Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki w tempurze

Przepis dnia 2020-01-04
Krewetki w tempurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 805

Dodano:

Odsłon: 3155

Nowy Rok trzeba go godnie zacząć, więc dzisiaj serwuję moje ulubione krewetki czerwone argentyńskie w tempurze. Krewetki bardzo proste do zrobienia, a dla miłośników tych stworzeń, to prawdziwa uczta :-)

Składniki

  • 300-400 g dużych krewetek surowych
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 100 ml zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml oleju rzepakowego
1-2 os. 30 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Krewetki w tempurze

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyścić i usunąć pancerze, zostawić tylko ogonki. Następnie skropić sokiem z cytryny i posypać solą. Odstawić na 20 minut.
    W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy zimną wodę, dodajemy obie mąki, jajko, doprawiamy solą i pieprzem (gdyby ciasto było bardzo gęste można jeszcze dolać odrobinę wody).

  2. W rondelku rozgrzewamy olej. Każdą krewetkę moczymy w cieście trzymając za ogonek i wrzucamy na gorący olej. Smażymy 3-4 minuty do zrumienienia. Następnie krewetki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Najlepsze są zjedzone od razu.

    Można podawać z ulubionymi sosami.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń