Drugi odcinek "Bake Off - Ale Ciacho!"

11 uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" zmierzy się z wyjątkowo skomplikowanym przepisem Michała Brysia oraz spróbuje zachwycić jurorów popisowymi deserami.

Fot. materiały partnera

Nowa seria "Bake Off - Ale Ciacho!" to emocjonujące zmagania nowych uczestników z wyjątkowo wymagającymi jurorami. W pierwszym odcinku Krzysztof Illnicki oraz Michał Bryś postanowili przetestować umiejętności uczestników za pomocą przepisu na legendarny tort Sachera. Przygotowanie czekoladowego ciasta przełożonego owocową konfiturą tylko pozornie wydaje się łatwe. W rzeczywistości jest to receptura, która spędza sen z powiek nawet doświadczonym cukiernikom. Odpowiednie zbalansowanie smaków stanowi nie lada wyzwanie. Na szczęście większość uczestników całkiem nieźle poradziła sobie z zadaniem jurorów, przygotowując piękne i bardzo smaczne torty.

Zobacz też: Przepis Krzysztofa Ilnickiego na tort Sachera

W konkurencji autorskiej sędziowie poprosili uczestników o przygotowanie spektakularnych tortów naleśnikowych. Także i tym razem pozornie proste zadanie kryło w sobie kilka trudności. Jedną z nich było przygotowanie perfekcyjnych naleśników, które będą delikatne, ale również na tyle grube, by stworzyć wysoką konstrukcję. Jak się okazało, stworzenie wysokiej, równej wieży z cienkich placków nie jest łatwym zadaniem. Zdaniem jurorów najlepiej poradził sobie z nim Karol, którego tort śmietankowo-malinowy tort oczarował nie tylko prowadzące, ale także pozostałych zawodników.

Niestety, z programem musiał pożegnać się Paweł, którego jurorzy postanowili ukarać za wykorzystanie sztucznych barwników.

Zobacz też: Przepis Karola na tort naleśnikowy

Co wydarzy się w drugim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!"?

W kolejnym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy słodkich zmagań zmierzą się z niełatwym przepisem Michała Brysia na czarnobiałą tartę. Aby w krótkim czasie przygotować trzy rodzaje ciasta oraz delikatny krem, każdy z nich będzie musiał wzbić się na szczyt swoich umiejętności kulinarnych. Przyda się również opanowanie oraz dobre zarządzanie czasem.

Krzysztof Ilnicki radzi, jak przygotować kruche ciasto

Konkurencja autorska stanie się okazją do popisania się swoją wyobraźnią. Jurorzy postawią bowiem tylko jeden wymóg: deser, który przygotują uczestnicy musi zostać podany w szklanym naczyniu (np. pucharku lub szklance). Resztę pozostawiono uczestnikom.

Wyborem naszej redakcji byłoby tiramisu - klasyczny, włoski deser, który przygotowuje się z masy na bazie serka mascarpone oraz biszkoptów namoczonych kawą i likierem amaretto. Ułożone warstwowo w wysokim pucharku tworzą niezwykłą kompozycję, której po prostu nie da się oprzeć. Czy myśli uczestników "Bake Off - Ale Ciacho!" podążą w podobnym kierunku? Kto najlepiej poradzi sobie z zadaniami, a kto będzie musiał pożegnać się z programem? O tym przekonacie się już w niedzielę o 15.20 na antenie TVP2.

Przepisy z programu "Bake Off- Ale Ciacho" znajdziesz w Smakerze tuż po emisji odcinka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1191

15 min
19
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 153

15 min
5
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 110

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1