Jak przygotować chleb do żurku? Jak go wydrążyć i sprawić, żeby nie rozmiękł?

Wielkanoc to czas, w którym w wielu polskich domach podawane są prawdziwe rarytasy. Jednym z nich jest żurek w chlebie. Aromatyczna zupa to bardzo popularne i cenione danie. Ale w jaki sposób sprawić, aby chlebek spełniał rolę miski? Należy pamiętać o kilku wskazówkach, by pieczywo nie rozmiękło.

Jak wybrać chleb do wielkanocnego żurku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jaki chleb kupić do żurku? 

Wybierając idealny chlebek do żurku warto pamiętać, by pieczywo miały twardy spód. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko rozmiękczenia chlebka. Jaki chleb kupić do żurku? Idealny będzie taki, który ma okrągły kształt. W wielu sklepach dostępne jest pieczywo sprzedawane specjalnie z myślą o serwowaniu żurku. Można je rozpoznać po charakterystycznym kształcie i górnej części, która przypomina czapeczkę. 

Lubisz piec i chcesz samodzielnie przygotować chlebki do pysznego żurku z kiełbasą i jajkiem? To świetny pomysł. Skorzystaj z jednego ze sprawdzonych przepisów i ciesz się fantastycznymi wypiekami, które posłużą za naczynie do podania zupy.

Jak wydrążyć i przygotować chleb do żurku?  

Po zakupie lub upieczeniu odpowiedniego chleba do żurku należy wziąć ostry nóż i wydrążyć w nim środek. Pamiętaj, żeby zadbać o właściwą pojemność "chlebowej miski" – w przeciwnym razie podawana porcja zupy będzie za duża.

Górną część chleba trzeba pozostawić, ponieważ posłuży za przykrycie na samym końcu. Dodatkowo taka forma podania będzie bardzo efektowna.

Chrupiący chlebek do żurku, który nie nasiąka zupą

Co zrobić, aby chleb do żurku nie rozmiękł i był chrupiący? Wydrążone wnętrze należy posmarować rozbełtanym białkiem jajka. Warto to zrobić dokładnie, skupiając się na równomiernym pokryciu dna i ścianek.

W międzyczasie można nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza (funkcja: góra-dół). Gotowe chlebki należy włożyć do piekarnika na 10 minut. Warto co jakiś czas kontrolować stopień zarumienienia pieczywa, aby go przez przypadek nie spalić. 

Po tym czasie będą pięknie zarumienione i niezwykle chrupiące. Wykorzystanie białka jajka i obróbki termicznej sprawi, że pieczywo nie nasiąknie żurkiem. Do „chlebowych misek” wystarczy wlać zupę i przykryć uprzednio zostawioną górną częścią chlebka. Żurek w chlebie serwuj na talerzach.

Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Rosół kolagenowy

Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...

Odsłon: 328

30 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 116

30 min
4
60 min
15
Przekąski Proste i szybkie zapiekanki

Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam

Odsłon: 175

15 min
15
Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 610

15 min
17

Polecane artykuły

Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

0
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4