Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tzw. orzechówka, która ma właściwości lecznicze. Niezastąpiona przy problemach żołądkowych. Dla mnie najważniejsze, że orzechowa i tyle. Uwielbiam wszystko co orzechowe.
Orzechy włoskie pokroić na ćwiartki lub ósemki.* Włożyć do szklanego słoja, zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co kilka dni potrząsać słojem. Po sześciu tygodniach płyn powinien mieć ciemnobrunatny kolor. Wówczas należy go przecedzić przez gazę i wlać do butelek.
Orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aby puściły sok.
Powstały syrop, jak poprzedni płyn alkoholowy, przecedzić przy użyciu gazy. Połączyć ze sobą syrop i zlany wcześniej alkohol, wymieszać, odstawić na dwa tygodnie do sklarowania.
Po tym czasie klarowną nalewkę zamknąć w butelkach i przechowywać w ciemnym miejscu.
Pełny smak nalewki uzyskujemy po 10 miesiącach leżakowania.
*W krojenia orzechów najlepiej założyć gumowe rękawiczki, w przeciwnym razie ciężko będzie domyć dłonie.
Życzę cierpliwości sobie i Wam!
... po sześciu tygodniach ...
Ciasto Krówka składa się z dwóch placków miodowych,masy budyniowej,masy krówk...
Odsłon: 8278
Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkre...
Odsłon: 535
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Odsłon: 3106
Ciasto Krówka składa się z dwóch placków miodowych,masy budyniowej,masy krówk...
Odsłon: 8278
Tarta na kruchym, żytnim cieście z pysznymi dodatkami. Sprawdzi się na konkre...
Odsłon: 535
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
Odsłon: 3106
Składniki
Orzechy włoskie pokroić na ćwiartki lub ósemki.* Włożyć do szklanego słoja, zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co kilka dni potrząsać słojem. Po sześciu tygodniach płyn powinien mieć ciemnobrunatny kolor. Wówczas należy go przecedzić przez gazę i wlać do butelek. Orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aby puściły sok. Powstały syrop, jak poprzedni płyn alkoholowy, przecedzić przy użyciu gazy. Połączyć ze sobą syrop i zlany wcześniej alkohol, wymieszać, odstawić na dwa tygodnie do sklarowania. Po tym czasie klarowną nalewkę zamknąć w butelkach i przechowywać w ciemnym miejscu. Pełny smak nalewki uzyskujemy po 10 miesiącach leżakowania. *W krojenia orzechów najlepiej założyć gumowe rękawiczki, w przeciwnym razie ciężko będzie domyć dłonie.
Życzę cierpliwości sobie i Wam!
... po sześciu tygodniach ...
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 54
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 128