Ewa_Gotuje

Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego specyfiku na kaszel. Jak działa syrop z goździków? Odkryj prosty przepis i właściwości naturalnego wspomagacza odporności.

Przepis na domowy syrop na kaszel z goździków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć w przypadku przeziębienia konieczna jest wizyta u lekarza, to zanim uda się ci się zapisać na wizytę lub przynajmniej wybrać do apteki, możesz - nawet profilaktycznie - wesprzeć organizm domowymi specyfikami. Może w czasie dzieciństwa babcie serwowały ci różne naturalne syropy, które trzymały w okresie grypowym w spiżarni? Jednym z nich był zapewne popularny syrop na kaszel z goździków - przepis jest prosty i bez problemu go odtworzysz.

Sprawdź także: Zioła, które pomagają rozprawić się z wirusami, są w każdej kuchni. Najlepsze na jesienne choroby i wzmocnienie organizmu

Domowy syrop na kaszel z goździków - przepis

Przepis na domowy syrop na kaszel z goździków wymaga tylko trzech składników - miodu, goździków i cynamonu. Nie natrudzisz się przy nim za bardzo, ale musisz uzbroić się w nieco cierpliwości, aby nabrał cennych właściwości. Zaopatrz się w niezbędne produkty:

Składniki

  • pół szklanki miodu (ok. 125 ml),
  • osiem goździków,
  • laska cynamonu,
  • opcjonalnie: sok z połowy cytryny.

Jak zrobić domowy syrop na kaszel z goździków? Zacznij od miodu - jeśli jest płynny, przelej od razu do czystego, małego słoika. Jeśli jest skrystalizowany, przełóż go do rondelka i bardzo ostrożnie (krótko) podgrzej. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z temperaturą i czasem ogrzewania, bo wtedy produkt straci wartości odżywcze. Wymieszaj, żeby składnik był płynny i przelej do szklanego naczynia.

Jeśli wolisz syrop na kaszel łagodny w smaku: wrzuć goździki i cynamon, delikatnie przemieszaj i szczelnie zakręć pokrywkę. Odstaw na blat kuchenny na dwa dni (48 godzin). Po upływie tego czasu przelej płyn przez sito lub wyłów przyprawy łyżeczką.

Gdy natomiast preferujesz bardziej wyrazisty aromat: do miodu wrzuć cynamon, a goździki rozetrzyj w moździerzu i dopiero tak przygotowane wsyp do słoika. Wymieszaj i zakręć. Odstaw na dwie doby, a potem przecedź. Do słoika z syropem wlej sok z połowy cytryny i wymieszaj. 

W obu przypadkach domowy syrop na kaszel z goździków przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

Jak działa syrop z goździków?

Gotowy syrop z goździków stosuje się nawet do trzech razy dziennie, zwłaszcza w sezonie obniżonej odporności lub jeśli męczy cię przeziębienie. To silnie rozgrzewająca przyprawa, która korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Goździki są źródłem witamin (A, C, E, witamin z grupy B), minerałów (magnezu, fosforu, wapnia, potasu, żelaza), antyoksydantów i błonnika pokarmowego.

Jak działa syrop z goździków? Przede wszystkim to balsam dla górnych dróg oddechowych - rozrzedzi zalegającą wydzielinę, ułatwiając jej usuwanie. To specyfik od dawna spożywany w przypadku uporczywego - suchego lub mokrego kaszlu. Działa wykrztuśnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczo, wzmacnia odporność, łagodzi ból gardła i nawilża jamę ustną. Co więcej, nie bez znaczenia są też miód i cynamon - charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwutleniającymi i antybakteryjnymi.

Niestety z prozdrowotnego działania syropu z goździków nie skorzystają wszyscy, którzy są uczuleni na tę przyprawę. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są również: stosowanie leków przeciwzakrzepowych, ciąża, nadciśnienie czy hipoglikemia. Trzeba pamiętać, aby goździków nie stosować w nadmiarze - nawet zdrowe osoby mogą odczuwać wtedy objawy alergii lub dolegliwości gastrycznych.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 94

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2710

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0