Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tzw. orzechówka, która ma właściwości lecznicze. Niezastąpiona przy problemach żołądkowych. Dla mnie najważniejsze, że orzechowa i tyle. Uwielbiam wszystko co orzechowe.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11137
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3804
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1317
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 349
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11137
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3804
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1317
Składniki
Orzechy włoskie pokroić na ćwiartki lub ósemki.* Włożyć do szklanego słoja, zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co kilka dni potrząsać słojem. Po sześciu tygodniach płyn powinien mieć ciemnobrunatny kolor. Wówczas należy go przecedzić przez gazę i wlać do butelek. Orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aby puściły sok. Powstały syrop, jak poprzedni płyn alkoholowy, przecedzić przy użyciu gazy. Połączyć ze sobą syrop i zlany wcześniej alkohol, wymieszać, odstawić na dwa tygodnie do sklarowania. Po tym czasie klarowną nalewkę zamknąć w butelkach i przechowywać w ciemnym miejscu. Pełny smak nalewki uzyskujemy po 10 miesiącach leżakowania. *W krojenia orzechów najlepiej założyć gumowe rękawiczki, w przeciwnym razie ciężko będzie domyć dłonie.
Życzę cierpliwości sobie i Wam!
... po sześciu tygodniach ...