Ile w Polsce zarabia szef kuchni? Karol Okrasa podaje konkretne kwoty

Wizyta w eleganckich, dobrze ocenianych restauracjach prowadzonych przez uznanych szefów kuchni to niejednokrotnie spore wyzwanie dla portfela. Oczywiście składniki wysokiej jakości oraz profesjonalna obsługa muszą kosztować. Czy zastanawiałeś się jednak, ile w Polsce zarabia szef kuchn? Odpowiedzi na to pytanie udzielił Karol Okrasa.

Zarobki szefów kuchni w Polsce | Fot.123RF/Picsel / fot. Artur Szczepanski/REPORTER

Spis treści: 

"Biznes Klasa" to program prowadzony na youtubowym kanale portalu money.pl, w którym pojawiają się goście z różnych gałęzi biznesu. Wielu z nich to właściciele największym firm w Polsce, w rozmowie z prowadzącym, dziennikarzem ekonomicznym Łukaszem Kijkiem odsłaniają kulisy prowadzenia przedsiębiorstwa. W najnowszym odcinku pojawił się znany kucharz i szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem Karol Okrasa, który opowiedział o funkcjonowaniu restauracji od kuchni. Nie od dziś wiadomo, że gastronomia to potężny sektor gospodarki, jednak, ile tak naprawdę zarabiają szefowie kuchni? 

Sprawdź także: Jak przyprawiać krewetki - nie tylko pietruszka i cytryna. Oryginalne potrawy z krewetkami

Kim jest Karol Okrasa? 

Karol Okrasa to jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, zasłynął między innymi dzięki programom telewizyjnym o tematyce kulinarnej, wśród nich pojawiły się takie tytuły jak: "Kuchnia z Okrasą", "Smaki czasu z Karolem Okrasą", czy "Okrasa łamie przepisy". Dzielił się tam rozległą wiedzą w dziedzinie gotowania, oraz prezentował przepisy często inspirowane tradycyjnymi smakami. Nie wszyscy wiedzą jednak, że od lat dania serwowane przez Karola Okrasę można spróbować w warszawskiej restauracji Platter znajdującej się w hotelu InterContinental. Znajdziesz tam potrawy kuchni polskiej, które wzbogacone zostały smakami kuchni świata. Co więcej, w 2008 roku został jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która zajmuje się krzewieniem kultury stołu w Polsce oraz na świecie. 

Biznes restauracyjny w Polsce 

Według Karola Okrasy dróg na osiągnięcie sukcesu w branży gastronomicznej jest kilka, począwszy od fine diningu, czyli tzw. drogich restauracji, w których liczy się kunszt szefa kuchni oraz wyrafinowany sposób serwowania potraw, przez restauracje bardziej dostępne dla "zwykłego Kowalskiego", aż po bary szybkiej obsługi, czy franczyzy, np. serwujące fast-foody.

Szef kuchni podkreśla, że do założenia dobrze prosperującej restauracji nie wystarczą jedynie dobre chęci i wkład finansowy na otwarcie lokalu, ponieważ zyski pojawiają się zazwyczaj dopiero po pół roku, a nawet i później. W przypadku otwierania własnej restauracji niezbędna będzie cierpliwość, zapał, samodyscyplina, oraz przygotowanie poduszki finansowej, która może być niezbędna w "gorszych czasach", na przykład poza sezonem turystycznym. Co więcej, na finalny sukces składa się mnóstwo czynników, miejsce, w którym otworzony zostanie lokal, znajomość potrzeb potencjalnych klientów, czy aspekt ludzki.

Ile zarabiają szefowie kuchni w Polsce? 

Kariera szefa kuchni to nie tylko możliwość realizowania swoich kulinarnych pasji, oraz dzielenie się z gośćmi wybitnymi smakami autorskich dań. Szefowie kuchni w Polsce mogą liczyć na niemałe zarobki. Karol Okrasa zapewnia, że ich wypłaty sięgają nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, przeciętnie są to kwoty oscylujące wokół 10 tysięcy złotych netto. 

Źródła: youtube.com/@biznesklasa, money.pl/gospodarka, smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »

Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
15 min
4
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 808

15 min
33
Desery Lody w waflu 2 składniki

To ulubione lody mojej mamy. Żałuję że teraz już nie mogła ich skosztować....

Odsłon: 482

15 min
13
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 283

30 min
3
Sałatki Sałatka ze szpinakiem

Super aromatyczna, zachęcająca do spróbowania, o wyrazistym smaku. Uświetni k...

Odsłon: 69

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

1
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

6
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

11
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3