Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki smażone na maśle czosnkowym to szybkie, proste i niezwykle smaczne danie, które zachwyci zarówno podczas rodzinnego przyjęcia jak i nieformalnej domówki. Ich delikatny, maślany smak z nutą czosnku sprawia, że są idealnym dodatkiem do dań z makaronem czy ryżem, a także doskonałą przekąską serwowaną z chrupiącą bagietką i kieliszkiem białego wina. Te łatwe w przygotowaniu i zawsze kuszące krewetki na maśle ucieszą domowników i gości, stanowiąc doskonały wybór na każdą okazję.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 829
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113328
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1343
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 853
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 829
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113328
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1343
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 853
Składniki
Rozgrzej oliwę lub olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj oczyszczone i osuszone krewetki, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zaczną zmieniać kolor na różowy. Następnie przełóż krewetki na talerz.
Na patelnię wlej odrobinę wina lub bulionu (ewentualnie wody), pozwól płynowi odparować i zeskrob z dna patelni wszystkie przyrumienione fragmenty. Następnie dodaj masło, aby zaostrzyć smak, możesz dorzucić papryczkę chili pozbawioną nasion, a także posiekaną natkę pietruszki. Przełóż krewetki z talerza na patelnię i trzymaj przez minutę. Dłuższe podgrzewanie krewetek może grozić ich rozgotowaniem, więc uważaj na to.
Krewetki na maśle zdejmij z patelnia, przełóż na talerz i od razu podawaj. Serwuj ze świeżą bagietką lub grzanką.