Spis treści:
- Czym jest orzech czarny?
- Gdzie można kupić czarny orzech?
- Jakie wartości odżywcze ma orzech czarny?
- Dlaczego warto jeść czarne orzechy?
- Co można zrobić z czarnych orzechów?
Czarny orzech to drzewo, które można znaleźć na terenach Ameryki Północnej. Pierwsze wzmianki na temat wykorzystania go jako surowca leczniczego pochodzą z opowieści rdzennych ludów tego obszaru. Ze względu na jego silne działanie przeczyszczające był on stosowany jako naturalne remedium na pasożyty i dolegliwości żołądkowe. W fitoterapii korzysta się nie tylko z jego miąższu, ale również łupin i liści. Okazuje się także, że można użyć go w zaciszu własnej kuchni do wyczarowania wielu smakowitości – czarne orzechy doskonale smakują solo i stanowią wyśmienite uzupełnienie wielu dań. Co można zrobić z czarnych orzechów i dlaczego warto włączyć je do jadłospisu już dziś?
Czym jest orzech czarny?
Jest to drzewo o smukłym pniu dorastające do około czterdziestu metrów wysokości. Charakteryzuje go ciemnobrunatna barwa kory i owoce, które kryją w sobie surowiec mogący poszczycić się szerokimi własnościami prozdrowotnymi. Roślina ta porasta centralną i wschodnią część Ameryki Północnej. Ze względu na swoją strukturę orzech czarny jest wysoko ceniony w meblarstwie.
Gdzie można kupić czarny orzech?
Czarny orzech to dosyć egzotyczny pokarm, którego na próżno szukać w pobliskim warzywniaku. Jeśli chcesz się w niego zaopatrzyć, skieruj swoje kroki do specjalistycznego sklepu lub zamów go online w sklepie ze zdrową żywnością, lub w aptece. Na rynku dostępny jest on w formie surowej oraz suplementów diety. Szukasz tych ostatnich? W takim razie wiedz, że w ich wypadku warto stawiać na zaufanych producentów, którzy mogą pochwalić się odpowiednimi certyfikatami. Cena czystego surowca różni się w zależności od miejsca zakupu i może mieścić się w zakresie od 20 do nawet 70 zł za kilogram lub opakowanie.
Jakie wartości odżywcze ma orzech czarny?
Praktycznie wszystkie komponenty orzecha czarnego można w jakiś sposób przerobić i wykorzystać. Jego kora doskonale sprawdza się do wyrobu mebli, natomiast łupiny, liście i orzechy stosowane są w fitoterapii.
Jakie wartości odżywcze ma orzech czarny? Czarny orzech – podobnie jak w przypadku innych przedstawicieli tego samego gatunku – jest dość kaloryczny. Mimo tego ma on swoje specjalne miejsce w diecie wysokotłuszczowej, low-carb i MIND. Zawiera on całe spektrum prozdrowotnych substancji chemicznych, które wykazują własności przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwgrzybicze.
Oprócz działania wewnętrznego nadaje się on do aplikacji zewnętrznej. To właśnie dlatego chętnie sięga się po niego w kosmetologii i kosmetyce, gdzie używa się go do produkcji preparatów przeciwłupieżowych i antyseptycznych. Jest on także polecany jako płukanka do włosów dla osób cierpiących na choroby skóry i łuszczycę.
Wśród innych cech powyższego surowca na szczególną uwagę zasługuje jego wpływ na układ krążenia. Zmniejsza on poziom złego cholesterolu i zwiększa tego dobrego, wykazuje pozytywne oddziaływanie na ciśnienie tętnicze, a także chroni ścianki naszych arterii przed działaniem wolnych rodników.
Dlaczego warto jeść czarne orzechy?
Wiele osób zastanawia się, dlaczego warto jeść czarne orzechy. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Jedną z przyczyn, dla których są one tak wartościowe, jest ich wpływ na gospodarkę węglowodanową. Ich wysoka zawartość tłuszczu nie tylko obniża indeks glikemiczny innych składników posiłku, ale także zapewnia długotrwałą sytość i chroni osoby z cukrzycą i insulinoopornością przed niespodziewanymi spadkami cukru we krwi.
Kto jeszcze powinien zadbać o obecność czarnych orzechów w swoim menu? Są to osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, hipercholesterolemią oraz zaburzaniami gospodarki lipidowej. Warto także dodać, że surowiec ten stanowi naturalną profilaktykę przeciwrakową. Co więcej, czarny orzech może poszczycić się właściwościami przeciwstarzeniowymi. A to wszystko ze względu na zawartość cennej kwercetyny. W badaniach wykazano na przykład, że ma ona potencjał w łagodzeniu zmian będących następstwem udaru niedokrwiennego mózgu.
Masz problemy ze snem? W takim razie możesz śmiało włączyć czarne orzechy do swojej diety. Okazuje się bowiem, że zawierają one melatoninę, czyli hormon snu. Reguluje ona rytm dobowy i chroni nasz organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego. Ponadto ze względu na dużą ilość witamin i minerałów, w tym selenu, cynku i witamin z grupy B, wspierają one funkcjonowanie tarczycy i układu nerwowego.
Co można zrobić z czarnych orzechów?
W pierwszej kolejności warto pamiętać, że można je śmiało spożywać solo lub jako dodatek do domowej roboty smoothies i koktajli. Przykładem takiego sycącego zestawu będzie połączenie jogurtu naturalnego, mielonego siemienia lnianego, wiórków kokosowych, miodu akacjowego oraz mrożonych truskawek i mango. Tak wykonana bomba witaminowa doda ci energii na cały dzień, zapewni długotrwałą sytość i sprawi, że zaczniesz częściej serwować tego typu przekąski.
Jednym z najsłynniejszych przetworów na bazie czarnych orzechów jest domowej roboty nalewka. Już jej niewielka ilość jest w stanie poprawić pracę naszego układu odpornościowego. Co więcej, działa ona przeciwpasożytniczo ze względu na kryjący się w ich wnętrzu juglon. Jak ją przyrządzić? Aby móc delektować się jej wyjątkowym smakiem, potrzebujesz orzechy i alkohol etylowy. Pierwszym etapem jest maceracja, która trwa co najmniej siedem dni. W trakcie jej trwania należy umieścić butelki z roztworem z ciemnym i suchym miejscu. Powinno ono mieć umiarkowaną temperaturę. Pamiętaj, aby co jakiś czas wstrząsnąć butelką. Po upływie około tygodnia odcedź płyn i gotowe.
Czarne orzechy, które wykorzystałeś do zrobienia nalewki, możesz ponownie użyć tym razem do wyczarowania konfitury. Przełóż je do garnka i zalej wodą tak, aby ta przykryła orzechy. Odparuj alkohol, a potem dosyp cukier i gotuj wszystkie składniki aż do pełnej miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, przełóż gorącą masę do słoika i zawekuj na sucho. Jeśli jesteś fanem gładkiej konsystencji, zblenduj wszystko na jednolitą i delikatną masę. Tak wykonana przekąska może zostać wykorzystana do posmarowania kanapek, przełożenia słodkich wafli lub w przepisie na ciasto.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »
To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »
Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »