancja laktozy (wówczas można użyć mleka roślinnego). Dynia ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego ostrożnie powinni spożywać ją diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. 

Źródło: zielonekoktajle.blogspot.com, zywienie.medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Pieczywo duński chleb żytni

Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...

Odsłon: 2170

>60 min
7

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Merkucjo

Ciasto Merkucjo to połączenie mocno czekoladowego ciasta z delikatnym serniki...

Odsłon: 303974

60 min
719

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

2
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0