Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw?

O podstawach segregacji śmieci uczą się już dzieci w szkole podstawowej. Dorośli wiedzą jednak, że zasad wyrzucania odpadów jest naprawdę dużo. Dowiedz się dziś, gdzie wyrzucać opakowania z przypraw. Okazuje się, że mogą trafić do różnych pojemników.

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przyprawy to bardzo popularny dodatek do dań i przekąsek. Większość osób nie wyobraża sobie bez nich swojego codziennego funkcjonowania w kuchni. Dzielimy je na roślinne, warzywne i korzenne - nie tylko poprawiają one smak wielu potraw, ale także zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Jedną z największych zagwozdek w kontekście segregacji śmieci jest to, gdzie wyrzucać opakowania z przypraw.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać oleje, oliwę i tłuszcze roślinne?

Gdzie wyrzucać opakowania z przypraw?

Z jednej strony miały one kontakt z jedzeniem, z drugiej strony są w większości przypadków prawie w całości wykonane z plastiku. Jak sobie poradzić z tym trudnym przypadkiem? Należy dokładnie obejrzeć dane opakowanie i ocenić, z czego zostało ono wyprodukowane.

Jeśli jest to szkło, umieść pusty słoiczek w koszu na śmieci zmieszane. Zaopatrzyłeś się w przyprawy w metalowej puszce? Tutaj sprawa jest bardzo prosta - po prostu wyrzuć ją do kontenera na metale i tworzywa sztuczne. Kolejnym tworzywem często wykorzystywanym w produkcji powyższych artykułów spożywczych są papierowe torebki.

Jeśli są one w całości zrobione z papieru, umieść je w koszu na makulaturę. Nierzadko elementem takich opakowań jest także plastikowa folia - tego typu opakowanie powinno powędrować do pojemnika dedykowanego odpadom zmieszanym. Jeśli nie wiesz, gdzie wyrzucić foliowe torebki, wystarczy, że umieścisz je w koszu na tworzywa sztuczne.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Pięć najgorszych diet zdaniem lekarzy. Schudniesz, ale zepsujesz sobie metabolizm »

Zagadka na spostrzegawczość z czosnkiem w roli głównej. Znajdź podmienioną główkę »

Jedna szklanka dziennie obniży poziom cholesterolu. Jedz codziennie przed południem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0