Ewa_Gotuje

Fistaszki na długowieczność

Cenione przez Chińczyków, Amerykanów i Holendrów. Czy to coś więcej niż słona przekąska do piwa?

Fot. 123RF/Picsel

Orzeszki ziemne plus chili to baza dla sosu satay, popularnego w Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak satay to danie uwielbiane przez Holendrów, którzy są także miłośnikami masła orzechowego. Masło orzechowe w olbrzymich ilościach spożywaja również Amerykanie.


Masło z orzechów

Jak to się robi? Prażone orzeszki ziemne mielone są na pastę - z dodatkiem soli, cukru i odrobiny oleju roślinnego. W Stanach Zjednoczonych wręcz tradycyjnym daniem śniadaniowym jest podwójna kanapka z masłem orzechowym i dżemem. Holendrzy smarują takim masłem kanapki i posypują całość cukrem. Klasyczne masło orzechowe jest słone.


Przysmak spod ziemi

Orzechy ziemne pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie znane były już w czasach prehistorycznych. Początkowo zbierano ich dzikie formy, a uprawę rozpoczęli najprawdopodobniej Peruwiańczycy. Dzięki konkwistadorom przybyły do Europy, skąd powędrowały do Stanów Zjednoczonych i Afryki.

Dziś największymi producentami orzeszków ziemnych są Chiny, Indie i Nigeria. Orzeszki - znane jako arachidowe lub fistaszki - ukryte są w strąkach, które dojrzewają pod ziemią.

Fistaszki to jeden z podstawowych elementów kuchni peruwiańskiej. Wystepują m.in. jako składnik pikantnego sosu podawanego z ziemniakami.

Amerykanie używają fistaszków do dań mięsnych - szczególnie dobrze komponują się z mięsem królika. W Chinach popularną przekąską są gotowane orzeszki ziemne. Niedojrzałe strąki z orzechami obgotowuje się, co sprawia, że są delikatniejsze i mają lekko słony smak.

 

Przedłużają życie

Choć często postrzegane jako niezdrowe i tuczące, fistaszki mają wiele walorów odżywczych. Są bogatym źródłem białka i niacyny, czyli witaminy PP, która ma kojący wpływ na nasz stan ducha i umysłu. Zawierają również resweratrol, czyli eliksir młodości i długowieczności. Bogate są w koenzym Q, który wspomaga pracę serca, a jego suplementowanie jest szczególnie ważne dla seniorów. Warto jednak zaznaczyć, że prażone, solone orzeszki do zdrowych nie należą. Natomiast surowe orzechy możemy jeść codziennie i... bez wyrzutów sumienia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 94

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 881

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1