Jak można wykorzystać obierki z ogórków?

To jedna z tych rzeczy, którą niemal odruchowo wrzucamy do kosza. To duży błąd! Obierki ogórków można bowiem wykorzystać w dosyć zaskakujący sposób

Fot. 123RF/Picsel

Wszyscy miłośnicy ogórków z wytęsknieniem wyczekują lata, kiedy to na naszych stołach goszczą najlepsze i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Bez względu na to, czy robisz z nich przetwory, dorzucasz je do sałatki lub po prostu kładziesz na kanapce, postaraj się wykorzystać je od A do Z. Tyczy się to także skórki.

Jakie właściwości mają ogórki?

W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest ona ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz wchłaniania wapnia. Niektórzy badacze twierdzą także, że zapobiega wielu nowotworom. Znaleźć ją można także w innych zielonych roślinach - sałacie, szpinaku, kapuście i brokułach - oraz w ziemniakach, rzepie, awokado, jajkach, serze i jogurcie.

Warto wiedzieć, że ponad 95% ogórka to woda. Dzięki temu ilość kalorii w porcji tych warzyw jest bardzo niska. Duży ogórek ma jedynie... 13 kcal. Właśnie z tego względu warto włączyć go do diety odchudzającej. Pamiętajmy również, iż  warzywa te pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Substancje zawarte w ogórkach - nazywane antyoksydantami - wymiatają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i przyspieszające proces starzenia się organizmu.

Reklama

Jak można wykorzystać obierki z ogórków?

W skórce ogórków znajdziemy sporo błonnika, który usprawnia procesy trawienia oraz reguluje metabolizm. To właśnie dzięki tej substancji dłużej czujemy się najedzeni i unikamy napadów wilczego głodu. Co ważne, błonnik powinien być istotnym elementem diety osób cierpiących na zaparcia lub tych, które mają problemy z poziomem glukozy we krwi. Co oczywiste, skórka ogórka nie pokryje dziennego zapotrzebowania organizmu na tę subatancję, jednak może być jednym z jego źródeł. Właśnie z tego względu na kanapki i do sałatek lepiej będzie wkrajać nieobrane ogórki.

Jak już wspominaliśmy wcześniej, ogórki zawierają sporo witaminy K odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz krzepliwość krwi. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że największe jej pokłady (blisko 80 procent) znajdują się właśnie w skórce. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku cennego beta-karotenu, odpowiadającego za koloryt skóry i wzrok.

Mało kto wie, że skórki z ogórków mogą pomóc w pozbyciu się z domu mrówek. Już sam zapach tego warzywa działa na nie odstraszająco. Co więcej, ogórki zawierają w sobie substancję, która działa na nie jak trucizna. Wystarczy więc położyć obierki w miejscu, gdzie najczęściej pojawiają się mrówki, a już po krótkim czasie będziesz mieć problem z głowy.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1