Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na makaron z krewetkami w maślanym sosie z czosnkiem i cytryną. To pomysł na prosty, szybki, a jednak niecodzienny obiad lub kolację dla dwojga. Tak przygotowane krewetki pozostaną jędrne i nabiorą aromatu – nic dziwnego, że to jeden z popularniejszych sposobów na te owoce morza.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1378
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1378
Składniki
Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a pietruszkę drobno posiekaj.
Do garnka z wrzącą wodą dodaj dwie solidne szczypty soli i łyżkę oliwy z oliwek. Ugotuj w nim al dente dwie porcje makaronu. Pod koniec gotowania odlej i zachowaj jedną chochlę wody, a następnie odcedź gotowy makaron.
Na około 4 – 5 minut przed końcem gotowania makaronu rozgrzj patelnię z szerokim dnem i rozpuść na niej dwie łyżki masła. Podsmaż na nim przez minutę pokrojony w plasterki czosnek, stale mieszając.
Do czosnku dodaj rozmrożone, oczyszczone i osuszone krewetki. Smaż je krótko, przez około dwie, maksymalnie trzy minuty, aż wszystkie nabiorą różowego koloru.
Do usmażonych krewetek dodaj ugotowany makaron i zamieszamy energicznie, żeby pokrył się masłem. Do makaronu wlej zachowaną wcześniej wodę oraz sok z połowy cytryny. Zawartość patelni ponownie krótko wymieszaj, żeby masło i woda utworzyły jednolity, aksamitny sos. Powinno to zająć tylko kilka sekund.
Dopraw krewetki do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną wcześniej natkę pietruszki i po raz ostatni wymieszaj wszystko do równego rozprowadzenia składników. Gotowe danie serwuj od razu.
Smacznego!