Ewa_Gotuje

Idealne naczynie do pieczenia tart i nie tylko!

Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw.

Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.

 

Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne mazurki. Jeśli dotychczas nie piekliście mazurka, najwyższy czas to zmienić. W stawianiu pierwszych kroków z pewnością pomoże Wam najnowsza propozycja firmy TERMISIL - żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm.

 

To idealne naczynie zarówno dla początkujących, jak i dla tych, którzy o pieczeniu mazurków wiedzą wiele. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami sprawia, że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia. Idealna gładkość i przejrzystość materiału z pewnością będzie pomocna podczas procesu pieczenia: w każdej chwili bowiem można sprawdzić stan wypieczenia boków i spodu ciasta bez wyjmowania go z piekarnika. Mazurek idealnie będzie komponował się ze szklaną formą do tarty, której estetyka sprawia, że z powodzeniem będzie pasował do świątecznych dekoracji i zastawy stołowej. Po skończonej uczcie formę można z łatwością umyć w zmywarce, a jeśli część ciasta zostanie odłożona na kolejny dzień świętowania, można bez obaw zostawić ją w szklanym naczyniu. Mazurek nie straci swojego doskonałego smaku, jak to się czasem dzieje w przypadku pieczenia w tradycyjnych blachach, gdyż szkło żaroodporne TERMISIL nie absorbuje zapachów i jest w pełni bezpieczne. Potwierdza to atest PZH.

 

Oryginalny mazurek kawoszy i czekoladoholików

Spód:
- 200 g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 150g prawdziwego masła
- 50g cukru pudru

 

Nadzienie:
- 300g gorzkiej czekolady 60% lub mlecznej (jeśli zawartość kakao będzie powyżej 70% dodajemy dwie łyżki cukru, aby deser nie był gorzki)
- 250 ml kremówki
- 2 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżki mocnego espresso
- do masy świetnie pasują orzechy laskowe, suszona żurawina czy migdały.
- 2-3 łyżki cukru ( w zależności od tego czy lubimy bardziej słodko czy bardziej wykwintnie)

 

Krem:
- 100g mascarpone
- 350ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao i mielona kawa do posypania
- bakalie do dekoracji

 

Wykonanie:

Wyrabiamy ciasto kruche, układamy na tortownicy, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na min.30min. Wyjmujemy z lodówki, włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200°C (tarta w tym czasie dochodzi do temp. Pokojowej).Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier, espresso, likier i kremówkę. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia. Teraz możemy dodać ulubione bakalie (najlepiej orzechy laskowe). Gotową masę wylewamy na tartę. Wkładamy do lodówki na min. 2h, aż czekolada będzie całkowicie twarda. Robimy krem: Kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Kiedy masa będzie sztywna, nakładamy na nasz mazurek. Posypujemy czekoladą, kawą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

 

Żaroodporna forma do pieczenia tart o średnicy 28 cm, cena: ok. 20 zł

 

Źródło: Informacja prasowa/Interia.pl

Zdjęcie mazurka:Termisil we współpracy z Joanną Prus

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 99

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 924

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1