Dania jednogarnkowe

Gdzie wylać olej - czy można do zlewu? Choć takie rozwiązanie wydaje się proste, to może wyrządzić sporo szkód rurom. Istnieją dwa dobre sposoby na pozbycie się tego produktu kuchennego. Dowiedz się, gdzie wyrzucać oleje, oliwę i tłuszcze roślinne.

Gdzie wylać olej - czy można do zlewu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Segregacja odpadów to podstawa, szczególnie biorąc pod uwagę to, jak dużo ich dziennie produkujemy. Do gotowania często używamy tłuszczu - masła, oliwy, oleju spod ryb, przetworów i serów marynowanych oraz suszonych pomidorów. Gdzie wyrzucać olej po jego użyciu? Choć instynktownie prosto z patelni trafia do zlewu, to wcale nie jest rozsądne rozwiązanie.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać resztki mięsa gotowanego, pieczonego?

Gdzie wylać olej - czy można do zlewu?

Tłuszcze roślinne, w tym oliwa z oliwek i olej rzepakowy, to nieodzowny element naszej codziennej diety. To właśnie je dodajemy do sałatek lub smażymy na nich mięsa, ryby, warzywa, frytki oraz pączki. Niestety w większości przypadków po zużyciu trafiają one prosto do zlewów lub toalet, a stąd już krótka droga do poważnej awarii kanalizacji oraz zanieczyszczenia środowiska.

Co zrobić, aby uniknąć jednego i drugiego? Jedyną słuszną drogą jest wrzucenie ich do odpowiedniego pojemnika. Najprościej jest umieścić je w kuble na odpady zmieszane po ówczesnym przelaniu ich do oryginalnych opakowań, jednak nie warto ograniczać się do najłatwiejszego rozwiązania. Dlaczego?  

Gdzie wyrzucać oleje, oliwę, tłuszcze roślinne (zlane do oryginalnego opakowania)? 

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wszystkie tłuszcze roślinne, również te będące składnikiem marynat, doskonale nadają się do recyklingu - nawet jeśli są zanieczyszczone przyprawami. Po oczyszczeniu wykorzystuje się je w przemyśle rafineryjnym i petrochemicznym, np. do produkcji biopaliwa drugiej generacji. Aby jednak zostały one efektywnie wykorzystane, w trakcie segregacji należy przestrzegać kilku prostych zasad. Jakich konkretnie? 

Po zużyciu i wystygnięciu tłuszcz powinien zostać przelany do butelki PET i szczelnie zamknięty - rodzaj opakowania ma tutaj duże znaczenie, ponieważ takie szkło, na przykład, może stłuc się przy wrzucaniu do pojemnika. Po drugie należy umieścić taką butelkę w specjalnym kontenerze na oleje - rozpoznasz go po czarno-pomarańczowych barwach i naklejce w kształcie kropli. Jeśli nie wiesz, gdzie i czy w ogóle takie kubły znajdują się w twojej okolicy, możesz zweryfikować to na stronie: https://www.segregujolej.pl/mapa. Pamiętaj, że są one przeznaczone tylko do tłuszczów jadalnych, zatem nie powinny do nich trafiać oleje silnikowe, techniczne czy hydrauliczne.  

Źródło: Smaker.pl, segregujna5.um.warszawa.pl, smieci.eu, odpady.org, segregujolej.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Osiem zdrowotnych wskazań do stosowania rumianku. Zawsze miej go w domu »

Okna nie muszą parować podczas gotowania. Jak tego uniknąć? »

Kluski przygotujesz w kwadrans. Treściwy obiad, kiedy nie masz siły po pracy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 46

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 52

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 80

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1086

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2616

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

18
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0