Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Czym najlepiej smarować kanapki? Istnieje wiele alternatyw dla klasycznego masła. Serki śmietankowe, a także przeróżne pasty warzywne, np. hummus czy guacamole, często są znacznie lepsze dla naszego zdrowia. Dziś przedstawimy ci przepis na dyniowe masełko do chleba. Podpowiemy, jak je zrobić,oraz jakie ma właściwości

Dyniowe masełko do chleba, jak je zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dynia to warzywo, które jesienią powinniśmy jeść jak najczęściej. Zwykle wykorzystujemy je do zrobienia zup lub ciast, podczas gdy można przyrządzić z niego również dyniowe masełko do chleba. Sprawdzi się zarówno dla osób na diecie wegańskiej, które unikają produktów odzwierzęcych, jak i tych, które chcą zadbać o zdrowie układu krążenia, rezygnując z nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych obecnych w maśle. Sprawdź, jak zrobić masełko dyniowe do chleba oraz do czego je wykorzystać. 

Sprawdź także: Kiszony seler lepszy od surowego. Trzy nietuzinkowe sposoby na kiszonego selera

Jakie właściwości ma dynia?

Dynia należy do niezwykle smacznych i niskokalorycznych warzyw. Jest źródłem witaminy A, C, E, K, a także substancji mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, sodu, czy żelaza. Obecny jest w niej także beta-karoten, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Warzywo to jest niskokaloryczne, w 100 g ma tylko 26 kcal, zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu wspiera trawienie, a także pomaga przyspieszyć przemianę materii. 

Co więcej, regularne spożywanie dyni korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, chroni serce przed chorobami, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zmniejszyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także działa przeciwmiażdżycowo. Warto jeść ją również ze względu na dobroczynne działanie na zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami, np. zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. 

Dyniowe masełko do chleba – przepis 

Jak zrobić dyniowe masełko do chleba? Możesz przygotować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Bazą przepisu będzie oczywiście purée z dyni. Wystarczy, że ugotować dynię pokrojoną w kostkę z odrobiną wody lub upiec ją w piekarniku, a następnie zblendować na gładką masę. 

Dyniowe masełko do chleba w wersji słodkiej 

Masz ochotę na słodkie masełko dyniowe? Przygotuj: 500 g purée z dyni, trzy łyżki masła orzechowego, łyżkę miodu, szczyptę cynamonu, szczyptę soli, odrobinę skórki z pomarańczy oraz soku pomarańczowego. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj, do momentu, kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję. 

Dyniowe masełko do chleba w wersji wytrawnej 

Do wersji wytrawnej dyniowego masełka, będziesz potrzebować: 500 g purée z dyni, trzy łyżki tahini, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki nasion dyni, sól i pieprz do smaku, garść natki pietruszki oraz odrobinę soku z cytryny. Czosnek upiecz wraz z dynią, przełóż składniki do naczynia blendera, dodaj tahini, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko zblenduj na gładką masę, na koniec dorzuć natkę pietruszki, podprażone na suchej patelni pestki dyni i wszystko wymieszaj. 

Do czego wykorzystać dyniowe masełko?

Pastę z dyni możesz wykorzystać jako smarowidło do kanapek czy grzanek. Świetnie pasować będzie również do wrapów. Możesz wykorzystać ją także jako dip do warzyw lub owoców. Słodkie dyniowe masełko z pastą orzechową będzie pasować idealnie do świeżych kawałków jabłka. Natomiast to w wersji wytrawnej połącz je z pokrojoną w słupki papryką, marchewką oraz selerem naciowym. Taka przekąska genialnie sprawdzi się na imprezie. 

Jeżeli lubisz przepisy na słodko, dyniową pastą możesz posmarować placuszki, racuchy lub naleśniki, a także wykorzystać ją jako nadzienie do babeczek lub ciasteczek. Świetnie smakować będzie również w jesiennych koktajlach oraz kawie. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, odzywianie.wprost.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Świnki w kocykach

Danie inspirowane angielskimi świnkami w kocykach, w Szkocji znane jako żołni...

Odsłon: 69

15 min
2
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5