Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki smażone na maśle czosnkowym to szybkie, proste i niezwykle smaczne danie, które zachwyci zarówno podczas rodzinnego przyjęcia jak i nieformalnej domówki. Ich delikatny, maślany smak z nutą czosnku sprawia, że są idealnym dodatkiem do dań z makaronem czy ryżem, a także doskonałą przekąską serwowaną z chrupiącą bagietką i kieliszkiem białego wina. Te łatwe w przygotowaniu i zawsze kuszące krewetki na maśle ucieszą domowników i gości, stanowiąc doskonały wybór na każdą okazję.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 773
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 67
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 773
Składniki
Rozgrzej oliwę lub olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj oczyszczone i osuszone krewetki, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zaczną zmieniać kolor na różowy. Następnie przełóż krewetki na talerz.
Na patelnię wlej odrobinę wina lub bulionu (ewentualnie wody), pozwól płynowi odparować i zeskrob z dna patelni wszystkie przyrumienione fragmenty. Następnie dodaj masło, aby zaostrzyć smak, możesz dorzucić papryczkę chili pozbawioną nasion, a także posiekaną natkę pietruszki. Przełóż krewetki z talerza na patelnię i trzymaj przez minutę. Dłuższe podgrzewanie krewetek może grozić ich rozgotowaniem, więc uważaj na to.
Krewetki na maśle zdejmij z patelnia, przełóż na talerz i od razu podawaj. Serwuj ze świeżą bagietką lub grzanką.