Ewa_Gotuje

Gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski? Mało kto wybiera właściwy kosz

Segregowanie odpadów to już nie tylko nawyk, ale wręcz obowiązek. Mimo dobrych intencji zdarza się czasem włożyć produkt do niewłaściwego kosza. Właśnie dlatego ważne jest odświeżanie wiedzy o tym, gdzie powinny trafiać śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucać stare gąbki lub deski do krojenia?

Gdzie wyrzucić zużytą gąbkę czy deskę do krojenia? Odpowiedź zaskakuje | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Porządki, niezależnie od pory roku, to zawsze dobry pomysł. Jeśli w najbliższym czasie szykujecie się na wielkie sprzątanie, koniecznie pamiętajcie, do jakich pojemników powinny trafić konkretne śmieci. Czy wiesz, gdzie wyrzucić stare ścierki, gąbki i deski do krojenia?

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać ceramikę - w tym porcelanę i szkło?

Stare ściereczki i gąbki - co zrobić, gdy się zużyją? Gdzie je wyrzucić?

Chociaż ściereczki są produktami wielokrotnego użytku, w końcu i na nie przychodzi kres. W przypadku gąbek rada jest jedna - trzeba wymieniać je częściej niż rzadziej. Przede wszystkim ze względów higienicznych, bo to właśnie na gąbkach gromadzi się mnóstwo drobnoustrojów i tam świetnie rozwijają się grzyby.

Gdy zatem macie stare ściereczki i gąbki, co zrobić? Wyrzucić do odpowiedniego pojemnika. A tym jest pojemnik na odpady zmieszane, gdyż oba produkty nie nadają się już do powtórnego przetworzenia.  

Gdzie wyrzucać deski do krojenia? 

To jedno z najczęściej, bo praktycznie codziennie, wykorzystywanych akcesoriów kuchennych. Nic dziwnego, że pod wpływem tak częstego użytkowania po prostu się niszczy. Gdy już przyjdzie pora na wymianę - czy wiesz, gdzie wyrzucać deski do krojenia? Wszystko zależy od materiału, z którego jest wykonana.

Deska plastikowa powinna znaleźć się w żółtym pojemniku, w którym zbiera się odpady metalowe i tworzywa sztuczne. Z kolei deska drewniana i ze szkła powinna zostać wyrzucona do odpadów zmieszanych. Zanim więc usuniesz ją z kuchni, zastanów się dobrze, z czego została zrobiona.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Dodaj ten składnik do biszkoptu. Wyjdzie puszysty jak nigdy »

Trzy składniki i gotowe. To najlepsze smarowidło do chleba »

Słaba odporność to nie wszystko. Tak poznasz, że brakuje ci witaminy C »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 104

60 min
5
30 min
1
60 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0