Jak na nasze zdrowie wpływa miód?

Mówi się, że im gorszy smak lekarstwa, tym lepsza jego skuteczność. Od reguły zdarzają się jednak wyjątki. Miód to słodkie i pozbawione chemii remedium na wszelkie dolegliwości.

Fot. 123RF/Picsel

Naukowcy dowiedli, że miód to naturalny, a przy tym skuteczny sprzymierzeniec w walce o zdrowe płuca, który ogranicza chęć sięgnięcia po papierosa. Naturalny miód ogranicza stres oksydacyjny, zapobiega rozprzestrzenianiu się wolnych rodników oraz zwiększa poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Ponadto, substancje zawarte w miodzie, pełnią ważną funkcję w budowaniu silnego systemu immunologicznego, który obroni się przed wszelkimi patogenami. W następstwie sprzyja to rzucaniu palenia oraz chroni nas przed wieloma nieprzyjemnymi skutkami nałogu.

Miód przeciwko bakteriom

Mało kto wie, że nasze jelita są siedliskiem bakterii. Zarówno tych dobrych, jak i złych. Miód to płynne złoto z ogromem prebiotycznych właściwości. Nie dopuszczają one do rozmnażania się szkodliwych bakterii, które wraz z żywnością przedostają się do wnętrza organizmu. Warto wiedzieć, że miód blokuje przyrost pałeczek E.coli i Salmonelli, a także innych niebezpiecznych bakterii. Ponadto, "karmi" też te zdrowe bakterie, należące do flory jelitowej.

Zdrowy związek: miód i zioła

W połączeniu z nasionami kozieradki reguluje poziom insuliny. Osładza ziołowe herbaty i przy okazji wzmacnia ich działanie. Spożywanie surowego miodu razem z naparami z pokrzywy, czy dziewanny pozwala przyzwyczaić organizm do alergii. Jest to jednoznaczne z uodpornieniem go na wszelkie alergeny.

Na spokojny sen

To że miód wzmacnia odporność, wie każdy. Ale znacznie mniej osób jest świadomych tego, że działa przeciwkaszlowo. Jedzmy miód tak często jak się da i zanim dopadnie nas przeziębienie. Miód, dzięki swojemu łagodzącemu działaniu, zapobiega napadom nocnego kaszlu. Dodany do syropu z czarnego bzu, nawilża drogi oddechowe i zapobiega chorobom gardła i chrypce.

Pobierz aplikację smaker

Uwalnia zatoki od kataru

Połączenie miodu z octem jabłkowym, kurkumą, korzeniem łopianu i imbiru, a także z pieprzem cayenne, ma zbawienny wpływ na zatoki. Udrażnia je i tym samym poprawia oddychanie. Dodatek olejku eukaliptusowego i miętowego sprawi, że szybciej pozbędziemy się kataru.

Z miodem niestrawność niestraszna

Jeśli po jedzeniu dokucza ci niestrawność, wypróbuj mieszankę wody, miodu i imbiru. Pij ją regularnie, a dolegliwości żołądkowo-jelitowe powinny ustąpić. Jeśli zależy ci na utracie zbędnych kilogramów, do mieszanki dodaj pół łyżeczki cynamonu i obserwuj efekty.

Pij ten rodzaj herbaty po obiedzie, a szybciej schudniesz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 71

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 29

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3