Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Najbardziej znany tort na całym świecie, którego smak zachwyca wszystkich niezależnie od miejsca zamieszkania. Krzysztof Ilnicki zdradza przepis, dzięki któremu samodzielnie przygotujecie ten pyszny deser w domu.

Ciasto
150 g masło
75 g cukier kryształ do żółtek
130 g żółtko
75 g cukier kryształ do bezy
200 g białko
180 g czekolada gorzka 60-70%
50 g maizena
50 g mąka T-450
20 g proszek kakaowy
60 g mielone migdały

Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrem, a następnie połączyć z masłem. Osobno ubić bezę francuską. Połączyć z miksem jajecznym. Dodać upłynnioną czekoladę. Wymieszać sypkie składniki i dodać do reszty. Blachę wyłożyć papierem, wypełnić rant i odpiec w 170°C z termoobiegiem. Przestudzić i podzielić na dwa płaskie blaty.

Konfitura
300 g morela bez pestki
15 g masło
70 g purée morelowe
25 g syrop glukozowy
0,3 g sól
50 g cukier kryształ
2 g pektyna NH

Podsmażyć na maśle pokrojone w kostkę (0,7-0,8 cm) morele. Dodać purée, syrop glukozowy i sól, a następnie podgrzać do ok. 60°C. Dodać wymieszany z pektyną cukier i zagotować. Zredukować do pożądanej konsystencji konfitury.

Ganache
150 g mleko
30 g syrop glukozowy
180 g czekolada gorzka
120 g czekolada mleczna
30 g masło
20 g rum

Zagotować mleko z syropem. Zalać obie czekolady i masło. Połączyć. Gdy temperatura miksu spadnie poniżej 45°C, dodać rum.

Montaż
Na upieczony i ostudzony blat wyłożyć konfiturę morelową. Przykryć drugim blatem. Zamknąć pory biszkoptu konfiturą. Oblać ganache'em. Na szczycie wykonać napis „Sacher".

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Galaretkowiec bez pieczenia

Galaretkowiec bez pieczenia to idealny deser na każdą okazję, który łączy w s...

Odsłon: 5538

>60 min
8
Desery Mazurek śmietankowo-czekoladowy

Jeśli nie za słodkie mazurki Wam odpowiadają, to ta propozycja z pewnością st...

Odsłon: 1172

60 min
7