Dania jednogarnkowe

Krewetki to bardzo wdzięczny składnik, który - odpowiednio przyprawiony - może zaskoczyć cię falą intensywnych doznań. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że oprócz cudownego smaku i aromatu, kryją one sporo substancji odżywczych. Dlaczego warto je jeść i jakie potrawy z krewetek wykonać?

Potrawy z krewetek. Jak je przyprawiać? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Krewetki to bardzo uniwersalny składnik wielu potraw. Można je wykorzystać nie tylko podczas przyrządzania śródziemnomorskich makaronów, ale także do zaserwowania dań charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej. Co bardzo istotne, jeśli chcesz sięgnąć po nie podczas swoich kulinarnych zmagań, nie musisz zamykać się w żadnych z narzuconych ci przez konkretną tradycję ramach. Wystarczy, że dasz ponieść się swojej fantazji i zaufasz intuicji. Jeśli należysz do grona entuzjastów krewetek, sięgaj po nie jak najczęściej. Oprócz tego, że oferują one wyszukany smak i aromat, to posiadają całkiem sporo substancji odżywczych. Dlaczego powinieneś włączyć je do swojego menu i jakie potrawy z krewetek będą najlepsze na start? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się, czytając artykuł. 

Sprawdź także: Cytrusowe kulki działają jak odkurzacz w organizmie i poprawiają nastrój. Jak jeść caviar lime?

Krewetki - skarbnica białka

Krewetki warto regularnie serwować sobie i swoim bliskim - nie tylko ze względu na wyśmienity smak. Okazuje się, że kryje się w nich całkiem sporo substancji odżywczych, które doskonale wzbogacą twoją codzienną dietę. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po krewetki? 

Skarbnica białka, jaką są krewetki, sprawia, że to idealna opcja dla osób aktywnych, ale nie tylko. W 100 g produktu znajdziesz od 18 do 24 g tego makroskładnika w zależności od wybranego gatunku. Jego dodatkowym atutem jest to, że zawiera ono pełny wachlarz aminokwasów, dzięki czemu krewetki mogą z powodzeniem zastąpić produkty mięsne. 

Warto także wspomnieć o tym, że krewetki są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dokładniej kwasów omega-3. Wspierają one funkcjonowanie układu nerwowego, metabolicznego i odpornościowego. Należy również zaznaczyć, że nie pozostają one bez znaczenia dla zdrowia twojego narządu wzroku. 

W krewetkach możesz cieszyć się ogromną dawką witamin i minerałów. Spożywając ten składnik, dostarczysz swojemu organizmowi m.in.: 

  • selenu, 
  • witamin z grupy B, 
  • jodu,  
  • magnezu,  
  • potasu, 
  • fluoru. 

Należy także podkreślić, że krewetki kryją w sobie barwnik zwany astaksantyną. Wykazuje ona silne własności antyoksydacyjne, dzięki czemu stanowi cenny element diety przeciwnowotworowej. Jednak to nie wszystkie jej zalety, ponieważ poprawia ona też pracę wątroby, chroni układ sercowo-naczyniowy przed uszkodzeniem, polepsza funkcje poznawcze, wzmacnia układ odpornościowy oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. 

Dlaczego jeszcze warto wdrożyć krewetki do diety? Na przykład dlatego, że są one niskokaloryczne i dostarczają mniej niż 90 kcal w 100-gramowej porcji. Szukasz produktów, które pozwolą ci zrzucić nadprogramowe kilogramy? Jak widać, w twoim przedsięwzięciu pomogą ci właśnie krewetki. 

Jak usuwać jelita z krewetek?

Chcesz przyrządzić danie z krewetkami? Pamiętaj, że nie powinieneś spożywać ich w wersji, którą znajdziesz w kupionym opakowaniu. Zamiast tego pozbądź się resztek układu pokarmowego, których smak może zafundować ci niemiłe doznania w postaci bardzo gorzkich nut. Jak usuwać jelita z krewetek? Zlokalizuj je na jednej ze sztuk - powinny one biec wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Następnie natnij delikatnie dany okaz na całej długości i użyj wykałaczki, nożyka lub widelca do ich wyjęcia. Jeśli twoje krewetki są już dobrze rozmrożone, możesz również spróbować wypłukać je pod bieżącą wodą. 

@marlenastarzec Jak szybko obrać krewetkę przy pomocy nożyczek? ✂️🦐 To naprawdę proste ☺️ #krewetki #krewetka #nożyczki #fastcooking #obieraniekrewetek #cookinghacks ♬ Taste - Tyga

Jak przyprawiać krewetki?

Krewetki to dosyć delikatny produkt, który wymaga specjalnego podejścia - również w kwestii przypraw i dressingu. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, ponieważ składnik ten fantastycznie komponuje się ze świeżymi ziołami, w tym natką pietruszki, bazylią i kolendrą.

Możesz je także połączyć ze świeżym czosnkiem lub podsmażoną na patelni czerwoną cebulą. W zależności od docelowego efektu zestawiaj je z czarnym pieprzem, solą himalajską, imbirem oraz słodką i ostrą papryką. Jak przyprawiać krewetki? Nie bój się eksperymentować - w końcu w gotowaniu chodzi również o zabawę i satysfakcję.

Potrawy z krewetek - musisz ich spróbować

Nie masz pomysłu na ciekawe potrawy z krewetek? W takim razie zainspiruj się naszymi. Poniżej znajdziesz listę najbardziej interesujących z nich. Nie wymagają one zbyt długiej i skomplikowanej obróbki termicznej, a do tego bazują na kilku podstawowych składnikach.

Krewetki z patelni na ostro 

Gustujesz w ostrzejszych przysmakach? W takim razie przygotuj krewetki z czosnkiem i świeżą papryczką chili. Do zrealizowania tego przepisu potrzebujesz wymienionych do tej pory składników, a ponadto: oliwę z oliwek, białe wino, cytrynę, masło, natkę pietruszki oraz sól. 

Mrożone krewetki umieść w misce, zalej letnią wodą i poczekaj do ich rozmrożenia. Oczyść je przy pomocy noża, a następnie dokładnie osusz na papierowym ręczniku. Na patelni podgrzej nieco masła i wrzuć na nią kilka ząbków czosnku. Po chwili umieść na niej krewetki i smaż je po około 30 sekund z każdej strony. Wlej na patelnię wino, wkrop sok z cytryny i odparuj powstały sos na nieco większym ogniu. Na samym końcu dodaj odrobinę oliwy z oliwek i posiekaną świeżą natkę pietruszki. 

Gdy danie będzie już gotowe, wyłóż je na talerz i dopraw solą. Świetnym pomysłem będzie zaserwowanie krewetek razem z podsmażonymi na maśle bagietkami. Jeśli lubisz nieco bardziej wyraziste pieczywo, możesz posmarować je czosnkowym masełkiem. 

Orientalne krewetki z pieczarkami 

Jesteś fanem orientalnej kuchni? Jeśli tak właśnie jest, możesz pokusić się o zaserwowanie krewetek z pieczarkami dokładnie w takiej wersji. Do wykonania tego przepisu zaopatrz się w czosnek, makaron ryżowy, papryczkę chili, imbir, cebulę, pieczarki, paprykę, przyprawę curry, sos sojowy, sos ostrygowy, olej sezamowy, jajka oraz szczypior. 

Umieść makaron ryżowy we wrzątku (jeśli  za nim nie przepadasz, możesz śmiało wymienić go na przykład na taki na bazie soi). Namaczaj go przez około cztery minuty, aż do pełnej miękkości. Pamiętaj, że najlepiej smakuje on al dente – po prostu kieruj się instrukcjami podanymi na opakowaniu. W tym samym czasie w woku lub na głębokiej patelni podsmaż rozgnieciony czosnek, posiekaną papryczkę oraz starty imbir. 

W następnej kolejności dorzuć na patelnię pokrojoną w piórka cebulę. Po krótkiej chwili uzupełnij powstałą mieszankę o pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Na samym końcu wrzuć bohatera tego dania, czyli krewetki. Smaż zawartość patelni przez około pięć minut. Dodaj przyprawę curry i makaron, a następnie polej składniki sosem sojowym i ostrygowym. Przesuń je na bok patelni, a w wolne miejsce wbij jajka. Gdy te zetną się na omlet, wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i posyp posiekanym szczypiorkiem. 

Więcej sprawdzonych przez naszych użytkowników przepisów na potrawy z krewetek znajdziesz poniżej:

1. Sałatka z krewetkami

 Sałatka z krewetkami Zobacz przepis

Sałatka z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bagietki z krewetkami

 Bagietki z krewetkami Zobacz przepis

Bagietki z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Krewetki na ostro

 Krewetki na ostro Zobacz przepis

Krewetki na ostro / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sałatka z krewetkami

 Sałatka z krewetkami Zobacz przepis

Sałatka z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Krewetki w tempurze

 Krewetki w tempurze Zobacz przepis

Krewetki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron z krewetkami

 Makaron z krewetkami Zobacz przepis

Makaron z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Krewetki na maśle

 Krewetki na maśle Zobacz przepis

Krewetki na maśle / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Makaron z krewetkami

 Makaron z krewetkami Zobacz przepis

Makaron z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, pubmed.com, healthline.com, webmd.com 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Leniwe z sosem żurawinowym

Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...

Odsłon: 1592

30 min
25
Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2854

30 min
5
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1276

30 min
8
60 min
7
Dania główne Kiełbasa z sosem pomidorowym

Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...

Odsłon: 86

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

2
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10
Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

6
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4