Ewa_Gotuje

Kiszony seler lepszy od surowego. Trzy nietuzinkowe sposoby na kiszonego selera

Seler to warzywo, które zazwyczaj wykorzystujemy jako składnik bulionów, jarzynowych zup, czasem przygotowujemy z niego sałatki i surówki. Niewiele osób decyduje się na zrobienie z niego przetworów. A szkoda! Dziś sprawdzimy, jakie właściwości na seler oraz podpowiemy ci, jak go kisić, aby smakował najlepiej i był dla nas najzdrowszy.

Kiszony seler – wartości, właściwości, zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiszonki to niezwykle zdrowy dodatek do posiłków, nie tylko świetnie sprawdzają się na diecie odchudzającej, ponieważ mają niewiele kalorii, ale i doskonale wpływają na zdrowie organizmu. Warto włączyć je do codziennego menu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy odporność organizmu spada. W poniższym artykule znajdziesz garść informacji na temat selera, a także trzy sposoby na kiszonego selera, który z pewnością zaskoczy cię smakiem.

Sprawdź także: Nie wyrzucaj czosnku z kiszonych ogórków. Przygotuj zdrowotna tapenadę po polsku

Jakie właściwości ma seler?

Bulwa selera kryje w sobie moc witamin, m.in.: witaminy z grypy B, A, C, K i PP, oraz substancji mineralnych, takich jak: magnez, potas czy fosfor. Nie brakuje w nim także błonnika pokarmowego, który jest niezbędnym składnikiem uprawiającym trawienie, zapobiega również zaparciom, sprawia oraz że po posiłku czujemy się syci. Przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu usprawnia proces odchudzania. Co więcej, błonnik pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także reguluje poziom cukru. Dodatkowo seler korzeniowy będzie wskazany dla osób, które są na diecie redukcyjnej oraz diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny oraz jest niskokaloryczny. W 100 g znajduje się jedynie 21 kcal, dlatego można zajadać się nim do woli.  

Obecna w selerze witamina C wspiera odporność organizmu. Jest także bogaty w substancje przeciwutleniające, pomagają one w walce z wolnymi rodnikami, mają działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Jedzenie selera korzystnie wpływa także na układ sercowo-naczyniowy, zawarta w nim witamina K i potas pomagają regulować ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko chorób serca, a także wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne. Wspiera układ nerwowy, pomagając zapobiegać chorobom Alzheimera i Parkinsona. Ponadto regularne spożywanie selera pomoże zadbać o mocne kości i zęby. 

Seler kiszony a surowy

Po jaki seler lepiej sięgać surowy, czy ten kiszony? Okazuje się, że najlepszym sposobem na spożywanie selera, jest zjedzenie go na surowo, na przykład pod postacią surówki lub sałatki. Oczywiście możesz go ugotować lub usmażyć, jednak wówczas, pod wpływem obróbki termicznej straci on część swoich właściwości. Seler kiszony ma właściwości probiotyczne, doskonale wspiera zdrowie jelit oraz pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelitową. 

Warto pamiętać, że surowy seler nie będzie wskazany dla każdego, odradza się go osobom, które mają alergie na pyłki, np. brzozy, po spożyciu tego warzywa może dojść do alergii krzyżowej. Aby zapobiec nieprzyjemnym objawom, wystarczy ugotować seler przed spożyciem. 

Jak kisić selera?

Kiszony seler można przygotować w kilku wariantach, dziś przedstawimy ci trzy sposoby na to niezwykle zdrowe warzywo. Przepisy na selerowe przetwory pochodzą z kanału Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV, który możemy oglądać za pośrednictwem platrformy YouTube. 

Kiszony seler z dodatkiem chili – przepis 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: dwóch selerów korzeniowych, kawałka chrzanu, kilku ząbków czosnku, dwóch papryczek chili, kilku gałązek kopru i kilku kulek ziela angielskiego. A także solanki, przygotowanej w proporcjach: jedna łyżka soli oraz jedna łyżeczka cukru na litr wody.

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia selera w bardzo cienkie plastry. Czosnek obierz, pokrój w mniejsze kawałki. To samo zrób z papryczką chili. Do czystego i wyparzonego słoika włóż koper, kawałki chrzanu oraz ziele angielskie, dodaj plasterki selera. Dołóż także kawałki czosnku oraz papryczki chili. Zalej całość solanką, aby przykryła wszystkie składniki. Zakręć słoik i odstaw do ukiszenia. 

Kiszony seler cytrynowy – przepis 

Ten wersja kiszonego selera w szczególności przypadnie do gustu miłośników mocno kwaśnych potraw. Przygotuj: dwa selery korzeniowe, jabłko, cytrynę, kilka gałązek kopru, ząbków czosnku i liści laurowych, lubczyk oraz kawałek chrzanu. A także solankę. 

Umyty seler i jabłka obierz i pokrój w cienkie talarki, a cytrynę pokrój w plastry. Do wyparzonych słoików włóż ząbki czosnku, gałązki kopru oraz kawałki obranego chrzanu. Dołóż także liście laurowe. Dodaj talarki jabłka i selera, przełóż je kilkoma plasterkami cytryny. Całość uzupełnij lubczykiem. Wlej solankę. 

Selerowa kiszona surówka na słodko – przepis 

Jeżeli lubisz seler w formie sałatki w towarzystwie słodkich rodzynek, ta wersja przetworów z pewnością ci zasmakuje. Składniki: dwa selery korzeniowe, kawałek chrzanu, kilka gałązek kopru i ząbków czosnku, garść orzechów włoskich i rodzynek, kilka kulek ziela angielskiego. 

Do wyparzonych słoików dodaj koper, kawałki chrzanu, plasterki czosnku i ziele angielskie. Włóż seler pokrojony w cienkie plastry, pomiędzy nie upchnij rodzynki i orzechy włoskie. Całość zalej solanką.

Sprawdź, jakie przepisy z selera przygotowali nasi użytkownicy. 

Źródło: youtube/Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0