Gojnik – herbata górska na odporność i infekcje. Jak ją zrobić?

Sezon jesienno-zimowy skłania nas do poszukiwania sposobów na ustrzeżenie się przed przeziębieniami. W myśl zasady – lepiej zapobiegać niż leczyć – warto zastosować działania profilaktyczne. Naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności jest herbata z gojnika. Co to jest szałwia libańska? Jak stosować gojnik? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że rośliny w swoim składzie kryją wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dlatego, gdy dopadnie cię infekcja, ból gardła lub brzucha, zamiast biec po apteczne specyfiki, sięgnij po naturalne metody zaczerpnięte wprost z ziołolecznictwa. Jedną z bardzo wartościowych, ale mało znanych roślin, jest gojnik. Przygotowana z niego herbata doskonale wesprze odporność organizmu. Sprawdź, co kryje w sobie szałwia libańska i dlaczego warto mieć ją pod ręką.

Co to jest gojnik?

Gojnik (łac. sideritis) to roślina z rodziny jasnotowatych, w ziołolecznictwie wykorzystywane są zarówno jej łodygi, kwiaty, jak i liście. Znana jest również pod nazwami szałwia libańska, chimeryczne ziele, bocianie noski lub herbata górska. Natomiast w grece określano ją słowem „sideros”, czyli żelazo. Prawdopodobnie na nazewnictwo gojnika wpływ miało jego działanie przyśpieszające leczenie ran, poniesionych w bitwach od żelaznych mieczy.

Roślina ta jest źródłem wielu cennych składników, między innymi znajdziesz w niej związki mineralne, takie jak: magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo i cynk. Dostarcza także polifenoli, które korzystnie wpływają na układ krwionośny, pracę serca oraz naczyń krwionośnych, działają przeciwstarzeniowo, zapobiegają infekcjom oraz mają właściwości przeciwnowotworowe.

Gojnik – właściwości

Kwiaty i liście gojnika mają mnóstwo właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Herbata górska zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, działa antybakteryjnie i grzybobójczo. Warto więc sięgnąć po napar z gojnika w okresie jesienno-zimowym, kiedy na dworze robi się chłodniej i dużo łatwiej złapać przeziębienie. Szałwia libańska pomaga również na uporczywy kaszel, ma działanie przeciwzapalne, dlatego warto stosować go przy zapalaniu gardła, zatok oraz zapaleniu oskrzeli.

Roślina ta jest źródłem antyoksydantów, działa przeciwutleniająco, pomagając w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, przedwczesnym starzeniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Gojnik jest rośliną, która ma pozytywny wpływ także na układ nerwowy, działa uspokajająco, poprawia nastrój, z także redukuje stany napięcia nerwowego, wspiera produkcję serotoniny i dopaminy.

Herbata z gojnika polecana jest również wszystkim niejadkom, ponieważ świetnie poprawia apetyt. Szałwia libańska będzie pomocna, kiedy dopadną cię dolegliwości związane z układem pokarmowym, wesprze pracę jelit oraz złagodzi stany zapalne przewodu trawiennego.

Gojnikowa herbata działa również korzystnie na układ krwionośny – pomaga regulować ciśnienie krwi oraz przeciwdziała anemii. Co więcej, działa moczopędne, wspierając pracę nerek.

Herbata z gojnika – przeciwskazania

Pomimo tego, że herbata z gojnika dla większości osób będzie bezpieczna i świetnie wpłynie na organizm, nie wszyscy mogą ją pić. Tyczy się to przede wszystkim kobiet w ciąży oraz tych, które swoje maluchy karmą piersią – pomysł stosowania kuracji z herbaty górskiej, warto skonsultować z lekarzem. Nie powinno się równie podawać jej dzieciom. Jeżeli cierpisz na alergie pokarmowe, również powinieneś uważać na zażywanie tej rośliny.  

Jak zrobić herbatę z gojnika?

Przygotowanie herbaty górskiej jest banalnie proste. Wystarczy przygotować łyżeczkę suszonych kwiatów gojnika oraz szklankę wody, warto pamiętać, by nie używać wrzątku, woda musi być lekko przestudzona. Następnie zalej herbatę i odczekaj około 10 minut. Możesz także urozmaicić smak naparu z gojnika, dodając do niej suszonych lub świeżych liści mięty, cytryny, oraz dosładzając go miodem.

Jak stosować gojnik? Zastanawiasz się, jak pić herbatę z szałwii libańskiej? Najlepiej spożywać ją dwa do trzech razy w ciągu dnia.

Zobacz także:

To naturalny antybiotyk. Babciny przepis wraca w nowej formie »

Dodaj do mielonych zamiast cebuli. Nigdy nie były tak delikatne i soczyste »

Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej) »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 92

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 40

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3