Spis treści:
- Jakie właściwości ma dynia?
- Dyniowe masełko do chleba – przepis
- Do czego wykorzystać dyniowe masełko?
Dynia to warzywo, które jesienią powinniśmy jeść jak najczęściej. Zwykle wykorzystujemy je do zrobienia zup lub ciast, podczas gdy można przyrządzić z niego również dyniowe masełko do chleba. Sprawdzi się zarówno dla osób na diecie wegańskiej, które unikają produktów odzwierzęcych, jak i tych, które chcą zadbać o zdrowie układu krążenia, rezygnując z nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych obecnych w maśle. Sprawdź, jak zrobić masełko dyniowe do chleba oraz do czego je wykorzystać.
Sprawdź także: Kiszony seler lepszy od surowego. Trzy nietuzinkowe sposoby na kiszonego selera
Jakie właściwości ma dynia?
Dynia należy do niezwykle smacznych i niskokalorycznych warzyw. Jest źródłem witaminy A, C, E, K, a także substancji mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, sodu, czy żelaza. Obecny jest w niej także beta-karoten, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Warzywo to jest niskokaloryczne, w 100 g ma tylko 26 kcal, zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu wspiera trawienie, a także pomaga przyspieszyć przemianę materii.
Co więcej, regularne spożywanie dyni korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, chroni serce przed chorobami, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zmniejszyć wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także działa przeciwmiażdżycowo. Warto jeść ją również ze względu na dobroczynne działanie na zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami, np. zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej.
Dyniowe masełko do chleba – przepis
Jak zrobić dyniowe masełko do chleba? Możesz przygotować je zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Bazą przepisu będzie oczywiście purée z dyni. Wystarczy, że ugotować dynię pokrojoną w kostkę z odrobiną wody lub upiec ją w piekarniku, a następnie zblendować na gładką masę.
Dyniowe masełko do chleba w wersji słodkiej
Masz ochotę na słodkie masełko dyniowe? Przygotuj: 500 g purée z dyni, trzy łyżki masła orzechowego, łyżkę miodu, szczyptę cynamonu, szczyptę soli, odrobinę skórki z pomarańczy oraz soku pomarańczowego. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj, do momentu, kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję.
Dyniowe masełko do chleba w wersji wytrawnej
Do wersji wytrawnej dyniowego masełka, będziesz potrzebować: 500 g purée z dyni, trzy łyżki tahini, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki nasion dyni, sól i pieprz do smaku, garść natki pietruszki oraz odrobinę soku z cytryny. Czosnek upiecz wraz z dynią, przełóż składniki do naczynia blendera, dodaj tahini, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko zblenduj na gładką masę, na koniec dorzuć natkę pietruszki, podprażone na suchej patelni pestki dyni i wszystko wymieszaj.
Do czego wykorzystać dyniowe masełko?
Pastę z dyni możesz wykorzystać jako smarowidło do kanapek czy grzanek. Świetnie pasować będzie również do wrapów. Możesz wykorzystać ją także jako dip do warzyw lub owoców. Słodkie dyniowe masełko z pastą orzechową będzie pasować idealnie do świeżych kawałków jabłka. Natomiast to w wersji wytrawnej połącz je z pokrojoną w słupki papryką, marchewką oraz selerem naciowym. Taka przekąska genialnie sprawdzi się na imprezie.
Jeżeli lubisz przepisy na słodko, dyniową pastą możesz posmarować placuszki, racuchy lub naleśniki, a także wykorzystać ją jako nadzienie do babeczek lub ciasteczek. Świetnie smakować będzie również w jesiennych koktajlach oraz kawie.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, odzywianie.wprost.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »
Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »