Ewa_Gotuje

Doskonały dodatek do wypieków, sałatek i kremów. Jak dobrze wysuszyć orzechy laskowe i co z nich zrobić?

Orzechy laskowe znane są nie tylko ze swojego smaku, ale też bogactwa wartości odżywczych. Niekoniecznie jednak wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak bardzo ten produkt spożywczy jest uniwersalny. Można dodawać go nie tylko do wypieków, ale też kremów, sałatek i... Sprawdź do czego jeszcze.

Przepisy z orzechami laskowymi w roli głównej | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Orzechy laskowe są godne uwagi nie tylko ze względu na uniwersalne zastosowanie i świetny smak, ale też wartości odżywcze. Poniżej znajdziesz kompendium wiedzy na temat tego znanego produktu spożywczego, który warto wykorzystywać w swoich kulinarnych poczynaniach. Oto najlepsze przepisy z orzechami laskowymi.  

 Sprawdź także: Jeśli mierzysz się z wysokim cukrem i ciśnieniem, a twoje serce szwankuje, te ziarenka są dla ciebie. Dlaczego warto jeść czarne orzechy?

Orzechy laskowe – podstawowe informacje 

Orzechy laskowe są owocami dojrzałej leszczyny, która występuje w blisko stu odmianach na całym globie. Warto zaznaczyć, że najwyższą jakość i niezrównany smak przypisuje się przede wszystkim orzechom pochodzącym z Turcji, która jest jednocześnie ich największym eksporterem. Proces kwitnienia leszczyny zaczyna się w okolicach przedwiośnia, czyli zwykle w lutym i marcu. Orzechy laskowe dojrzewają głównie we wrześniu, a o ich gotowości do zbioru świadczy zmiana koloru, przechodząc od żółto-pomarańczowego do jasnobrązowego. Trzeba podkreślić, że zbiera się je dopiero po ich naturalnym opadnięciu z krzewów. Ze względu na różnice w tempie dojrzewania zbieranie może trwać nawet przez kilka tygodni. 

Orzechy laskowe – wartości odżywcze i właściwości  

Wszyscy chyba zdają sobie sprawę, jak bardzo zdrowe są orzechy laskowe. Wartości odżywcze i właściwości tych przysmaków odgrywają kluczową rolę w dbaniu o nasze zdrowie. W porównaniu z innymi rodzajami orzechów, orzechy laskowe przodują, szczególnie pod względem zawartości witaminy E, która jest często określana jako "witamina młodości i płodności". 

Orzechy laskowe mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Pomagają w: 

  • kontroli ciśnienia krwi i zapobieganiu miażdżycy – dzięki potasowi regulującemu ciśnienie krwi oraz błonnika i nienasyconym kwasom tłuszczowym obniżającym poziom "złego" cholesterolu,  
  • poprawie płodności i potencji – zawierają witaminę E, która wspiera narządy rozrodcze, oraz witaminy B wpływające na hormony płciowe,  
  • wzmacnianiu układu nerwowego – witaminy B i magnez w orzechach laskowych korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz pamięć, 
  • regulowaniu cukrzycy i odchudzaniu – niski indeks glikemiczny sprawia, że są odpowiednie dla osób z cukrzycą, a jednonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają spalanie tłuszczu, szczególnie w okolicy brzucha.  

Jak suszyć orzechy laskowe? 

Czy orzechy laskowe wymagają suszenia? To zależy. Najlepiej zbierać je w czasie słonecznych dni, po suchym tygodniu. W takiej sytuacji nie ma konieczności suszenia orzechów – możesz je od razu przenieść do np. szklanych pojemników i przechować w piwnicy lub spiżarni. 

Jednak jeśli zebrałeś orzechy laskowe, które są lekko wilgotne, konieczne może być ich osuszenie. Jeśli natomiast od razu włożysz je do słoika/szafki, to istnieje ryzyko, że wkrótce zaczną się psuć. Jak suszyć orzechy laskowe? W takim przypadku wystarczy zostawić je na słońcu, rozłożone na gazecie lub na suchej, chłonnej ściereczce przez kilka godzin.  

Jak przechowywać orzechy laskowe? 

Jeśli orzechy są w skorupkach, nie trzeba ich od razu obierać. Po zbiorze warto sprawdzić, czy nie mają śladów pleśni ani wilgoci, a następnie przechowywać w miejscu chłodnym, suchym i ciemnym. Jak przechowywać orzechy laskowe łuskane? Najlepiej w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci. Jeśli planujesz dłuższe przechowywanie orzechów laskowych, umieść je w lodówce lub zamrażarce w szczelnym pojemniku. To zapewni im dłuższą świeżość, nawet od roku do dwóch. Pamiętaj, że orzechy laskowe bez skorupki łatwo absorbują wilgoć i zapachy, dlatego warto trzymać je z dala od intensywnie pachnących produktów. 

Do czego wykorzystać orzechy laskowe? 

Orzechy laskowe to uniwersalny składnik wielu potraw. Znane są przede wszystkim z opcji wykorzystania w różnego rodzaju deserach, takich jak ciasta, tarty czy ciasteczka, dodając im chrupkości i wyjątkowego smaku. Z orzechów laskowych można też przygotować domową nutellę czy nawet nalewkę. Jednak ich zastosowanie nie ogranicza się tylko do słodyczy i trunków – stanowią także doskonałą panierkę do kotletów, drobiu czy ryb, nadając daniom wyjątkowego smaku. Sprawdź kilka ciekawych przepisów. 

Domowy krem z orzechów laskowych 

Składniki

  • szklanka orzechów laskowych 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 2-3 łyżki cukru (według smaku) 
  • łyżka oleju roślinnego 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 
  • szczypta soli 

Wykonanie: 

  • Upiecz orzechy laskowe w piekarniku przez 10-12 minut w 175°C (do zarumienienia). 
  • Usuń większość skorupek. 
  • Umieść orzechy, mleko, cukier, olej, ewentualnie ekstrakt z wanilii i szczyptę soli w mikserze lub blenderze. 
  • Miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu. 
  • Przelej do pojemnika i przechowuj w lodówce. 

Nalewka z orzechów laskowych 

Składniki

  • szklanka orzechów laskowych 
  • szklanka spirytusu lub wódki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki wody 

Wykonanie: 

  • Upiecz orzechy laskowe, aż się lekko zrumienią (10-12 minut w 175°C). 
  • Usuń większość skorupek i umieść orzechy w słoiku. 
  • W rondelku zagotuj wodę z cukrem i pozostaw do ostygnięcia. 
  • Dodaj syrop do orzechów, wlej spirytus lub wódkę. 
  • Zamknij słoik i odstaw na co najmniej 2-3 tygodnie w chłodne miejsce. Co jakiś czas wstrząśnij naczyniem.  

Karmelizowane orzechy laskowe – idealna przekąska 

Składniki

  • szklanka orzechów laskowych 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • łyżka masła 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Wykonanie: 

  • W małym garnku na średnim ogniu rozpuść cukier, mieszając dokładnie, aż uzyskasz karmel. 
  • Dodaj masło i sól, cały czas mieszając, aż masło się roztopi i wszystko dobrze się połączy. 
  • Wrzuć orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj, aby pokryły się karmelem. 
  • Przełóż karmelizowane orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż je równomiernie i pozostaw do ostygnięcia. 
  • Po ostygnięciu karmel stwardnieje, tworząc chrupiącą powłokę wokół orzechów. Gotowe. 

Kotlety z panierką z orzechów laskowych 

    Składniki

    • 2 podwójne piersi z kurczaka 
    • sól 
    • pieprz 
    • olej do smażenia 

    Panierka: 

    • jajko 
    • 2 łyżki mleka 
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
    • szklanka orzechów laskowych 
    • 4 łyżki parmezanu (opcjonalnie) 

    Wykonanie: 

    • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na kawałki o równych rozmiarach. 
    • Przypraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w panierce, zanurzając je w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w mące wymieszanej z orzechami laskowymi (i parmezanem, jeśli używasz). 
    • Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz tłuszcz kładąc sznycle na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. 

     Szukasz inspiracji na dania z orzechami laskowymi? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

    1. Pesto z oregano i orzechami laskowymi

     Pesto z oregano i orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Pesto z oregano i orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą

     Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą Zobacz przepis

    Ciasteczka z orzechami laskowymi i czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi

     Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi

     Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pieczone jabłko z orzechami laskowymi

     Pieczone jabłko z orzechami laskowymi Zobacz przepis

    Pieczone jabłko z orzechami laskowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Nalewka z orzechów laskowych

     Nalewka z orzechów laskowych Zobacz przepis

    Nalewka z orzechów laskowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Domowa nutella z orzechów laskowych

     Domowa nutella z orzechów laskowych Zobacz przepis

    Domowa nutella z orzechów laskowych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Kurczak z orzechami

     Kurczak z orzechami Zobacz przepis

    Kurczak z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródło: smaker.pl

    Opracowała: Redakcja Smaker.pl

    Zobacz także:

    Rarytas wśród grzybów. Uważaj, łatwo pomylić go z tzw. trujakiem »

    Witamina D w większych dawkach jest toksyczna. Alarmujące objawy »

    Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Desery Jogurtowiec Borówkowy

    Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

    Odsłon: 653

    15 min
    25

    Przepis dnia

    Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

    Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

    Odsłon: 827

    30 min
    42
    15 min
    7
    15 min
    4

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

    W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

    2
    Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

    Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

    0
    Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

    Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

    1
    Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

    Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

    0