Ewa_Gotuje

Jak myć warzywa i owoce?

Mycie żywności nie wydaje się być skomplikowanym zadaniem. Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy poprawnie myjesz kalafiora lub marchewkę? Okazuje się, że ważna jest technika! Musi być odpowiednia co do gatunku i do zanieczyszczenia warzyw i owoców. Czy sama woda wystarczy, aby dokładnie oczyścić żywność?

Fot. 123RF/Picsel

Co będzie potrzebne?

Warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Zanim rozpoczniesz przygotowanie ich pod posiłek lub napój, pamiętaj o przestrzeganiu zasad higieny. Uszykuj deskę uprzednio umytą w gorącej wodzie z detergentem, miskę, sitko i nóż. Aby pozbyć się patogenów, wystarczy staranne pocierać warzywo lub owoc pod bieżącą wodą i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Możesz też zakupić ekologiczny płyn do mycia, który usuwa zarazki, zanieczyszczenia i nie zmienia smaku produktów. Co w przypadku warzyw i owoców, które mają złożoną formę lub są wyjątkowo delikatne?

Maliny, borówki i porzeczki

Produkty miękkie i delikatne łatwo zniekształcić i popsuć ich sprężystość. Przyda się sitko o drobnych oczkach. Wrzuć owoce do sitka, zanurz w wodzie i wszystko odcedź. Możesz powtórzyć to dwukrotnie, aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wypłukane.

Kalafior i brokuł

To przykłady warzyw z nieregularnym kształtem, które są bardzo problematyczne. Podziel warzywa na mniejsze różyczki, a kalafior zacznij dzielić od usunięcia głąba. Po odsłonięciu wnętrza przełóż różyczki do miski z wodą, delikatnie umyj i osusz.

Reklama

 

Sałata i kapusta

Na początku zacznij odrywać listek po listku i pamiętaj, aby każdy listek umyć osobno z dwóch stron pod bieżącą wodą. Możesz też zanurzyć całą główkę w misce z wodą i delikatnie potrząsać warzywem. Niestety, w takich warzywach często gromadzi się piasek i inne zanieczyszczenia, więc warto poświęcić więcej na czasu na higienę tego rodzaju warzyw.

Cytrusy

Związki chemiczne, które zapobiegają psuciu się cytrusów podczas transportu, usuniesz z pomocą wrzątku, polewając je z każdej strony gorącą wodą. Warto użyć szczoteczki o twardym włosiu do cytryn, limonek lub pomarańczy oraz o miękkim włosiu do mycia śliwek lub brzoskwiń. Nie zapomnij, aby szczoteczki myć regularnie i wymieniać na nowo w przypadku dużych oznak zużycia.

Bataty i ziemniaki

To warzywa, które są ubrudzone ziemią. Zanurz je w wodzie o neutralnym pH i oczyść z zanieczyszczeń z pomocą szorstkiej gąbki. Możesz zrezygnować z mycia tych warzyw, jeśli decydujesz się na przygotowanie potrawy z obranych warzyw. Dopiero po usunięciu skórek, umyj warzywa pod bieżącą wodą.

Domowy roztwór na pestycydy i bakterie

Do mycia warzyw i owoców warto wypróbować specjalne roztwory. Pierwszy etap to płukanie w odczynie kwaśnym. Połącz w misce 1 l wody ze 100 ml octu winnego. Zanurz w nim paprykę na ok. 5 min. Drugi etap to płukanie w odczynie zasadowym. Połącz 1 l wody i 1 łyżkę sody oczyszczonej. Moczenie powinno potrwać 5 min. Sprawdzi się to w oczyszczaniu błyszczących jabłek, które są pokryte woskiem lub olejem. Jeśli roztwór zamieni się w mętny i jasnożółty kolor oznacza to, że były skażone pestycydami. Ostatni etap to woda o odczynie neutralnym. Umyj wszystko w czystej wodzie, aby zneutralizować Ph i wytrzyj do sucha. Niskie ceny na miski znajdziesz w sklepie Fabryka Form.

W sklepach znajdziesz też zapakowane warzywa i owoce z informacją, że były wcześniej oczyszczane. Jeśli ponownie umyjesz taki produkt niepotrzebnie rozniesiesz drobnoustroje wraz z wodą. Staraj się uważnie czytać komunikaty na paczkach. Jeśli zamierzasz ugotować warzywa na wodzie lub parze, dusić, blanszować albo upiec jest to najlepszy sposób na usunięcie z żywności bakterii i ochronę przed zakażeniami pokarmowymi.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 23

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 258

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1149

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133455

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5