Spis treści:
- Caviar lime - owoc prosto z Australii
- Jakie właściwości zdrowotne ma caviar lime?
- Jak jeść caviar lime?
- Caviar lime - jak wykorzystać w kuchni?
Mogą zdobić talerz lub stać się częścią potrawy. Caviar lime, choć popularny na świecie, w Polsce nie zyskał jeszcze większego rozgłosu. Tymczasem to produkt, który może pomóc w odzyskaniu sił i detoksykacji organizmu. Odkryj, jak jeść owoc i jakie właściwości zdrowotne ma caviar lime.
Sprawdź także: Rozpuść w wodzie i wypij wieczorem. Szybko zaśniesz, a rano będziesz wypoczęty
Caviar lime - owoc prosto z Australii
Caviar lime rośnie na kolczastym krzewie Citrus australasica. Naturalnie występuje w nadmorskich regionach Australii, szczególnie w lasach tropikalnych. Jadalny owoc był tam wykorzystywany już od lat, głównie do celów gastronomicznych, ale też leczniczych. Dziś coraz chętniej sprzedawany jest komercyjnie również do Europy.
Caviar lime kształtem zbliżony jest do ogórka, czasami pokrzywionego. Najczęściej ma kolor zielonkawy, żółtawy, różowy lub fioletowy. W środku skrywa małe kuleczki, łudząco podobne do kawioru. Przy ugryzieniu pękają w buzi, uwalniając sok. Jadalny miąższ w smaku przypomina limonkę, ale jest nieco bardziej kwaśny.
Jakie właściwości zdrowotne ma caviar lime?
Jak większość popularnych cytrusów, także ten owoc kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych. Jakie właściwości zdrowotne ma caviar lime i dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Podobnie jak cytryna czy limonka dostarczy sporą dawkę witaminy C. To substancja, która wesprze układ odpornościowy, pomagając w szybkim zwalczeniu wirusów. To także silny antyoksydant, wykazujący działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Witamina C chroni przed rozwojem chorób krążenia, zmniejsza skłonność do krwawienia i stymuluje produkcję kolagenu w organizmie.
Do właściwości caviar lime można zaliczyć też usuwanie toksyn. Wszystko dzięki obecności pektyn, pełniących funkcję błonnika pokarmowego. Owoc nie tylko rozrusza jelita do lepszej pracy, ale też obniży zbyt wysoki poziom cholesterolu czy ureguluje stężenie cukru we krwi. Co więcej, zawartość pektyn wpłynie też na poczucie sytości - zniknie chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami. Caviar lime ma też właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające nadmiar kwasów. Pomoże więc przy zakwaszeniu organizmu.
Owoc jest niskokaloryczny, bo dostarcza tylko 30 kalorii w 100 gramach. Wśród wartości odżywczych caviar lime należy wymienić w szczególności magnez, potas, wapń i fosfor. Pierwiastki wpływają na zdrowie serca i układu nerwowego, a także gospodarkę wodno-elektrolitową.
Jak jeść caviar lime?
Zanim odkryjesz, jak wykorzystać w kuchni caviar lime, musisz jeszcze dowiedzieć się, gdzie go kupić? Raczej nie znajdziesz go w polskich supermarketach, ale jest bez problemu dostępny w internetowych sklepach z egzotycznym jedzeniem i zdrową żywnością. Ze względu na import z dalekich regionów, za 50 gramów kuleczek zapłacisz ok. 35 złotych.
Owoc dociera do Polski już dojrzały i gotowy do spożycia. Jak przechowywać caviar lime? Koniecznie w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Jest to obowiązkowe, zwłaszcza gdy australijski przysmak planujesz wykorzystać dopiero za jakiś czas.
Jak jeść caviar lime? Wystarczy delikatnie przekroić go wzdłuż i wycisnąć kuleczki. W kuchni przyda się zarówno skórka, jak i miąższ. Cytrusowy „kawior” można jeść z powłoczką albo wycisnąć sok.
Caviar lime - jak wykorzystać w kuchni?
Skoro wiesz już, jak jeść caviar lime, to teraz przedstawimy ci kilka propozycji podania. Wbrew pozorom, to bardzo uniwersalny składnik w kuchni. Jak wykorzystać australijski owoc?
Podobnie jak cytryna, czy limonka rewelacyjnie komponuje się z rybami i owocami morza. Będzie więc świetną dekoracją tatara z łososia, usmażonych przegrzebków czy dorsza pieczonego. Pamiętaj, że możesz użyć kuleczek albo dodać sok z caviar lime do sosu. Owoc wykorzystaj również do wytrawnych przekąsek - dressingu do sałatki lub na kanapkę (np. z awokado).
Choć to mało intuicyjne, owoc sprawdzi się do produkcji dżemów i marmolad. Przełamie słodki smak innych owoców lub będzie słodko-kwaśnym pomysłem na śniadanie. Wspaniale uzupełni też smak i wygląd deserów - dodaj go do lodów, kremów albo ciast.
To wciąż nie koniec gastronomicznych zastosowań caviar lime. Jak wykorzystać w kuchni ten australijski owoc? Kolejną propozycją jest dodanie go do drinków, lemoniad i napojów orzeźwiających. Zarówno kuleczek, które eksplodują w ustach, jak i soku, który doda kwaskowatości trunkom.
Pamiętaj również o skórce owocu. Można ją wysuszyć i w tej postaci używać jako aromatyczną przyprawę.
Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, themom100.com, pl.wikipedia.org, crazy-box.pl, luxfood.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka »
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »
Idealna dla sercowców i osób, które chcą schudnąć. Pij zamiast czarnej kawy »