Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z krewetkami to pyszna i zdrowa propozycja na lekki posiłek lub przystawkę. Krewetki są bogate w białko i niskokaloryczne, a jednocześnie mają wyjątkowy smak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami. Dlatego sałatka z krewetkami staje się nie tylko smakowitym, ale także wartościowym i sycącym daniem. W tym przepisie pokażę, jak zrobić sałatkę z krewetkami krok po kroku, aby zadowoliła nie tylko podniebienia, ale także oczy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19855
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 494
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242949
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19855
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 494
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242949
Składniki
Obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Oczyszczoną z pestek papryczkę chili kroimy w paseczki. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy i masła krótko podsmażamy pokrojony czosnek oraz papryczkę chili, często mieszając, należy uważać żeby czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy opłukane, osuszone, obrane i oczyszczone krewetki ( z ogonkami ) i smażymy po około 2-3 minuty z obu stron. Krewetki będą gotowe, gdy się skurczą, zwiną do środka i będą miały pomarańczowy kolor. Wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem, mieszamy. Do krewetek dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem łączmy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na płaskich talerzach układamy sałatę, pokrojone pomidorki oraz krewetki z całą zawartością patelni. Tak przygotowaną sałatkę od razu podajemy.