Ewa_Gotuje

Dyniowe masełko do chleba. Energetyczna i zdrowa pasta na słono i na słodko

Czym najlepiej smarować kanapki? Istnieje wiele alternatyw dla klasycznego masła. Serki śmietankowe, a także przeróżne pasty warzywne, np. hummus czy guacamole, często są znacznie lepsze dla naszego zdrowia. Dziś przedstawimy ci przepis na dyniowe masełko do chleba. Podpowiemy, jak je zrobić,oraz jakie ma właściwości

Dyniowe masełko do chleba, jak je zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dynia to warzywo, które jesienią powinniśmy jeść jak najczęściej. Zwykle wykorzystujemy je do zrobienia zup lub ciast, podczas gdy można przyrządzić z niego również dyniowe masełko do chleba. Sprawdzi się zarówno dla osób na diecie wegańskiej, które unikają produktów odzwierzęcych, jak i tych, które chcą zadbać o zdrowie układu krążenia, rezygnując z nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych obecnych w maśle. Sprawdź, jak zrobić masełko dyniowe do chleba oraz do czego je wykorzystać. 

Sprawdź także: Kiszony seler lepszy od surowego. Trzy nietuzinkowe sposoby na kiszonego selera

Jakie właściwości ma dynia?

Dynia należy do niezwykle smacznych i niskokalorycznych warzyw. Jest źródłem witaminy A, C, E, K, a także substancji mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, sodu, czy żelaza. Obecny jest w niej także beta-karoten, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Warzywo to jest niskokaloryczne, w 100 g ma tylko 26 kcal, zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu wspiera trawienie, a także pomaga przyspieszyć przemianę materii. 

Co więcej, regularne spożywanie dyni korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, chroni serce przed chorobami, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zmniejszyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także działa przeciwmiażdżycowo. Warto jeść ją również ze względu na dobroczynne działanie na zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami, np. zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej. 

Dyniowe masełko do chleba – przepis 

Jak zrobić dyniowe masełko do chleba? Możesz przygotować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Bazą przepisu będzie oczywiście purée z dyni. Wystarczy, że ugotować dynię pokrojoną w kostkę z odrobiną wody lub upiec ją w piekarniku, a następnie zblendować na gładką masę. 

Dyniowe masełko do chleba w wersji słodkiej 

Masz ochotę na słodkie masełko dyniowe? Przygotuj: 500 g purée z dyni, trzy łyżki masła orzechowego, łyżkę miodu, szczyptę cynamonu, szczyptę soli, odrobinę skórki z pomarańczy oraz soku pomarańczowego. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj, do momentu, kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję. 

Dyniowe masełko do chleba w wersji wytrawnej 

Do wersji wytrawnej dyniowego masełka, będziesz potrzebować: 500 g purée z dyni, trzy łyżki tahini, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki nasion dyni, sól i pieprz do smaku, garść natki pietruszki oraz odrobinę soku z cytryny. Czosnek upiecz wraz z dynią, przełóż składniki do naczynia blendera, dodaj tahini, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko zblenduj na gładką masę, na koniec dorzuć natkę pietruszki, podprażone na suchej patelni pestki dyni i wszystko wymieszaj. 

Do czego wykorzystać dyniowe masełko?

Pastę z dyni możesz wykorzystać jako smarowidło do kanapek czy grzanek. Świetnie pasować będzie również do wrapów. Możesz wykorzystać ją także jako dip do warzyw lub owoców. Słodkie dyniowe masełko z pastą orzechową będzie pasować idealnie do świeżych kawałków jabłka. Natomiast to w wersji wytrawnej połącz je z pokrojoną w słupki papryką, marchewką oraz selerem naciowym. Taka przekąska genialnie sprawdzi się na imprezie. 

Jeżeli lubisz przepisy na słodko, dyniową pastą możesz posmarować placuszki, racuchy lub naleśniki, a także wykorzystać ją jako nadzienie do babeczek lub ciasteczek. Świetnie smakować będzie również w jesiennych koktajlach oraz kawie. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, odzywianie.wprost.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 132

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 93

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47104

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0